Genelde herkes asgari ücrete takıldı. İşçi temsilcileri, yani sendikacılar '200 lira nedir ki; hiçbir işvereni güç durumda bırakmaz!' derken, işveren temsilcileri olan dernekler ise olaya olumsuz gözle bakıyor ve 'İşsiz sayısı artacak!' savını ileri sürüyorlar.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise 'Asgari ücret değil, geçim ücreti istiyoruz' diyerek taleplerinin net 1900 lira olduğunu söyledi. Beko, ' Bu ülkenin gelir-gider tablosuna bakacak olursanız net 1900 asgari ücret rahat verilebilir düşüncesindeyiz' diye konuştu.

Başarılı olmak için!

Kaç gündür gündemdeki konunun dışına çıkayım...
Örneğin; başarılı insanların yatmadan önce yaptıklarını anlatmaya çalışayım.
Uzmanlara göre; yatmadan önce yapılan son şeyler, bir sonraki günkü enerjiniz ve ruh haliniz üzerinde önemli bir etkiye sahip. Başarılı insanlar, başarının zihinsel ve fiziksel açıdan sağlıklı olma ile doğrudan alakalı olduğunun bilincindeler.
Zihinsel ve fiziksel açıdan sağlıklı olmak ise ne kadar uyuduğunuza ve uykunun kalitesine de bağlı.

Okuyan kazanıyor!

Araştırmalara göre, işte başarılı insanların uyumadan önce yaptıklarını sıralayayım...
Her şeyden önce mutlaka okuyorlar. Bu arada konu açılmışken sizlerle paylaşayım. Türkiye'mizde 12 bin 916 kişiye senede bir kitap düşüyor...
Bu ne demek?
Türkiye'de 12 bin 916 kişi toplanıp, bir yılda sadece bir kitap okuyor...
Oysa Japonya'da bir kişi yılda 25 kitap, İsviçre'de 22 , Fransa'da 18 kitap okuyor...
Bu cehaletten çıkan da Türkiye'de önemli başarılı kişi ve girişimci oluyor. Bu nedenle uzmanlar, hayatta başarıyı yakalamış birçok kişinin yatmadan önce okuma yaptıkları konusunda hemfikir. Yönetim danışmanı Michael Kerr, 'Ciddi olamazsın! İşyerinde espri yapılmalı' adlı kitabında, başarılı liderler için 'yatmadan önce okuma yapma'nın olmazsa olmaz olduğunu açıklıyor. Kısaca; başarılı insanlar için yapmadan önce okuma yapmak tartışmaya kesinlikle açık değil. Bu okumalar, iş ile alakalı liderlik, eğitim, kişisel gelişim konularıyla da alakalı olmak zorunda değil. İnternette gezinerek rastgele öğrenilen bilgiler bile kafa açıcı bir etkiye sahip. Farklı konularda bilgi sahibi olmak liderlerin yaratıcılığını da artıran en önemli unsurlar arasında. Bunu da unutmamak gerekiyor.

İyi uyku şart!

Devam edelim:
Yapılacaklar listesi hazırlarlar...
Başarılı insanlar için iyi bir uyku, uyumadan önce zihni temizlemeye bağlı. Liderler genelde bir sonraki gün yapılması gerekenlerin listesini hazırlayarak, gece boyunca bu şeyleri düşünmekten kendilerini kurtarmış oluyor.

Aile çok önemli

Organizasyonel Psikolog doktor ve 'SEN Planı' kitabının yazarı Michael Woodward ise partnerlerle yapılan sohbetin, çocuklarla geçirilen vaktin ve köpekle oyun oynamanın önemli olduğunu söylüyor.
'Başarılı İnsanların Kahvaltıdan Önce Yaptıkları' kitabının yazarı Laura Vanderkam konuyla ilgili, 'Gözlemlediğim kadarıyla herkes başaramıyor, ancak partnerinizle aynı anda yatağa girmeniz, günlerinizin nasıl geçtiği hakkında sohbet etmenizi sağlıyor ve partnerinizle olan iletişiminizi güçlendiriyor' diyor.

Üçün faydası!

Başarılı olan birçok kişi yatmadan önce o gün yaşanan olayların içsel değerlendirmesini yapar ve başarılı sonuç aldığı 3 şeyden dolayı kendilerini takdir eder. Bu sadece o gün özelinde değil içinde bulunulan süreç ya da hayatta 'kendini gerçekleştirme' yolunda kaydedilen ilerlemenin fark edilmesini sağlayacaktır. New York'ta bulunan yönetim koçu Dale Kurow, birçok başarılı insanın yatmadan önce 10 dakika meditasyona ayırdığını söylüyor. Özellikle ülkemizde, yoğun çalışan insanların yaşadığı kronik uyku problemleri ortada. Başarılı insanların bu konuda edindiği bir alışkanlık ise uykularını iyi planlamalarını söyleyebiliriz. Sağlıksız uyku, özellikle işkolikler ve girişimciler için ciddi bir problem teşkil ediyor. Sağlıklı uyku için yapılması gereken ise her gün aynı saatte yatağa girmek. Bu konu son zamanlarda özellikle tıp doktorları tarafından sık sık gündeme getiriliyor.

