Banvit A.Ş. 2014 yılı 2. çeyrek mali sonuçlarını açıkladı. Açıklanan sonuçlara göre Banvit net satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artırarak 962 milyon TL'ye ulaştırdı. Banvit'in net dönem karı 25 milyon TL, ihracatı ise 44 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde Banvit'in yaptığı yatırımların tutarı da 24 milyon TL oldu.

Hedefini açıkladı

Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener yaptığı açıklamada, 2014 yıl sonunda Banvit'in konsolide net cirosunu 2 milyar TL'ye, vergi öncesi karını ise 60 milyon TL'ye ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Ömer Görener, 'Piyasalar normal seyrinde devam ettiği takdirde bu yılı kârlılıkla kapatıp, yurt içi ve yurt dışındaki yatırımlarımıza tüm hızıyla devam etmeyi hedefliyoruz.Şu an Romanya ve Elazığ'daki yatırımlarımıza ağırlık verdik, piliç eti ve yem üretimi yanında, Elazığ'da silo yatırımları için de çalışmalara başladık' dedi.

Yeni yatırımlar

Bu yılki yatırım hedeflerini 50 milyon TL olarak bütçelediklerini belirten Görener; 'Yıl sonunda ihracat hacmimizi 95 milyon dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. İhracat gelirlerimizin önümüzdeki dönemlerde Elazığ ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki yatırımlarımızla birlikte daha da artmasını bekliyoruz' diye konuştu.

***

Çeşitli görüşler var

Soma'daki faciada 301 evladımızı kaybettikten sonra başta kömür ocakları olmak üzere madenler yine ön plana çıktı.
Hatta Türkiye bu konuda ikiye değil üçe dörde ayrıldı. Her kafadan bir ses çıkıyor. Kimisi olumlu, kimisi olumsuz.
İdeolojik olanlar da var, kendini ön plana çıkarmak isteyenler de...

Uyarı yaptı

Bu arada Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Bölgesi Madenciler Derneği (EBMAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ürün'den, maden sahalarının terkedildiği uyarısı geldi. Ürün, sektörün Türkiye ekonomisine sağladığı istihdam, üretim ve ihracatın önemine dikkat çekerek, '2004 yılında büyük umutlarla çıkarılan 5177 saylı kanun sonrası 2010 yılında çıkarılan 5995 sayılı kanunla madencilik sektörü yeniden sorunlarla boğuşmaya başlamıştır' dedi.

Durma noktasında

16 Haziran 2012 tarihli Başbakanlık genelgesiyle madencilik faaliyetleriyle ilgili tüm izinlerin Başbakanlık tarafından verilmeye başlanmasıyla, sorunlarının çözümünü bekleyen madencilik sektörünün  hayal kırıklığına uğradığını' hatırlatan Ürün, 'Bunun sonucu olarak  madencilik sektörü durma noktasına geldi. Gerek Orman ve Su İşleri Bakanlığınca gerekse de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca ilgili mevzuat gereği izin verilmesi uygun talepler Başbakanlığa gönderilmektedir. Bu arada yıllardan bu yana izin alıp bedelini ödeyerek orman alanlarında faaliyetlerini sürdüren madenciler izin alamamaları nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kalıyor. Bunun yanı sıra orman idaresinin, madenciden talep edilen bedelleri de aşırı derecede artırması neticesinde madenciler bu bedelleri ödeyemeyecek duruma geldi' diye konuştu.

Cazip olmaktan uzaklaştı

Sektöre yatırımın yerli ve yabancı sermeye açısından cazip olmaktan uzaklaştığını kaydeden Ürün, 'Yeni ruhsat almak zorlaştı.  Maden Kanunu gereği cezai yaptırımlar artarken,  sektörde faaliyet gösteren madenciler sektör dışında yeni yatırım arayışlarına girmeye başladı. Bunun sonucu olarak mevcut ruhsatların bir kısmı terk edildi, bir kısmı da Maden Kanunu'na göre düştü. 2010'dan bu yana terk edilen ve düşen ruhsat sayılarında ciddi artışlar nedeniyle Maden Kanunu gereği ihale edilmesi gereken ruhsat sayısında da  önemli bir artış yaşandı' dedi.

Zora sokuyor

Madenciliğin durması halinde istihdamın kısıtlanacağını hammadde kaynaklarındaki arz daralmasının ise ülke sanayisini zora sokarak hammadde fiyatlarının yükselmesine neden olacağını ifade eden Ürün, "Hatta bazı hammaddeler ülkemiz kaynaklarından uygun ve ucuz olarak sağlanamayacağı için ithal edilmek zorunda kalınacaktır. Bu da sonuçta ülkemiz ekonomisini, ülkemiz vatandaşını olumsuz yönde etkileyecektir" dedi.

Genelge kaldırılmalı


EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve EBMAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ürün şöyle devam etti: 'Madencilik sektörü sorunlarının çözüleceği zamanı merakla beklemektedir. Sektöre canlılık getirmek, sektörün ülke ekonomisine sağladığı istihdam, üretim, katma değer ve ihracatın devamı için 16 Haziran 2012 tarihli Başbakanlık Genelgesi'nin kaldırılması, sonra da mevzuatta sektörün sorunlarına yönelik yeni düzenlemelere gidilmesi gerekmektedir' dedi.


DİP EKSPRES

Zeytin karasuyu, ekonomiye dönecek


Antalya Manavgat'ta faaliyet gösteren Doğan Turizm ve Ticaret Anonim Şirketinin 'Manavgat İlçesindeki Zeytinyağı Fabrikalarında, Prinadan Hayvan Yemi ve Temiz Katı Yakıt Üretimi ile Karasuyun Bertarafı' Projesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'ndan (BAKA) destek almaya hak kazandı. Proje ile çevreye verdiği zarar nedeniyle birçok zeytinyağı firmasının kapatma ve para cezası almasına neden olan 'karasu' sorunu için kalıcı çözüm hedefleniyor.