Türkiye’de yaşanan iş cinayetleri, ölümlü facialar, tutuklamalar ve kayyım atamalarıyla ilgili konuşan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras’a AK Parti cephesinden yanıt geldi. Aras’ın açıklamalarını “yargıyı ve siyaseti yönlendirme çabaları” olarak yorumlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Türkiye, eski Türkiye değildir. Ayrıcalıklı kesimlerin yön verdiği Türkiye’nin artık geride kaldığını anlamayanlar şunu bilmelidir ki hiç kimse veya hiçbir kuruluş, kendisini milletin iradesinin ve hukukun üstünde göremez” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise TÜSİAD kurulunda açıklama yapan isimleri “kendisini siyasetin üzerinde görmekle” itham etti. Çelik, “AK Parti olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisini siyasetin üzerinde gören hiçbir girişime izin vermeyiz” ifadelerini kullandı.

TÜSİAD, bugün olağan genel kurulunu gerçekleştirdi. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, Bolu Kartalkaya turizm tesislerinde bulunan ve 36’sı çocuk 78 kişiye mezar olan Grand Kartal Otel’deki yangın faciasını, geçen yıl bugün yaşanan ve dokuz işçinin hayatını kaybettiği, metreküplerce siyanürün suya ve toprağa karıştığı Erzincan İliç’teki altın madeni faciasını, 2014’te Soma’da 301 madencinin öldüğü iş cinayetini hatırlatarak denetimsizliğe dikkat çekti.

“78 kişi ölüyorsa nedeni çöken sistemdir”

Aras, Kartalkaya’daki yangın faciası hakkında “Yangın çıkabilir ama 78 kişi ölmez. Ölüyorsa nedeni usulüne uygun yapılmayan binalar ve denetimsizliktir. Çöken bir sistemdir” ifadelerini kullandı. Aras, sorumluların görevden ayrılması, hesap vermesi ve yerlerine yetkin kişilerin gelmesi gerektiğine işaret etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma başlatılmasına tepki gösteren Ömer Aras konuşmasında, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın, 'tekelleşme' iddialarıyla hakkında soruşturma başlatılan ve Gezi Parkı eylemlerinden soruşturma açılan menajer Ayşe Barım'ın, Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş’ın tutuklanmasını eleştirdi.

SON DAKİKA: Murat Ongun’un savcılık ifadesi ortaya çıktı SON DAKİKA: Murat Ongun’un savcılık ifadesi ortaya çıktı

“Türkiye, eski Türkiye değildir”

Aras’ın sözlerinin ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Aras’ın açıklamalarını “yargıyı ve siyaseti yönlendirme çabaları” olarak yorumlayan Tunç, “Sivil toplum kuruluşlarının görüş açıklaması elbette demokratik bir hak olmakla birlikte, yargıyı ve siyaseti yönlendirme çabaları, demokrasinin ruhuna ve hukukun üstünlüğü ilkesine aykırıdır” görüşünü savundu.

Tunç, “Türkiye, eski Türkiye değildir” ifadesini kullandığı açıklamasında şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hiçbir kurum, kuruluş veya çıkar grubu, milli iradenin üzerinde değildir. Demokratik sistemimizin temel taşlarından biri, kuvvetler ayrılığı ve yargının bağımsızlığıdır. Yargı süreçleri üzerinde hiçbir baskıyı kabul etmediğimiz gibi yargıyı etkilemeye yönelik her türlü girişime karşı olduğumuzu herkesin çok iyi bilmesi gerekir. Sivil toplum kuruluşlarının görüş açıklaması elbette demokratik bir hak olmakla birlikte, yargıyı ve siyaseti yönlendirme çabaları, demokrasinin ruhuna ve hukukun üstünlüğü ilkesine aykırıdır. Demokrasi sadece belli çevrelerin değil, topyekûn milletin ve devletin ortak emanetidir. Türkiye, eski Türkiye değildir. Ayrıcalıklı kesimlerin yön verdiği Türkiye’nin artık geride kaldığını anlamayanlar şunu bilmelidir ki; hiç kimse veya hiçbir kuruluş, kendisini milletin iradesinin ve hukukun üstünde göremez. Hukuk düzenine yönelik her türlü müdahale girişimine karşı, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hukuk çerçevesinde en güçlü şekilde karşılık vereceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın.”

Çelik: Kendisini siyasetin üzerinde gören hiçbir girişime izin vermeyiz

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras’ın sözlerine karşı bir açıklama da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi.

Çelik, “TÜSİAD, demokrasi konusundaki kötü sicilini geride bırakmak için çaba göstermelidir. AK Parti olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisini siyasetin üzerinde gören hiçbir girişime izin vermeyiz” dedi.

“Maalesef Türkiye'de bazı sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki sicilleri sorunludur; geçmişlerinde askeri vesayete ve yargı vesayetine verdikleri destek hafızalardan silinmemiştir” diyen Çelik’in açıklaması şöyle:

“Demokrasilerde sivil toplum kuruluşlarının ülke gündemine dair açıklama yapmaları ve değerlendirmede bulunmaları en doğal haklarıdır. Ancak ülke gündemine dair değerlendirme yapma hakkı ile siyaseti şekillendirme ve yargıya talimat verme girişimleri birbirinden ayrı hususlardır. Aradaki farkı oluşturan, demokrasiye bağlılık ve hukuka saygıdır. Maalesef Türkiye'de bazı sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki sicilleri sorunludur; geçmişlerinde askeri vesayete ve yargı vesayetine verdikleri destek hafızalardan silinmemiştir. Ayrıca kendi geçmişlerinde alenen meşru hükümeti hedef alma ve görevden gönderme faaliyetleri manşetlerde yer bulmuştur. Bu nedenlerle TÜSİAD yönetimi, bu ülkede demokrasi mücadelesi verenlerin 'güven bunalımı' deyince ilk aklına gelenlerden birinin neden TÜSİAD'ın yaklaşımları olduğu ile yüzleşmelidir. TÜSİAD, demokrasi konusundaki kötü sicilini geride bırakmak için çaba göstermelidir. AK Parti olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisini siyasetin üzerinde gören hiçbir girişime izin vermeyiz. Siyasetin demokratik alanını korumak için eskisinden daha kararlıyız.”

TIKLAYIN: TÜSİAD 'hukuksuzluktan' rahatsız: "Facialar, ölümler, tutuklamalar... Çöken bir sistem"

Kaynak: Haber Merkezi