Tüketici güven endeksinin aralıkta dip yapması perakendecinin de güvenini sarstı.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)'na göre Perakende Güven Endeksi (TEPE), 2014 yılını düşüşle tamamladı.
Buna göre, TEPE'nin 2013 ortalaması -1.2 puan iken, 2014 ortalaması -9.5 puan oldu. Son çeyreklik dönemlerin yıllar itibariyle TEPE değerlerine bakıldığında 2014, 2008'den sonra serideki en kötü çeyrek olarak gerçekleşti.
Eylül ayından beri düşüşünü sürdüren TEPE, aralıkta da geriledi. TEPE, Aralık 2014'te -17.2 değerini aldı.
TEPE, bir önceki aya göre 1.4 puan, önceki yılın aynı dönemine göre ise 17 puan geriledi. TEPE'nin azalmasında geçen 3 aya göre işlerin durumundaki ve önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerindeki düşüş etkili oldu.
Aralık 2014'te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 26.5'i, gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 46.1 düzeyinde oldu. İşlerinde değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 27.4 olarak belirlendi.

Emekliye zam: 2.3

Aralık ayında tüketici enflasyonunun yüzde 0.44 düşmesiyle, 2014 yılının ikinci yarısındaki enflasyon da yüzde 2.334 düzeyinde kaldı. Böylece emeklilerin alacağı maaş artışı da yüzde 2.334 düzeyinde kaldı. 9 milyon kişiyi bulan emeklilerin her 1000 liralık maaşına 23 lira 34 kuruş zam yapılacak.
Buna göre, en düşük 1.047 lira olan emekli maaşına ocak ayında 24 lira 44 kuruş zam yapılacak. Maaşı 2000 lira olan emekliler de 46 lira 68 kuruş zam alacak.
Ekonomistler ve banka analistleri aralık ayında tüketici fiyatlarında bir değişim beklemiyordu.
Buna göre, aralık enflasyonunda beklendiği gibi değişim olmasaydı, altı aylık enflasyon yüzde 2.788 olacak, emeklinin her 1000 lirasına 27 lira 88 kuruş zam yapılacaktı. Bu hesap ile, en düşük memur maaşına yapılacak zam da 29 lira 19 kuruşa çıkacaktı.

Kaçak elektrik için

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ödedikleri kayıp-kaçak bedelini geri isteyenlerin başvurduğu mahkemeleri rahatlatmak için bir kanuni düzenleme yapmanın uygun olacağını belirterek, 'Kayıp-kaçakla alakalı bireysel başvuruları değerlendiren tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri ile ondan sonraki bütün Danıştay ve Yargıtay süreçleri bireysel başvurularla beraber oluşmuştur.
O yüzden ancak bireysel başvuru ve mahkeme kararları nihayetlenenlerle alakalı fiili durum söz konusu.
Bunun kurumsal bir yapı içerisinde söz konusu olmadığını bilmek lazım. Bununla alakalı kanuni düzenlemelerimiz hem yargıyı rahatlatmak adına hem daha stabil yapıyı oluşturmak adına son derece faydalı olacaktır. Bununla alakalı düzenlemeyi de ocak ayında yapacağız' demişti.

Yoğurt darbesi

ABD'nin New York kentinde 2005 yılında kurduğu yoğurt markası Chobani ile popülerleşen Hamdi Ulukaya'nın, şirkete yatırım desteği veren fon tarafından CEO'luktan alınacağı konuşulmaya başlandı. Yerine, şirketin başkanı ve CEO'su Kevin Burns'ün getirilmesinin söz konusu olduğu kaydediliyor.
Geçen yıl Chobani'ye 750 milyon dolar aktaran TPG fonunun, Ulukaya'nın yerine bir başkasının getirilmesi için arayış içinde olduğu, 2013'te yaşanan ve şirketi finansal açıdan sarsan ürün geri çağırma operasyonundan Ulukaya'yı sorumlu tuttuğu öne sürülüyor.

Hatalı üretim nedeniyle

2013'te hatalı üretilen yoğurtların piyasadan geri çekilmesi nedeniyle, Chobani'nin, dördüncü çeyrekte 87 milyon dolar kaybettiği belirtiliyor. Yoğurtlar, Ulukaya'nın 450 milyon dolara Idaho'da açtığı yeni fabrikada, hatalı olarak üretilip piyasaya sürüldüğü için geri çağrılmış, hatanın sebebi olarak da yeni çalışanlara gerekli eğitimin verilmemesi gösterilmişti.
Bir başka suçlama ise Ulukaya'nın, Idoha tesisinde işler ters giderken ve zarar edilirken, şirketin diğer yöneticilerine hiçbir bilgi vermemesi.

