Azerbaycanlı petrol şirketi Socar, İstanbul Ayazağa'daki 'Vadistanbul Bulvar'dan blok satın aldı. 19 bin metrekare alan için 75 milyon dolar ödeyen Socar, aldığı bloğu merkez binası yapacak. Artaş İnşaat, Aydınlı Grup ve İnvest İnşaat ortaklığıyla inşa edilen Vadistanbul projesindeki blok Mart 2016'da teslim edilecek. Projenin ilk bölümünde yer alan 1100 konutu teslim ettiklerini, ofis, otel ve alışveriş birimlerinin yer alığı Bulvar etabında satışların devam ettiğini belirten Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 1400 konut ve ofislerin yer alacağı 3'üncü etabın inşaatına Mart'ta başlayacaklarını söyledi. 2018'de tamamlanacak 20 milyar dolarlık yatırımları olduğunu söyleyen Socar Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, projeyi lokasyonu ve çevreci kimliği nedeniyle tercih ettiklerini belirtti.

İşte gerçek!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin 2014 yılında gösterdiği büyüme performansının tatminkar olmadığını belirtti.
Başbakan Yardımcısı Babacan, bireysel emeklilik sistemine (BES) dahil olan 5 milyonuncu katılımcıyı tanıtmak amacıyla yapılan toplantıda 2014'te Türkiye ekonomisinin büyük ihtimalle yüzde 3 büyüyeceğini söyledi.
Babacan, yapısal reformlarla daha istikrarlı büyüme performansı gösterileceğini vurgularken bin 350 maddelik eylem planının son bölümünün bu ay açıklanacağını bildirdi. Babacan, eylem planıyla 2018 sonuna kadar yapısal reform takviminin netleşeceğini ve daha yüksek büyüme rakamlarına ulaşılacağını ifade etti. Ali Babacan, BES'e 2003 yılından 2013 yılı başına kadar 3 milyon 100 bin kişinin katıldığını belirterek, 'Devlet katkısı sistemine geçtikten sonra buna 2 milyon kişi daha ilave olmuş ve sayı, bugün itibarıyla 5 milyon 100 bin. Demek ki sistemdeki değişiklik işe yaramış' dedi.
Fon miktarının 37 milyar liraya ulaştığını belirten Babacan 'Yani 9 yılda 20 milyar lira birikiyor ama son 2 yılda bunun üzerine 17 milyar lira ekleniyor. Bunun 3 milyarı devlet desteği ama 34 milyar lirası vatandaşlarımızın kendi birikimi. Hem katılımcı sayısı hem de toplanan fon miktarına baktığımızda bizi tatmin eden bir tablo var' dedi.

Vatandaş alabilecek mi?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 'Yeni kriptolu telefonlar, kripto çözümlemeleriyle ilgili dünyada en gelişmiş, çözümün 3 katı kadar bir güvenliğe sahip. Kriptolu telefonun dışarıdan dinlenmesi hiç bir şekilde mümkün değil' dedi.
Bakan Işık, 'Bu telefonların vatandaşa satılması söz konusu mu?' sorusuna, 'Vatandaşa yönelik farklı bir şey var. TÜBİTAK'ın vatandaşa yönelik akıllı kriptolu telefon çağrısı var. Çağrı sonuçlandığında, vatandaşın da kullanabileceği bir kriptolu telefon olacak' yanıtını verdi. Kriptolu telefonları teslim edince sonraki hedefin, akıllı cep telefonlarının kriptolu hale gelmesi olduğunu belirten Işık, '2016 haziran ayında projenin bitmesi gerekiyor. Sonra ne sürede ticarileşir bilmiyorum' dedi.

THY, indirim yapacak mı?

Petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüş havayolu şirketlerini de harekete geçirdi. Bilet fiyatlarının aşağı çekilmesi konusunda ilk adımı Türk Havayolları (THY) attı. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, petrol fiyatlarında gerileme olmasıyla piyasada bilet fiyatlarının indirimi konusunda beklentinin oluştuğunu belirterek 'Bizim giderlerimiz içindeki petrol payı yüzde 38'den yüzde 34'e indi, yüzde 4'lük bir düşüş var, bu rakam bilet fiyatlarına yansıyacak' dedi.
Petrol fiyatlarının düşmeye devam etmesi durumunda bilet fiyatlarının tavan yaptığı yaz döneminde indirimin daha fazla hissedileceğini de belirten Topçu 'Şu anda kış sezonu, düşük sezon olması münasebetiyle zaten pazarın şartlarına göre bilet fiyatları düşük seyrediyor. Bunun yansıması yaz aylarında daha ön plana çıkacak. Petrol fiyatlarının seyri bu şekilde devam ettiği takdirde önümüzdeki günlerde ve yaz aylarındaki bilet fiyatlarının daha rekabetçi olacağını düşünüyoruz' diye konuştu.

***

DİP EKSPRES

Vergi artışının bütçeye katkısı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Sigara ve içkideki vergi artışlarının bütçeye gelir etkisi 1,8 milyar lira olacak' dedi.
Bakan Şimşek, borç yapılandırmasına yönelik soruları yanıtlarken, son yapılan kamu alacaklarının, vergilerin, sosyal güvenlik primlerinin yapılandırılmasının beklediklerinden daha büyük başarıya ulaştığını ifade etti.
Önceki yapılandırmalardan farklı olarak bu defa cezalardan da vazgeçmediklerine işaret eden Şimşek, vergilerin aslını, enflasyon farkını, yani reel değerini, ayrıca vergi cezalarını da aldıklarını belirtti.
Maliye Bakanı Şimşek, vergi uygulamaları konusunda yıl içinde yeni adımlar atılıp atılmayacağının sorulması üzerine, 'Şu an itibariyle gündemimizde yeni bir vergi düzenlemesi, vergi artışı yok' dedi.

Sigara ve içkideki vergi düzenlemeleri

Sigara fiyatlarını enflasyona yakın artırdıklarına değinen Şimşek, şunları kaydetti:
'Piyasadaki sigara fiyatları 10 liraya kadar çıkıyor. Paketi 10 liraya olan da var 5,5 lira olan da var. Maktu ÖTV'yi 5 kuruş artırdık, bunun fiyata yansıması 50 kuruş. 10 liralık sigaradaki artış payı yüzde 5 ama 5,5'ta ise yüzde 9. Dolayısıyla aslında biz yüzde 5 ile 9 arasında bir fiyat artışına gittik. Bu maktu bir vergidir ama yeniden değerleme oranına baktığınız zaman geçen sene yüzde 10,11'di. Dolaysıyla biz yeniden değerleme oranının altında artış sağladık.'