TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda ele alınan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanun Teklifi'ne trafik cezalarının yanı sıra karayolu taşıma idari para cezası, köprü ve karayolu geçiş idari para cezası da eklenecek.
Ayrıca Kredi Yurtlar Kurumu'na olan borçların da kapsama ekleneceği belirtiliyor.
Öte yandan eczacılara da stok affı getirilecek.

Vatandaşın faydası

Başbakan Yardımcısı Şimşek, 'Darbe girişimini engelleyen millet, piyasalardaki darbeyi de önledi. Vatandaşlar 9 milyar doların üzerindeki dövizini bozdurarak Türk lirasına geçti.' dedi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini engelleyen milletin, piyasalardaki darbeyi de önlediğini belirterek, bunun çok önemli olduğunu söyledi.
Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu anlatan Şimşek, darbe girişimi nedeniyle ekonomide kalıcı, anlamlı, büyük bir tahribat yaşanmadığını vurguladı.
Şimşek, 'Dışarıdaki yatırımcı korkularla, şüphelerle Türkiye'ye yaklaşırken, portföy değişikliğine giderken vatandaşımız kendi ülkesine güvenmiş, geleceğine inanmış ve gitmiş bu dönemde dövizini yüksek seviyeden bozmuştur. Bu, dalga boyunu sınırladı' değerlendirmesinde bulundu.

Kapatılan kurumların değeri

15 Temmuz darbe girişimi sonrası, çok sayıda üniversite, okul, hastane, sendika ve dernek kapatıldı. Anılan kurumlara ait varlıklar önemli ölçüde Hazine'ye devredilecek. Söz konusu varlıkların tahmini değeri 100 milyar dolar.

400 bin üyesine çağrı

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 400 bin üye firmaya hitap ettiği mektupla Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından 'milli birlik' ve 'ülke için üretim' çağrısı yaptı.

Ekonomide güven yükseldi

Ekonomik güven endeksi, temmuzda geçen aya göre yüzde 14,9 artarak 95,7'ye yükseldi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin ekonomik güven endeksini açıkladı.
Buna göre, ekonomik güven endeksi, temmuzda geçen aya göre yüzde 14,9 artarak 83,33 değerinden 95,7 değerine çıktı.
Ekonomik güven endeksindeki artış, hizmet sektörü, perakende ticaret sektörü, inşaat sektörü ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.
Tüketici güven endeksi ise söz konusu dönemde yüzde 3,5 azalarak 67,03 değerine düştü.
Hyundai Elevator, STFA ile yapılan anlaşma doğrultusunda yüzde 51 oranında hissesiyle Hyundai Elevator Türkiye olarak faaliyet gösterecek.

Enerji şirketlerine FETÖ'cü çalışan uyarısı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sektördeki şirketlere gönderdiği yazı ile FETÖ ile bağlantılı çalışan konusunda duyarlı olunmasını istedi.
EPDK; elektrik, doğalgaz, petrol ve LPG sektörlerine gönderdiği yazıda, FETÖ ile bağlantılı personelin tasfiye edilmesini, bu konuda gerekli duyarlılığın gösterilmesini istedi.
EPDK, FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında bu örgütle bağlantılı olduğu iddia edilen 25 personeli görevinden uzaklaştırmıştı.
 
PETKİM ve SOCAR'da üst düzey istifalar

PETKİM Petrokimya Holding AŞ (PETKİM) Genel Müdürü Saadettin Korkut ve bazı üst düzey yetkililerin istifa ettiği, ayrıca PETKİM ve ilişkili kurumlarda 200 kişinin Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bağlantısı nedeniyle işten uzaklaştırıldığı belirtildi.
Edinilen bilgiye göre, PETKİM Genel Müdürü Korkut, SOCAR Kamu İlişkileri Direktörü Ömer Adsız, Star Rafineri İnsan kaynakları Direktörü Fuat Ulagay, SOCAR İnsan Kaynakları Direktörü Ilgar Mehmetoğlu ve SOCAR Bilgi İşlem Direktörü Çetin Korkut istifalarını verdi.
PETKİM Genel Müdürü Saadettin Korkut önceki akşam saatlerinde kurum çalışanlarına bir veda mesajıyla istifasını duyurdu.
Dün sabah ise İstifa eden Petkim Genel Müdürü gözaltına alındı.

Bekletilen yatırım kararları açıklanmalı

Eski SOCAR Türkiye Genel Müdürü ve iş adamı Kenan Yavuz, Türk ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu belirterek, 'Şu an yatırım kararlarının açıklanması için çok uygun ve önemli bir dönem. Bekletilen yatırım kararlarının açıklanması gerekiyor. Ayrıca, iş dünyası olarak yurt dışındaki muhataplarımızla çok iyi bir iletişim stratejisi uygulayarak durumu anlatmamız lazım.' dedi.
Türk ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu, bütçe disiplini, cari açık, piyasa mekanizmaları, borsa ve Merkez Bankası'nın sağlıklı bir şekilde çalıştığını ve gerekli önlemleri aldığını ifade eden Yavuz, büyüme trendi devam ederken, bazı kredi derecelendirme kuruluşlarından Türkiye'nin notunun düşürülebileceğine yönelik yapılan açıklamaların şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Yapı Kredi'nin ortağı bir bankasını satıyor

Türkiye Yapı ve Kredi Bankası'nın hissedarlarından UniCredit, Polonya'nın ikinci büyük bankasını satmayı değerlendiriyor.
Konuya ilişkin bilgi sahibi kaynaklara göre UniCredit SpA, 5 milyar euro (5.5 milyar dolar) karşılığında Polonya'daki Bank Pekao SA hisselerinin tamamını satarak sermaye toplamak istiyor.
Kaynaklara göre banka CEO'su Jean Pierre Mustier, Polonya'da ülkenin ikinci büyük bankasından tamamen çıkmayı değerlendirirken, online banka FinecoBank SpA'yı da elden çıkarmak istiyor.

