İngiliz-İsveçli ilaç devi AstraZeneca, Covid-19 aşısının nadir görülen bir yan etkiye neden olabileceğini kabul ederek, milyonlarca sterlinlik tazminat davalarının önünü açtı. Bu itiraf, AstraZeneca'nın aşının güvenliği konusundaki tutumunda önemli bir değişiklik anlamına geliyor ve şirketin gelecekteki davalarda karşı karşıya kalabileceği riskleri artırıyor.

TTS Riski


AstraZeneca, mahkeme belgelerinde aşının "çok nadir durumlarda" Trombozla İlişkili Trombositopeni Sendromu (TTS) olarak bilinen bir yan etkiye neden olabileceğini kabul etti. TTS, kan pıhtılaşması ve trombosit seviyesinde düşüşe yol açabilen ciddi bir durumdur.

Daha Önce Reddedilmişti


AstraZeneca, daha önce aşıyla bağlantılı yan etki iddialarını reddetmiş ve aşının fayda-risk profilinin olumlu olduğunu savunmuştu.

Toplu Davalar


Bu itiraf, İngiltere'deki toplu davalara ek olarak AstraZeneca'nın bireysel tazminat talepleriyle de karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor. Londra Yüksek Mahkemesi'nde halihazırda 51 dava açılmış durumda ve tazminat miktarının 100 milyon sterlini aşması bekleniyor.

Yapay zeka kısırlığa çözüm oluyor! Yapay zeka kısırlığa çözüm oluyor!

Aşıyla İlişkili Yan Etkiler


TTS ilk olarak Mart 2021'de, Covid-19 aşılarının piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra tespit edildi. AstraZeneca aşısı, yorgunluk, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve titreme gibi daha yaygın yan etkilere de neden olabilir.

Soruşturmalar Devam Ediyor


Almanya'da AstraZeneca'ya karşı açılan bir davada, bir kadının aşı olduktan sonra bağırsak ven trombozu geçirdiği ve komaya girdiği iddia edildi. Kadının bağırsağının bir kısmının alınması gerekti ve şirketten tazminat talep ediyor.

AstraZeneca'nın Tepkisi


AstraZeneca, 170 milyar sterlinden fazla piyasa değeri ile İngiltere'nin en büyük halka açık ikinci şirketidir. Şirketin CEO'su Sir Pascal Soriot, 19 milyon sterline yakın maaşıyla FTSE 100 şirketleri arasında en yüksek ücreti alan kişidir. AstraZeneca, şu ana kadar yorum yapmayı reddetti.

AstraZeneca'nın bu itirafı, Covid-19 aşılarının güvenliği ve yan etkileri konusundaki kamuoyunun endişelerini artırabilir. Aşıyla ilgili endişeleri olan kişiler, aşılanmadan önce doktorlarıyla konuşmalıdır.

Editör: Sude Kula