Beni tanıyanlar bilir, çok konuşkan biriyimdir. Sesimi de iyi doğru kullandığım söylenemez. Lisede üniversitedeyken de çabuk yorulurdu sesim ve hemen kısılır kartlaşırdı. Hele hele Fenerbahçe maçlarından sonraki gün sesim çıkmazdı! Ama bu durum 1-2 gün içinde düzelirdi. Lakin 2 yıl önce bir gün sesim kısıldı aniden ve 1 ay hiç konuşamadım. İşkence gibiydi bu, ağzımı açıyorum ama gık yok. Sanırım birinin ahı tuttu!

Neyse düzeldi diye düşünüyordum ki süre uzadı ve geldik bugünlere. Bir hekim olarak utanır oldum sanki gripli, boğaz enfeksiyonlu ya da çok bağırmaktan sesi kısılmış gibi dolaşmaktan. Oysa bunların hiçbiri değildi. En kötüsü ne zamandır diye sorduklarında verdiğim cevap oluyordu; "2 yıldır!". Biz çok güzel öğütler veririz ama kendimiz uymayı unuturuz kimi zaman. Birkaç hafta evvel ben de geç olsun de güç olmasın diyerek  İzmir'de doktor kalmamış gibi atladım Manisa Celal Bayar'a gittim. Çok güvendiğim bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı arkadaşım orada çalışıyor çünkü. Hoş beş sohbetin ardından şikayetlerimi dinledi kart sesimden! Geçtik fizik muayeneye; önce sorunlu bölge boğazımı ses tellerimi inceledi uzun uzadıya, sonra burun ve kulaklarımı.

Duyduklarıma çok şaşırdım. Çünkü ben de reflü varmış! Hiç mi hissetmez insan ağzına acı tat gelmesini, kusma hissini. Sonra dank etti yastıksız yattığım için belki de zamanla gelişen reflü ben farketmeden uykumda boy gösteriyor. Sinsice mide içeriğim ağzıma geliyor ve boğazımda ses tellerimde tahribat yapıyor. Çok şükür dedim, tümör de olabilirdi ses kısıklığımın sebebi.

Tanı ise afilli: Reinke Ödemi. Ses telleri etrafındaki tabakada ödem olmasıyla karakterize bir tablo. Genelde nedeni de çok konuşmak, sesi zorlamak, reflü ve sigara kullanmak. Ben de sigara hariç diğerleri olduğuna göre bu tanı bana tam uydu zaten. Hemen reflü tedavisine başladım. Gerek ilaç kullanımı gerek beslenme alışkanlıklarındaki köklü değişiklikle iyileşme başladı bile.

Bir de düzgün nefes almanın önemini hatırladım tekrar. Çoğunluğun yaptığı hatadır yüzeyel ve göğüsten soluk alıp vermek. Oysa nefes aldığınızda diyafragmanızın oynadığını hissetmeniz lazım. Gerçi nefes terapisi, reflü tedavisiyle bile 6 ayda %60 civarında iyileşme olur. Olmadı cerrahi  tedavi yöntemiyle ödemli bölge temizlenir.

Eh ne demişler terzi kendi söküğünü dikemez! Neyse ki ben diktim geç olsa da. Sizin de ses kısıklığı şikayetiniz varsa benim kadar uzun süre beklemeyin, geçiştirmeyin. Reflü, allerji, boğaz enfeksiyonu, stres, polip, papillom, kist, nodül, tiroid hastalıkları, kanser gibi pek çok nedeni olabilir. Erken teşhis hayat kurtarıcıdır, unutmayın.

Sağlıkla kalın.