Başrolde Dustin Hoffman ve Tom Cruise'un oynadığı 1988 yapımı Rainman (Yağmur Adam) filmiyle ilk kez karşılaştı bazıları OTİZM hastalığıyla. Şimdilerde yeni adı  'Yaygın Gelişimsel Bozukluk' olan otizmi de kapsayan geniş bir tanım söz konusu. 

Tıpta 2 kere 2  4 etmez her zaman, yani bizde hastalık yoktur, hasta vardır. Belirtiler ve şikayetlerde ortak noktalar olsa da her çocukta aynı değildir bunlar. Çok hafifinden çok ağır formuna kadar geniş bir yelpaze olduğu için artık yaygın gelişimsel bozukluk denilmekte. Yine de ben size ortak şikayetlerden bahsedeyim.
Çocuğunuz göz teması kurmuyorsa, adı söylendiğinde dönüp bakmıyorsa, sizi hiç duymuyor gibi davranıyorsa, oyuncaklarla oynamıyor çevresiyle ilgilenmiyorsa, konuşmada gerilik varsa, dönen objelere ilgi duyuyorsa (çamaşır makinesini izlemek, dönen tekerlekleri izlemek gibi), gözlerini bir şeye dikip bakıyorsa, kendi istediği gibi davranıyorsa, sallanma–çırpınma gibi garip hareketleri varsa, anlamsız ağlama krizleri yaşıyorsa, çok hareketliyse, alıştığı düzenin dışına çıkınca aşırı tepki veriyorsa mutlaka çocuk psikiyatristine danışın.

Otizm, üç yaşından önce başlar ve yaşam boyu sürer. Genetik yatkınlık, bazı aşılar, bazı kimyasallar suçlansa da nedeni ne yazık ki bilinmiyor. Çocuğun sosyal iletişimini etkileyen bu gelişimsel rahatsızlık , erken teşhis edilir ve yoğun eğitim verilirse yüz güldürücü sonuçlar alınır. Nedeni bilinmediği gibi tedavide de ilacı yok ! Tek tedavi yöntemi, özel eğitim merkezlerinde uzmanların verdiği eğitim. Bu eğitimler bu çocuklar için şart.  Fakat maliyeti oldukça yüksek.

Son yıllarda yaygın gelişimsel hastalıklara (otizm) olan farkındalık çok arttı. Kurulan vakıflar çocuklara olduğu kadar ailelere de destek vermekte. İstanbul'daki Tohum Otizm Vakfı (<http://www.tohumotizm.org.tr/>), Ankara'daki Otizm Vakfı, ODER
(<http://www.otizm.org/>) ve İzmir'de faliyet gösteren eşim Bekir Pakdemirli'nin de kurucularından olduğu Anadolu Otizm Vakfı (<http://www.anadoluotizm.org/webroot/index.php?op=1>), bu konuda ulaşabileceğiniz, danışabileceğiniz vakıflar.
Ben tıp fakültesinde okurken (çok da yaşlı değilim!) 500 çocukta 1 görülür denirdi otizm için. Lakin son yıllarda bu sayı değişti. Her yeni doğan 110 bebekten 1 tanesinde otizm görülmekte. Bu rakam dünyada da Türkiye'de de aynı. Ülkemizde yaklaşık 500 bin otistik vatandaşımız, 100 bin otistik çocuğumuz var. Demek ki otizm bize uzak değil.

Wolfgang Amadeus Mozart (Avusturyalı besteci), Isaac Newton (İngiliz matematikçi ve fizikçi), Friedrich Nietzsche (Alman filozof), Thomas Edison (Amerikan mucit), Albert Einstein (Alman/Amerikalı fizikçi), Jane Austen (İngiliz romancı, Pride&Prejudice'ın yazarı), Vincent Van Gogh (Hollandalı ressam), Richard Strauss (Alman besteci), Temple Grandin (Amerikalı veteriner). Şimdilerde bu ünlülerin otistik olduğu biliniyor. Belki çocuğunuz bu ünlüler gibi olmayabilir ama sizin için çok değerli olduğuna eminim.

Farkındalık, sevgi, eğitim, ilgi... Yağmur adamlarımız için.

Sağlıkla kalın