Dış ilişkiler oturumunda ele alınan Orta Doğu gündeminde İran'a yaptırım kararı oybirliği ile kabul edildi. Zirvenin ilk gününde basına açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, yaptırımların içeriğine ilişkin net bir bilgi vermedi.

AB liderleri, bildiride Gazze'deki krizin acil ateşkes, esirlerin serbest bırakılması ve insani yardımların engelsiz ulaştırılması yoluyla sonlandırılması gerektiğini vurguladı. İki devletli çözüme bağlılıklarını da yineleyen liderler, Lübnan'a güçlü desteklerini bildirdiler.

Bildiride ayrıca, Suriyeli mültecilerin ülkelerine güvenli, gönüllü ve onurlu dönüşünün desteklendiğinin altı çizildi.

Özgür Özel ile Cumhurbaşkanı Erdoğan buluşacak | Masada hangi konular var? Özgür Özel ile Cumhurbaşkanı Erdoğan buluşacak | Masada hangi konular var?

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı - Son  Dakika Haberler

Yaptırımların Kapsamı Belirsizliğini Koruyor

Michel, yaptırımların içeriğine ilişkin herhangi bir açıklama yapmazken, uzmanlar yaptırımların İran'a petrol ve doğalgaz satışına yönelik kısıtlamalar, banka işlemleri yasağı ve bazı İranlı yetkililere vize yasağı gibi önlemleri içerebileceğini tahmin ediyor.

AB ve İran Arasındaki Gerginlik Artıyor

Bu yaptırım kararı, AB ve İran arasındaki gerginliği daha da tırmandıracak gibi görünüyor. İran Dışişleri Bakanlığı, AB'nin yaptırım kararını "düşmanca" ve "provokatif" olarak nitelendirerek kınadı.

Bu gelişmeler, Orta Doğu'da barış ve istikrar için endişeleri artırıyor.

Editör: Haber Ekspres