2024 Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanlık seçimlerinin, 5 Kasım 2024 Salı günü gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu seçimler, ABD’nin 60. başkanlık seçimleri olacak.

Trump kesin aday!

22 Nisan 2023 itibarıyla mevcut ABD Başkanı Joe Biden, 2024 Seçimleri için adaylığını resmi olarak açıkladı. Öte yandan Donald Trump’ın da adaylığı kesinleşti.

Meral Akşener o gazeteciye dava açtı! Meral Akşener o gazeteciye dava açtı!

Bir iyi iki kötü

Trump’ın başkanlığı döneminde daha önce ABD-Türkiye ilişkilerinde pek çok dönüm noktası yaşandı. Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile özel bir ilişki kurarken diğer yandan Suriye’den Pastör Andrew Brunson’ın tutukluluğuna kadar pek çok konuda Türkiye ile gerilim yaşadı.

Rahip Brunson olayı nedir?

1990’ların ortasından beri İzmir Diriliş Kilisesi’nde papazlık yapan Amerikalı papaz ve Evanjelik Presbiteryen Kilisesi üyesi Andrew Brunson, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından meydana gelen tasfiyeler sırasında Ekim 2016’da tutuklanmıştı. Brunson’un tutuklanması, ABD ve Türkiye arasında diplomatik bir krize yol açarken ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Brunson’u serbest bırakması gerektiğini yoksa Türkiye'nin önemli yaptırımlarla karşı karşıya getirileceğini söyledi.

Yaptırımlardan sonra iade edildi

12 Ekim 2018’de Brunson, Türk makamları tarafından teröre destek vermekle suçlandı ve 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. ABD'nin yaptırım kararı Türkiye'de büyük ses getirirken cezadan bir gün sonra Brunson’ın ev hapsinin ve hakkındaki yurt dışı yasağının kaldırılmasına hükmedildi. Hapiste kaldığı süre göz önünde bulundurularak serbest bırakılan Brunson, ABD’ye dönüş yaptı.

Fethullah Gülen'i iade etmedi

Trump’ın Türkiye politikaları genellikle Suriye, YPG (Halk Savunma Birlikleri), Irak, Türkiye’deki haklar ve özgürlükler, 15 Temmuz darbe girişimi ve Fethullah Gülen’in iadesi gibi konuları içeriyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ABD’den iadesi için resmi başvuruda bulunulan Fethullah Gülen, Türkiye’ye iade edilmedi. ABD’nin Gülen’i iade etmemesi, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerde gerilimi tırmandırdı. Türkiye, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ABD’ye FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesine ilişkin 7 dosya göndermiş olsa da ABD kanadından somut herhangi bir adım atılmadı.

Suriye konusu masada olacak

Önümüzdeki dönemde Trump’ın göreve gelmesi halinde Türkiye politikasını belirleyecek en önemli konulardan biri Suriye olacak gibi görünüyor. Trump, IŞİD’le savaşı sürdürmekle birlikte Suriye krizini de Rusya ile görüşerek çözmek istediği izlenimi veriyor.

Editör: Kafkas Kaya