İnsan bazen, söylediklerini anlayan birine değil, söylemediklerini anlamayan birine ihtiyaç duyar...
Bu hepimiz için geçerlidir...
Biliyorsunuz; dört şey geri gelmez:
Atılan ok, kaçırılan fırsat, söylenen söz ve geçen zaman...
Geçen zaman lehimize mi aleyhimize mi bilemiyoruz...
Hızla geçirilen yasalar da lehimize mi aleyhimize mi?
Bunu da bilemiyoruz...
Sadece rüzgara ya da sele tutulmuşuz gibi sürüklenip gidiyoruz...
Her kafadan bir şey çıkıyor!
Torba yasası için gazeteler methiyeler yazıyor...
Normali de bu...
Aksini yazarsa anormal olur ve başları yanabilir bu büyüklerin...
Erken öten horozun başının kesileceği gibi...

Hukukta yanlış olur

Hukuk bir pozitif bilim değil. Pozitif bilimlerde olay kolay. Yapmıyorsun olmuyor. Hukukta ise oluyor. Gerçi bu ilk değil. Daha önce de Özelleştirme davalarının iptal kararlarının uygulanmamasına dair Özelleştirme Kanununa madde eklenmişti. Bu kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine CHP iptal davası açtı ve Anayasa Mahkemesi iptal etti. Kanununa dayanarak Bazı özelleştirmelerin Çeşme Limanı, Kuşadası Limanı, Tüpraş'ın bir kısım hissesinin satışı, birkaç özelleştirme için mahkeme kararının uygulanmamasına Bakanlar Kurulu kararına karşı İzmir Barosu dava açtı.

Hatta ve hata!

Ayrıca sen de bir vatandaş olarak mahkeme kararlarına uyulmasının zorunlu olduğuna dair senin anayasal hakkın olduğu ve bu hakkın ortadan kaldırıldığını biliyorsun. Hatta dava da açabilirsin. Yine hatta Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı verebilir. Ama sonucunu söyleyeyim:
Bildiğim kadarı ile bu karar uygulanmaz. Çünkü Kuşadası Limanı'nda bir değişiklik görünmüyor. Siz görüyor musunuz?
Aynı yol ve yöntem uygulanıyor. Siz istediğiniz kadar; 'Bu hüküm Anayasa'ya ve demokratik hukuk devletinin temel ilkelerine aykırıdır. Bu nedenle vatandaş olarak da itiraz yolu ile dava açma hakkı vardır. Burada dava açma hakkı olanlar atanan memur olduğu gibi. Biz sıradan vatandaşlar da dava açabiliriz. Zira bu hüküm mutlak devletlere özgü bir hükümdür. 'Zaten' desek de, sadece havanda su döveriz.

Dikkat etmeli

Torba yasa kabul edildi. Kamu borçları takside bağlandı. Ama bu arada dostlarımdan öğrendiğim 2 tehlikeli madde dikkat çekeyim:
Üst düzey kamu görevlisi sınırı nasıl olacak?
Müsteşar tamam ama müdürlere kadar varacak mı?
Büyük bürokratları hükümetler mahkemelere bırakmak istemiyorlar...
İki yıl dreneyim mahkeme kararını diyor.
Alttaki çok tehlikeli!


Şöyle, böyle!

Mahkeme kararlarını uygulamayan tüm bürokratlar; zırhlı ve korkusuz oluyor. İsterlerse, keyfi alana geçerler ve hukuk çok yara alır...
Anlaşılan hükümet hiç engellenmemek üzere tank gibi gidiyor. Çevre merve, insan haklarına bakmam, yol mol, inşaat havaalanı fabrika vs. yapar geçerim hukuk önümü kesmesin, diyor...
Ama bu batı anlayışlı demokrasi ve hukuku terk anlamına gelir...
Ve, yeni anayasa beklentisini zora sokar..
Maddeleri sizin de yorumunuza bırakarak sizinle paylaşayım:
'Mahkemelerin üst düzey kamu görevlileri hakkında verdiği atama, görevden alma, göreve son verme yer değiştirme, görev ve unvan değişikliğiyle ilgili iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların gereği iki yıl içinde yerine getirilecek; iki yıl sonunda da başka bir kadroya atanacak.
'Mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamayacak ancak disiplin hükümleri saklı olacak.'