Zaman harcamıyorlar

İzmir'deki başarılı işadamları ile yapılan görüşmelerde, yatmadan önce iş hayatlarına dair hiçbir şey yapmadıklarını öğreniyoruz. Saplantılı bir şekilde elektronik posta kutularını kontrol etmedikleri gibi, iş ile alakalı konularda da genellikle konuşmuyorlar. Genelde, hemen hepimiz, gün içinde yaşanan olumsuz gelişmeleri tekrar tekrar hatırlama tuzağına çok kolay düşüyoruz. Başarılı insanlar olumsuz gelişmelerin 'yaşanmış', 'tekrarlanıp hataları düzeltilemez' olduğunun bilincindedirler.
Bu nedenle olumsuz düşünceleri tekrar tekrar hatırlamanın sadece 'daha fazla stres'e yol açacağını bilirler.
'Lütfen gün içinde yaşadığınız olumlu ve iyi olayları hatırlayın' diyor yönetim danışmanları.
İşyeri uzmanı ve 'Berbat Ofis Durumlarını İdare Edin: Patronunuzun Çocukça Davranışlarını Yönetebilmek ve İşyerinde Hayatta Kalabilmek' kitabının yazarı Lynn Taylor, 'Birçok başarılı insan, sonraki gün yapacağı projelerin başarılı sonuçlar doğuracağını düşünür' diyor.

Altın 5 yılın en düşük seviyesinde

Altın, ABD'de dün açıklanan enflasyon verisinin yükseliş göstermesinin ardından beş yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi. Bu düşüşün Türkiye'de de hissedileceğini, yaz aylarında 183 liraya kadar yükselen çeyrek altının, 150 liraya kadar gerileyebileceği ifade ediliyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Aralık ayında parasal genişleme adımı atarım demişti, bu da doları güçlendiriyor.  Fed'in karar açıklayacağı 16 Aralık'a kadar altın fiyatlarında düşüş devam edecek gibi duruyor. Kaldıraçlı hareketlerde alınan kararlar da etkiliyor ama dünyada fiziki talep oldukça düşük, petrolün gerilemesi, emtiadaki düşüş altını düşürüyor. Fed faizi artırırsa, 1000 dolara kadar gerileyebilir. Fed derse bu toplantıda faizi 25 baz puan artırdık ama sonrasında da devam edeceğiz derse 900 dolara kadar gerileyebilir. Çeyrek altında 150 lirayı bile görebiliriz.  Düğün mevsiminin de sonlanmış olması, altındaki düşüşü etkiliyor. Borç ödeme için düşen altın fiyatlarından faydalanmak için altın alımları olabilir ama bu da çok etkili olmayabilir. Şu anda elinde altın varsa satıyor, gayrimenkul alıyor.

Ruslar bekliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, 'Ruslar, Akkuyu'da ilerleyebilmek ve Türk Akımı için yeni hükümetimizi bekliyor. Akkuyu'da 3 milyar doların yatırıma dönüşebilmesi için gerekli 3 düzenleme bir an önce Meclisten geçmeli' dedi.
turkcell'in 2018 yılına kadar olan hedeflerini paylaşan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, 2015'in üçüncü çeyreğinde yüzde 36 olan toplam pazar payını 4.5G'nin de getireceği ivme ile hızla artırmaya hazırlandıklarını dile getirdi.
Türk Hava Yolları, bir 'ilk'e imza atarak 'Invest in Turkey' logolu uçağıyla uluslararası yatırımcıya 'havada' çağrı yapacak.
Vestel, 3 milyon adet yurtiçi satış ve 1 milyon adet ihracat hedefiyle, Türkiye'nin ilk yerli akıllı telefonu Venus'ün yeni serisi Venus V3'ü tanıttı.

Yılın iş insanları belli oldu

Boğaziçi Üniversitesi, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı'yı yılın iş kadını, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker'i ise yılın iş adamı olarak seçti. Ödül töreni 21 Kasım'da gerçekleşecek.

***

DİP EKSPRES

Google'dan 4 bin lira kazanmak mümkün!


Herkesin hayali olan 'gezerken para kazanmak' Google ile mümkün oluyor. Nasıl mı?
Google, geçtiğimiz günlerde street view özelliğini Türkiye'de de aktif hale getirmişti. Şu an hala sokak görüntüleri ile ilgili resimler, Google aracı tarafından toplanmakta.
Araba, bisiklet, kar araçları, el robotları gibi farklı kamera sistemleriyle görüntüler, güzergah üzerine yerleştiriliyor. Fakat ara sokaklar ve sadece yayaların kullandığı caddeler tamamlanmış değil. Aracın girmediği noktalarda ise, insan faktörü devreye giriyor. Bu iş için de aylık olarak 4.000 TL ücret verileceği, Google tarafından duyuruldu. Günde 8 saat süre ile, Google'ın sizin için belirlediği güzergahta, 18 kg ağırlığındaki bu cihazla çalışacak kişiler aranıyor.
Aylık 4.000 TL'ye çalışmak her ne kadar güzel görünsede, yorucu olacağı kesin. Fakat gezmeyi seviyorsanız, bu iş tam size göre...
Böylece hem para kazanıp hem de yeni yerler keşfedebilirsiniz.

***

Kara para aklıyorlar

Iraklı Politikacı Ahmed Çelebi'nin şüpheli ölümünden sonra ortaya çıkan belgelerle, aralarında Erbil merkezli Erbil Bankası'nın da bulunduğu birçok bankanın kara para akladığı ortaya çıktı.
Rudaw isimli Barzani yönetimine yakın internet sitesinde yer alan habere göre ölümünden 23 gün önce Irak Şefaflık Kurumu'na bir dosya sunan Ahmed Çelebi'nin, 'Ülke iflas etmeden müdahale edin!' dediği öğrenildi.
Ahmet Çelebi'nin imzasını taşıyan ve 11 Ekim'de Şeffaflık Kurumu'na sunulan 75 no'lu belge, ülkede çok sayıda bankanın hayali hesaplarla, hayali şirketlerle para akladığını gösteriyor. Rûdaw'ın ele geçirdiği belgelere göre, El Tib şirketinin kurucusu Muhammed Yasır Muhsin ile Huda Bankası Müdürü, hayali hesap numaralarıyla, Irak Merkez Bankası üzerinden dolar alışverişi yaptı.