Toyota'nın hedefi: Şampiyonluk

Toyota, 1.1 milyar liralık yatırımını dün resmen açıkladı.
Toyota Türkiye'den yapılan açıklamada; model, tevsi ve modernizasyon yatırımı için 1 milyar 110 milyon liralık yatırım teşvik belgesi alındığı belirtilerek, teşvik kapsamında yıllık üretim kapasitesinin 250 bin adede yükseleceği açıklandı.
Toyota Otomotiv Türkiye Genel Müdürü ve CEO'su Orhan Özer, daha yüksek kapasiteyle üretim yapmayı, yeni ve farklı modeller üretmeyi, yakında yeniden Türkiye'nin ihracat şampiyonu olmayı hedeflediklerini söyledi.
Özer, Toyota Avrupa Başkanı Bay Didier Leroy'un 'Türkiye'nin uzun vadeli büyüme potansiyeline sahip olduğuna inanıyor ve Sakarya'daki fabrika çalışanlarının yeteneklerine güveniyorum. Bu tesisin yüksek rekabetçiliğine güvenerek, yakın gelecekte TMMT'nin üretimini artırmasına yönelik bir karar aldık ve bunun tam olarak nasıl şekilleneceğine dair çalışmaları yürütüyoruz' sözlerini hatırlatarak, şunları söyledi:

Verimli ve rekabetçi

'Fabrikanın üretim hacminde ve yatırımlarında artış kararı alındığını ve Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye'nin bir hamle yapacağını daha önce kamuoyuyla paylaşmıştık.
Bu kararlar doğrultusunda çalışmaları sürdüreceğiz.
Üretim kalitemiz, verimli ve rekabetçi oluşumuz, Toyota'nın Türkiye'de yeni yatırım yapma kararı almasını sağladı.
Bu yatırımla yeni iş fırsatları da yaratacağız. Yeni pazarlara açılıp, şirketimizin ve ülkemizin rekabetçiliğini arttıracağız.'

Başbakan Davos yolcusu

Hükümet, 2015 yılıyla birlikte Avrupa Birliği trafiğini hızlandırıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu ay dört kritik ziyaret gerçekleştirecek. Davutoğlu, AB üyesi Almanya, İngiltere ve Belçika'nın yanı sıra, İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına da katılacak.
Başbakan Davutoğlu, yeni yılın ilk yurtdışı gezisini Almanya'ya yapacak.
Pazar akşamı Berlin'e gidecek olan Davutoğlu'nun ziyareti, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in daveti üzerine gerçekleşecek.
12 Ocak Pazartesi günü Merkel ve üst düzey isimlerle resmi görüşmeler yapacak olan Davutoğlu, Türk toplumunun farklı kesimleriyle de görüşmeler yapacak.
Almanya'da tacize uğrayan kadınlara yardıma koşan ve saldırganı engellerken darbe alarak beyin kanamasından hayatını kaybeden Tuğçe Albayrak'ın vefatı iki ülkede de büyük üzüntü yaratmıştı.
Ziyaret sırasında bu konunun da gündemde olacağı belirtiliyor.

Hızına yetişen olmadı

Otomobil pazarında geçen yıl fiyat artışında 2000 cc motor hacmine sahip araçların hızına yetişen olmadı.
Bu motor hacmindeki araçların ortalama satış fiyatları yüzde 28 arttı. Dizel otomobillerin fiyatında yüzde 11 artış olurken, benzinli otomobillerin ortalama satış fiyatı ise geriledi.
Geçen yıl dizel ve 2000 cc motor hacmine sahip araçların fiyatları enflasyon rakamlarının üzerinde artış gösterirken, benzinli araçların ortalama satış fiyatlarında gerileme oldu.
Otomobil fiyatlarında en ciddi artış, 2000 cc motor hacmine sahip araçlarda gerçekleşti.
Bu otomobillerin fiyatındaki artış yüzde 28'i buldu. Bir önceki yılın sonunda 100 bin 866 lira olan 2000 cc motor hacmine sahip aracın ortalama satış fiyatı 129 bin 87 liraya ulaştı. Bu kapsamdaki bir otomobile sahip olmak isteyen vatandaşın cebinden çıkan para ortalama 28 bin 221 lira arttı.

Dizel'deki artış

Dizel araçların ortalama fiyatlarında geçen yıl yüzde 11'lik artış kaydedildi. Dizel araç sahibi olmak için bir önceki yıl ortalama 50 bin 954 lirayı gözden çıkarmak gerekirken, 2014'te bu miktar 56 bin 449 liraya yükseldi. Söz konusu dönemde dizel araçların ortalama fiyatında 5 bin 495 liralık artış meydana geldi.
Trafikte 2 milyon 858 bin 814 benzinli, 2 milyon 814 bin 800'de dizel otomobil bulunuyor. Geçen yılın 9 aylık döneminde dizel otomobil sayısı 317 bin 591 artarken, buna karşılık benzinli otomobil sayısı 29 bin 796 azaldı.

***

DİP NOT

Ekonomik kriz bekleyenler

Başbakan Davutoğlu,'Ekonomik kriz bekleyenlere cevabımız açık ve nettir; daha çok beklerler' dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP'nin grup toplantısında yapıtğı konuşmada, 'Ekonomik kriz bekleyenlere cevabımız açık ve nettir; daha çok beklerler. Biz milletin duasını, halkımızın güvenini ve en önemlisi de bu toprakların bereketini temsil ediyoruz.' dedi.