Türk gıda sektörü Rusya'ya!

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Rusya'nın ABD ve AB ülkelerine uyguladığı kotayı Türk şekerleme sektörü için fırsat olarak nitelendirerek bu olumlu gelişmeler Türk firmalarının dikkatini bu ülkeye çekti. Bölgenin en büyük gıda ve içecek fuarlarından biri olarak kabul edilen World Food Moscow Genel Gıda Fuarı'na Türk firmaları çıkarma yapmaya hazırlanıyor. İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği organizasyonunda 548 metre karelik stant alanında 36 Türk firması ürünlerini tanıtacak. Rusça konuşulan bölgenin en büyük gıda ve içecek fuarlarından biri olarak kabul edilen World Food Moscow Genel Gıda Fuarı'nın Türkiye milli katılım organizasyonu bu sene İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından gerçekleştiriliyor.

Ürünlerimiz tanıtılacak

Genel gıda, çikolata, şekerleme, içecek vb. gibi sektörlere yönelik olarak düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından 1000'e yakın firmaya ev sahipliği yapacak fuarda Türkiye'den üretici ve ihracatçı firmalar, 15–18 Eylül 2014 tarihleri arasında İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin milli katılım organizasyonu çerçevesinde bölgenin önde gelen firmaları ile Moskova'da buluşarak Rusya ve çevre ülke pazarlarında ürünlerini tanıtacak.
İstanbul İhracatçı Birlikleri 548 m2'lik standı ve 35 katılımcı firması ile şov yapmaya hazırlanıyor. Bu firmalar 3 gün boyunca ürünlerini sergileyerek sektördeki son eğilimleri takip edip yeni iş olanakları yaratacak.

Doğrudan temas


İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, 'Rusya pazarında yer almak veya mevcut pazar payını artırmak, ürünlerini uluslararası alıcılara etkin bir şekilde tanıtmak, güçlü dağıtım ağlarının temsilcileri ile tanışma ve sağlıklı bağlantılar kurmak, pazarı yerinde görmek yoluyla etkili satış stratejileri belirleyebilmek ve önemli firmaların yöneticileri ve satın almacıları ile doğrudan temasa geçmek üzere Türk firmalarını bu organizasyona davet ediyoruz' ifadelerini kullandı.


DİP EKSPRES

Türk kumaşı Çinli ile buluşturulacak


Türkiye, ev tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalar, 27-29 Ağustos tarihlerinde Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) öncülüğünde milli katılım sağlanan, İntertextile Shangai Home Textile 2014 Fuarı'ndan döndü. Türkiye'yi ev tekstilinin marka ülkesi haline getirmeyi amaçlayan UTİB, Çin'in Şangay şehrinde düzenlenen ve binden fazla uluslararası firmanın katıldığı İntertextile Shangai Home Textile 2014'e milli katılım organizasyonu düzenledi.
Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkeleri ile Amerika'dan da önemli firmaların katıldığı fuarda, ev tekstili ürünlerimiz ziyaretçilerden yoğun ilgi görürken, Türkiye Cumhuriyeti Şangay Başkansolosluğu Ticaret Müşaviri Bilgehan Şaşmaz da Türk firmalarının stantlarını tek tek gezdi.
UTİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Nuri Canik, Pınar Taşdelen Engin ve UTİB Denetim Kurulu üyesi Ersan Özsoy'un da katıldığı fuarın 2'nci gününde UTİB tarafından gerçekleştirilen seminere, Osman Nuri Canik, Shanghai Tekstil Birliği Genel Sekreteri Lei Yan Feng, Türkiye Cumhuriyeti Shanghai Başkonsolosu Deniz Eke konuşmacı olarak katıldı. Türkiye'nin dünya pazarındaki ağırlığının ele alındığı seminerde, Çin'e yapılan ihracatın artacağı da belirtildi.