Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yeni dönemi bugün başlıyor. 25. Dönem Meclisi'ne seçilen 550 milletvekili, bugün saat 13.00'da Genel Kurul'da yemin edecek. Bugüne kadar medya üzerinden yapılan açıklamalar, öne sürülen şartlar ve çekilen kırmızı çizgiler bağlamında devam eden koalisyon tartışmaları nihayet yeni bir süreçte ilerlemeye başlayacak. Koalisyon için resmi ve yüz yüze görüşmelere geçilmeden önce partiler tarafından yapılan açıklamalar, açıklanan bildirgeler, öne sürülen şartlar elbette kurulacak koalisyonun sekillenmesinde belirleyici olacak. Öyle ki muhalefet liderleri, daha resmi görüşmelere bile geçilmeden kavga etmeye başladılar.
 
Geçtiğimiz günlerde 14 maddelik bir bildirge yayınlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; hükümeti, toplamda yüzde 60 oy alan CHP, MHP ve HDP'nin birlikte kurması gerektiğini belirterek HDP ile yan yana dahi gelmek istemeyen MHP'ye 'Hükümeti birlikte kuralım, Bahçeli Başbakan olsun' çağrısında bulunmuştu. Kılıçdaroğlu'nun çağrısına Devlet Bahçeli'den sert bir yanıt geldi. 'MHP olarak bizi çok iyi anlamanızı istiyoruz, küçük hevesler peşinde koşan bir parti değiliz. Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu sözü talihsiz. Çin'den gelen yeni bir oyuncak türü müdür bu?' diyen Bahçeli, 'Koltuk bir amaç değil, vasıtadır. Ülküsüz bir koltuk, ilkesiz ve iradesiz bir duruş akıllıya deli, âlime cahil, kahramana korkak demektir. Gün aşırı taktik hamlelerle ön almaya çalışan çürük koltuk imalatçılarına önceliklerimizi tarihe bakarak öğrenmelerini tavsiye ederim' ifadelerini kullandı.

Bahçeli'nin bu açıklaması resmi koalisyon görüşmeleri daha başlamadan CHP-MHP-HDP koalisyonu seçeneğinin imkânsız olduğunu da göstermiş oldu. CHP'nin önerisine hayır diyen Devlet Bahçeli, muhalefette kalmak istediklerini belirtse de AKP ile koalisyon seçeneğinin şartlarının yerine getirilmesi durumunda konuşulabileceğini söyledi. Bahçeli'nin açıklamaları sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a 'ilan-ı aşk etmesi'yle tanınan, son olarak "Anam, babam, eşim çocuklarım Erdoğan'a feda olsun" diyen işadamı Ethem Sancak'ın sahibi olduğu bir gazete, koalisyonun AKP ile MHP arasında kurulacağını iddia ederek, 'AK-MİLLİ tamam gibi' şeklinde bir manşet attı. Haberde AKP ve MHP koalisyonuna partilerin tabanlarının da destek verdiği gayri resmi görüşmelerin devam ettiği iddia edildi.

Seçim sonuçları ile birlikte koalisyon için kilit parti konumuna gelen MHP'nin tutumu, AKP'siz bir koalisyon seçeneğini ortadan kaldırıyor. Yandaş medya AK-MİLLİ yakıştırması ile AKP-MHP koalisyonunun adını bile koydu. Şimdilik AKP-MHP koalisyonu en yakın seçenek gibi duruyor. Ama siyasette bir gün hatta bir saat bile çok önemli, dengeler her an değişebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kurmak için ilk görev vereceği AKP ile kim koalisyon yapar şimdilik kestirmek zor olsa da koalisyona girecek olan partinin eriyeceği kesin. Bu nedenle AKP'nin yanında yer alacak parti MHP-CHP-HDP hangisi olursa olsun Meclis'e getireceği ilk öneri yüzde on seçim barajının kaldırılması olmalı. Çünkü bir sonraki seçimde baraj boyu aşabilir...