Endonezya'nın kuzeyinde bulunan RuangYanardağı'nın ani bir şekilde faaliyete geçmesi paniğe yol açtı. Son 24 saat içinde en az 5 büyük patlama kaydeden yanardağ, çevreye kül yağdırırken yetkililer bölgeyi "acil durum" ilan ederek 11 binden fazla kişiyi tahliye etti.

Volkanik Tehdit ve Tahliye

Yetkililer, en yüksek seviye olan 5'inci derece tsunami uyarısı verdi. Bölge sakinleri ve turistlere plajlardan uzak durmaları ve yanardağın 6 kilometrelik menzilinden kaçınmaları için sıkı talimatlar gönderildi.

Endonezya Ulusal Afet Merkezi (BNPB) Sözcüsü Abdul Muhari, tahliye edilen vatandaşların güvenli bölgelere yerleştirildiğini ve 29 Nisan'a kadar bölgede "acil durum" halinin devam edeceğini duyurdu.

Yalnızlık Tehlikesi | Yeni Araştırma En Yalnız Yaşları Ortaya Koyuyor! Yalnızlık Tehlikesi | Yeni Araştırma En Yalnız Yaşları Ortaya Koyuyor!

Muhari ayrıca, patlamanın ardından yayılan yoğun kül yağışının iletişim ağlarında kesintilere neden olduğunu belirtti.

Volkanın Geçmişi ve Endişeler

Ruang Yanardağı, Endonezya'nın en aktif volkanlarından biri olarak biliniyor.

En son patlama kaydı 2021 yılına ait olsa da, yanardağın geçmişinde sık sık faaliyete geçtiği biliniyor.

Endonezya'nın konumu itibariyle "Pasifik Ateş Çemberi" üzerinde yer alması, bölgeyi volkanik aktivite açısından riskli kılıyor. Yetkililer, bölgedeki diğer yanardağları da yakından takip ediyor.

Editör: Haber Ekspres