Sünnet için ideal zaman nedir? Aslında bu soruya psikologlar 2 yaşa kadar veya 6 yaştan sonra diye cevap veriyor. Çünkü "2-6 yaş arası sünnet olursa, çocukta 'kastrasyon fobisi' yani hadım edilme korkusu yer eder ki, bu da ileride cinsel yaşamını etkiler" derler. Çocuk için bu dönemde sünnet olmak, onun bir organını, bir parçasını kesmektir. Küçük çocuklar saç kestirmekten korkar ya, işte onun gibi. Ha sünnet etmişsiniz, ha kulağını parmağını kesmişsiniz gözüyle bakar. 2 yaşına kadarki süreyi çok hatırlamadığından sorun olmazken, 6 yaştan sonra da aklı erdiğinden olayı daha iyi kavrar.

Yeni doğanı sünnet etmek son yıllarda çok yaygınlaştı. Penis ucunda yapışıklık, doğuştan sünnetli olması gibi durumlar varsa elbette yeni doğan döneminde sünnet yapılmalı. Ama bunun haricinde çocuk acı çekmez diye düşünüp sünnet ettirmek çok doğru bir yaklaşım değil, lakin bebeklerin de canı acır. Ayrıca bebekler ilk ay sıvı kaybedip kilo verir, ilk doktor kontrolünde doğum ağırlığıyla aynı kiloda olduğunu görüp şaşırmamak lazım. Bir de bu arada normal (fizyolojik) bile olsa sarılık geçirebilir. O yüzden benim tavsiyem, çocuk doktorunuzla bu konuyu önceden konuşup karar verirken bu noktaları da dikkate almanız yönünde olur.

Bir de yaştan bağımsız olarak sünnet zamanı var. Yazın mı olmalı kışın mı? Mevsimi var mı? Burada da esas alınacak çocuğun dinlenebileceği dönem olmalı. Şu an sünette çok ileri yöntemler var ama yine de ilk günler yatak istirahati gerekir. Malum aşağı sarkan şişer ve kan oturur. O nedenle yatar pozisyonda ya da oturursa iyileşme süreci de hızlanır. Okul tatil olunca, yaz başı ya da yaz sonu en ideal zamanlar. İç çamaşırı giymeden, rahat kıyafetlerle dolaşacağından kış aylarında durum zorlaşır. Ama şubat tatili de daha büyük çocuklar için tercih edilen bir zamandır.
Bu hafta arkadaşımın oğlu sünnet oldu ve haftaya ilkokula başlıyor. Çocuk hem iç çamaşırı olmadan bol bir şortla rahat rahat dolaşabiliyor hem de okul açıldığında iyileşmesi tamamlanmış olacak. Akıllıca bir zamanlama. Sünneti yapacak kişi elbette en önemli faktör ama zamanlama, yara bakımı da iyileşme üzerine etkili.
Sağlıkla kalın.