Fiber için ortak şirket kuruluyor

Turkcell, Vodafone ve Türksat fiber bağlantısı için ortak altyapı şirketi kuruyor.
Önemli ortaklık, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Vodafone CEO'su Gökhan Öğüt, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak'ın katıldığı toplantıda duyuruldu.

Peşinat ve faiz düşecek

Gayrimenkul sektörünün sekteye uğramaması için Emlak Konut'un bugün açıklayacağı kampanyada, aylık yüzde 0.7 faiz ve 10 yıl vadenin yanı sıra peşinatın da % 20 olduğu öğrenildi.
Darbe girişiminin ekonomiye etkisini ortadan kaldırmak için harekete geçen Emlak Konut GYO'nun eylem planının detayları da ortaya çıkmaya başladı.
Emlak Konut'un planına göre, tüm konut projelerinin Emlak Konut bünyesinde kurulacak olan çatı şirkette toplanacağı ve bu şirketten satılan konutun kredi faizinin aylık yüzde 0.7, vadesinin ise 10 yıl olacağı belirtildi.
Açıklanacak olan planda satılacak evler için peşinatın ise yüzde 25 değil, yüzde 20 olacağı öğrenildi.
Peşinat tutarının yüzde 20 istenecek olması, 250 bin TL'lik bir konutun 62 bin 500 TL yerine 50 bin TL peşinat ile alınabilmesi demek.

14.7 Milyar dolarlık anlaşma

Alman otomobil üreticisi Volkswagen'in (VW) dizel emisyon skandalı sonrası suçlamalardan vazgeçilmesi için ABD devleti ile vardığı 14.7 milyar dolarlık anlaşmanın önündeki bir engel daha kalktı.
ABD Federal mahkemesi, anlaşmanın temelini oluşturan araç geri alımları için dün ön onay verdi. VW 18 Ekim'deki duruşmada nihai onayı alabilirse 475,000 aracı sahiplerinden geri alabilecek.
Duruşmada VW'in 85,000 lüks aracın nasıl onarılacağına dair de yeni bir planı Ağustos ayında yetkililere göndereceği ifade edildi.
VW geçen yıl Eylül ayında, ABD'de sattığı araçlarına gizli bir yazılım yerleştirdiğini kabul etmişti. Yazılım araçların yasal sınırın 40 katı üzerinde çevreyi kirletmesini neden oluyordu.

Porsche yeni eleman alacak

Alman otomobil markası Porsche, tam elektrikli ilk spor otomobil üretimi planları çerçevesinde alacağı personel sayısında arttırıma gitti.
Buna göre Volkswagen'in sahibi olduğu firmanın Zuffenhausen'daki merkezinde 1200 yeni pozisyon açılacak.
Bununla birlikte Porsche çırak sayısını da 150'den 220'ye çıkartacak. Toplam işe alınacak kişi sayısının 1400'ü geçmesi bekleniyor.
Mission E konsept aracından geliştirilen elektrikli otomobilin 2020 başında yollarda olması hedefleniyor.
Porche projeye yaklaşık 1 milyar Euro harcamayı hedeflerken, projenin karlı olabilmesi için her yıl 10 bin araç satılması gerekiyor.

Urlalı kadınlardan 'mis kokulu sabun yapımı'

Urla Belediyesi tarafından kadınlar için düzenlenen kurslar Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Ek Binası'nda da devam ediyor.
Halk Eğitim Merkezi ve İŞ-KUR'un desteğiyle "Mis Kokulu Sabun Yapımı" kursunun eğitimini alan kadınlar sabunlara çeşitli şekiller vererek süs eşyaları elde ediyorlar.
24 kadının eğitim gördüğü kursta kursiyerler hem sabun yapmayı öğreniyor hem de İŞ-KUR desteğiyle günlük 20 TL gelir elde ediyor.

Enflasyon raporu açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 'Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2016 sonunda yüzde 6,6 ila yüzde 8,4 aralığında orta noktası yüzde 7,5, 2017 sonunda ise yüzde 4,3 ila yüzde 7,7 aralığında orta noktası yüzde 6 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.' dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, tatilini yarıda kesen veya rezervasyonlarını iptal eden kamu çalışanlarına ücretlerin iadesinin yapılması için acentaları uyardığını açıkladı.
Gazete ve dergilerin sayısı, 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 4,5 azaldı. Geçen yıl 6 bin 802 gazete ve dergi yayımlanırken, bu yayınların yüzde 59,9'unu dergiler oluşturdu.

****

DİP EKSPRES

THY'den yeni terör önlemi


Darbe girişimi sonrası işten çıkarılmaların yaşandığı Türk Hava Yolları'nda, darbe girişimi sonrasında yeni önlemler alınmaya devam ediyor.
Türk Hava Yolları (THY), 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından aralarında Fethullahçı Terör Örgütü'yle (FETÖ) ilişkisi olduğu gerekçesiyle 15'i pilot, hostes ve personelin olduğu 211 kişinin işine son vermişti. Terör örgütüne yönelik yeni bir önlem daha alındı.
Alınan yeni karara göre bundan sonra uçaklar havadayken kaptan pilot ve yardımcısı, uçuş boyunca kokpitten ayrılamayacak.
Yeni uygulamanın gerekçesi olarak, terör örgütü sempatizanı bir kaptan veya yardımcı pilotun kokpitte tek başına kalması durumunda kamikaze saldırı yapma ihtimali gösterildi.