Altınordu Başkanı Mehmet Seyit Özkan küçülme kararı aldı. Kulüp zarar ediyor. Kar etmesi için futbolcu satması lazım, iyi para veren sponsorlar bulması lazım. Taraftarının da olması şart. Bunların hiç biri yok. Bazı kişiler Altınordu için 'Futbolcu satıyor, nasıl zarar ediyor?' diyor ama özellikle altyapıya çok fazla para harcayan bir kulübü ikame etmesi çok zor. Türkiye'de kar eden kulüp de yok. Herkes zararda, herkes borç içinde.
Kulüplerin kendi kendilerini kurtarmaları zor. Bunu ancak ve ancak Futbol Federasyonu yapabilir. Nasıl yapar? UEFA nasıl yapıyorsa öyle yapar. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş başta olmak üzere birçok kulüp oyuncu maaşlarını ödeyemediği, gelir gider dengesini sağlayamadığı için UEFA'dan cezalılar. Bazıları sattıkları kadar alabiliyorlar, bazıları hiç transfer yapamıyorlar. Ama TFF hiçbir şekilde karışmıyor. 'Ne yaparlarsa yapsınlar, bana ne' modundalar. Böyle olunca kulüp başkanları, koltuğunu kaybetmemek için fütursuzca harcama yapıyorlar, gelirlerinin kat kat üzerine çıkıyorlar. Oyuncu maaşlarını ödemekte zorlanmaya başlayınca, parasını alamayan futbolcular tarafından şikâyet ediliyorlar ve devreye UEFA giriyor.
Geleceği düşünmeden harcayıp, başarılı olan ama sonra da batan kulüp çok. Örnek olarak 3. Lig'de mücadele eden Karşıyaka'yı verebiliriz. Amatöre düşen Bucaspor, bir zamanlar amatöre düşen Göztepe... İsminin başında 'Yeni' ve benzeri ibareler olan takımlar da, kötü günleri anlatıyor bizlere. Zamanında batmış, borçlarını ödeyememiş, isime ek getirerek dirilme çabası gösteren kulüpler. Yeni Malatyaspor gibi...
Bu sistem haksız rekabete de yol açıyor. Örneğin Akhisarspor... Borca girmeden, ayağını yorgana göre uzatarak yoluna devam ediyor. Bu nedenle maaşları düşük tutuyor. Yüksek maaş isteyenlerden uzak duruyor. İyi bir kadrosu olmasına rağmen, talip olduğu teknik direktörlerin yüksek ücret istemesi sebebiyle anlaşma sağlayamadı, küme düştü.

Sadece Türklerle olmaz

Altınordu ile açtım, Altınordu ile kapatayım. Yetiştirme konusunda başarılı olan bu kulüp hakkında çok defa değindim ve dedim ki:
'Sadece Türk futbolcularla bu iş yürümez.'
Asla yürümez. Sınırları küçük tutmak, büyümeyi de sınırlar. Dünyaya açılmak gerekir. Yabancı oyuncular daha atletiktir. Daha çabuk yetişir ve daha yüksek fiyatlara satılabilir. Bunu geçmişte Ajax uyguladı, dünyanın en iyi kulüpleri arasına girdi. Birçok yıldız yetiştirdi, uluslararası çapta birçok kupa kazandı. Sadece Türk oyuncularla, dünya kulübünü geçtim, Türkiye'de bile üst düzey bir kulüp olunamaz.

Altınordu 2018 - 2019

Altınordu bunu nasıl başarıyor bilemiyorum. Ligin sonuna kadar Play-Off şansını devam ettiriyor, son hafta ne yapıyor ne ediyor 7. sırayı alıyor ve sezonu bu basamakta sonlandırıyor. Bu sebepten ismini değiştirip, Yedinordu yapmıştım, önceki yazılarımdan birinde.
Lige çok kötü başladı. 8 haftada sadece 1 galibiyet alabildi ve 14. Sıraya geriledi. Buna karşın 7. haftadan itibaren çok güzel bir seri yakaladı ve 14 hafta boyunca yenilgi yüzü görmedi. 20. haftada ilk kez Play-Off hattına girdi. 21. haftadaki Denizlispor mağlubiyeti bu seriyi sonlandırdı.
22. haftada ligde 5. sıraya yükselse de burada tutunamadı. Üst üste alınan mağlubiyetler ve üst üste alınan galibiyetler yüzünden Play-Off içine girip, çıktı. Son haftaya çok büyük bir avantajla, 5. sırada girdi. Hiç bir iddiası kalmayan, ligde kötü bir grafik çizen Giresunspor deplasmanında öne geçmesine rağmen, 3-1 yenildi, rakiplerinin zorlu maçlarda galibiyet alması ile ligi 7. sırada bitirdi. Tam bir hayal kırıklığı yaşandı.
İnsanın aklına Altınordu'nun deplasmandaki Karabükspor maçı geliyor ister istemez. 3. haftadaki mücadelede 1-1 berabere kalmışlardı. O Karabükspor ligde 34 maçta hiç galibiyet alamadı ve sadece 3 kere berabere kaldı. Bu maçta galip gelse idi Şeytanlar, Play-Off'a kalmayı başarmış olacaktı.  

Ziraat Türkiye Kupası

Kupaya 3. Tur'dan dâhil oldu, Pendikspor'a yenilerek elendi.

Ligdeki takım istatistiği

En farklı galibiyet: Karabükspor (6-0)
En farklı mağlubiyet: Adana Demirspor, Osmanlıspor (3-0)
Kadroya en çok alınan oyuncu: Erce Kardeşler, Muhammet Mert, Berkay Samancı, Erhan Erentürk (34)
En çok maçta görev yapan oyuncu: Erce Kardeşler (34)
Dakika olarak en çok formasını terleten oyuncu: Erce Kardeşler (3060 dk.)
En çok gol atan oyuncu: Anıl Koç (9)
En çok asist yapan oyuncu: Sefa Yılmaz (7)
En çok sarı kart gören oyuncu: Sefa Yılmaz (11)
En çok çift sarı kart gören oyuncu: Hasan Hatipoğlu (2)
En çok kırmızı kart gören oyuncu: Yusuf Acer (1)