İzmir Valiliği'nden hemen her gün açıklama yapılıyor.
Genelde ya hava durumundan söz edilerek, 'ilgiler tedbir alsın' deniliyor.
Tedbir nasıl alınır?
Sağanakta şemsiyesiz sokağa çıkmayalım mı, yoksa güneşli havada yine şemşiye ile mi sokağa çıkalım?
Bunu tavuk mu yumurtadan çıktı, yumurta mı tavuktan, sorusuna benzetiyorum.
Tedbiri alacak ve aldıracak, tüm bakanlıkların ve hatta cumhurbaşkanının il temsilcisi Vali Bey mi?
Neyse bu önemli değil...
Önemli olan açıklama şu:
Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'nde yeni güvenlik uygulamalarının başlaması...

20 milyon yolcu

17 Mart 2014 tarihinde hizmete açılan 200 bin metrekare kapalı alana sahip 20 milyon yolcu kapasiteli Ege'nin Kapısı Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'nde yeni güvenlik uygulamaları 01 Temmuz 2015 tarihinde başlıyor.
Terminalde ilk güvenlik kontrol noktalarının kaldırılarak diğer havalimanlarına örnek teşkil edecek pilot uygulamaya geçilecek.
Modern hatları, iç bahçe ve havuzları ile hem fonksiyonel hem de estetik açıdan Türkiye'nin en büyük iç hatlar terminali olan Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'nde, terminal giriş ilk güvenlik kontrol noktalarının kaldırılması yeni güvenlik uygulamalarına yönelik olarak alınan güvenlik tedbirleri ile yolcu ve yolcu yakınlarına daha güvenli bir ortamda daha modern ve yolcu memnuniyeti odaklı bir hizmet sunumu hedefleniyor.

Haber Ekspres önermişti

Hatırlayan çıkacak mı bilmiyorum:
İki yıl önce yazarımız Gülseren E. Yeniçay, Avusturya dönüşü Viyana'daki hava limanlarından söz etmiş ve Türkiye'nin de artık bu sisteme geçmesi gerektiğini belirtmişti.
Türklere yapılan işkenceden de söz etmişti...
Aslında Viyana'daki güvenlik kontrolleri da yine bir Türk şirketinin elinde ve de inanılacak gibi değil Türklere eziyet edenler de yine Türk şirketinin elemanları...
İnsanları 'A' ya da 'B' sınıfına ayırıyorlar.
2014 yılında 11 milyon yolcuya ev sahipliği yapan Adnan Menderes Havalimanı'ndan, 7 havayolu ile yurt içi 20 noktaya, 58 havayolu ile 28 ülkede yurtdışı 75 noktaya sefer yapılıyor.

Artış her gün artıyor

2014 yılında iç hat 63 bin 012, dış hat 18 bin 739 olmak üzere toplamda 81.751 uçak trafiğinin gerçekleşerek bir önceki yıla göre 2014 yılında % 9,96 yolcu trafiği, %5,18 uçak trafiği artışının olduğu, 2015 yılının ilk 6 ayında da bu artış trendinin devam ettiğini biliyoruz.

Cezai işlem olmamalı

Ülkemizde ilk defa Adnan Menderes Havalimanı iç hatlar terminalinde pilot olarak uygulanacak yeni güvenlik uygulamaları ile yolcuların tek bir kontrol noktasında aranacağı, daha güvenli ve modern bir havalimanı ile hizmet verileceği açıklandı.
Neyse Haber Ekspres'in önerisi iki yıl sonra da olsa yaşama geçirilmiş olacak.

İnsanlar da işkenceden kurtulacak

Umarım giden ve gelen yolcuların yakınları da yakın zamanda şu trafik polislerinin cezai işlemlerinden de kurtulurlar.
İlk şeridi sadece ve sadece özel kişiler değil herkes kullanabilir.
Çünkü böyle bir uygulama da dünyanın hiçbir yerinde yok.
Bizde bir akıllı çıkıyor ve 'Neden?' sorusuna tek sözcüklü cümle ile yanıt veriyor:
'Güvenlik!'

El bagajlarına dikkat

Bu arada yine yolcularla ilgili bir duyuruyu yapayım:
Artık uçaklara alınan el bagajlarının boyutları değişiyor!
Uluslararası Hava Taşımacılık Birliği IATA, kabin içine alınan el bagajlarının boyutlarında küçülmeye gidileceğini açıkladı.
Seyahat alışkanlığı değiştikçe sivil havacılık kuralları da değişiyor.
Uluslararası Hava Taşımacılık Birliği IATA, kabin içine alınan el bagajlarının hacimlerinde küçülmeye gidileceğini duyurdu.
IATA, geçmiş yıllara nazaran kabin içine alınacak el bagajlarında artış olduğunu bundan dolayı da yeni hayat tarzına göre kuralların da yenilenmesi gerektiğini kaydetti.

Günün şartlarına göre

Bu zamana kadar 56 x 45 x 25 cm büyüklüğünde olan el bagajlarının bundan böyle 55 cm yüksekliğinde 35 cm genişliğinde ve 20 cm derinliğinde olması konusundaki yeni uygulamanın hayata geçirileceğini duyuran IATA, dünyanın önde gelen 250 havayolu şirketinin bu kurala uyacağını ve birçok havayolu şirketinin de yeni kuralı görüşerek IATA'ya bilgi vereceği ifade edildi.
IATA Başkan Yardımcısı Thoman Windmüller yeni uygulamayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 'Günün şartlarına uygun ve yolcuların genel ihtiyaçları dikkate alınarak böyle bir uygulamaya gidildi' dedi.

Hep kaçıyorlardı

Yaz tatiliyle birlikte seyahat edenlerin sayısı oldukça fazlalaştı.
Herkes çoluk çocuğuyla soluğu mavi sularda alıyor.
Ama bazen sahillerimizin güzelliği kasıtlı olarak bozuluyor.
Denizimiz kirletiliyor.
Ve nedense Ege Denizi'ni kirletenler hep cezasız kalıyordu.
Nihayet, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapılan bir açıklama yüreklerimize su serpti.
İzmir Körfezi'nde kirli balastını denize basarken bir kargo gemisi tespit edildi.
Söz konusu gemiye 54 bin 106 TL idari para cezası uygulandığı gibi bu gemi kaptanı İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildi.

Artık kaçış yok

Öğrendiğimize göre; 2015 yılı içerisinde deniz kirliliğine neden olan 75 işletme/gemi/tekne/şahıs tespit edilmiş ve 542 bin 974 TL idari para cezası uygulanmış ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu gereği adli işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Başsavcılıklarına sevk edilmişler.

Özen sürdürülmeli

Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı doğal çevrenin korunmasını, sürdürülebilir deniz kaynaklarının etkin ve verimli kullanımını ve bizden sonra gelecek kuşaklara da en iyi şekilde aktarımını sağlamak için gerekli özeni göstermeye başladı.
Mavi denizlerimizin kirlenmesini önlemek, denizlerimizin korunarak gelecek nesillere bırakılmasını sağlamak için zaman mefhumu gözetmeksizin 7 gün 24 saat planlı ve plansız icra edilen sahil güvenlik görevlerinde çevre mevzuatına hakim, gözüpek Sahil Güvenlik personelinin sarf ettiği yoğun çaba ve fedakarlıklarla, modernizasyonu tamamlanmış son teknoloji bot ve gemileriyle denetim ve kontroller icra etmeye devam ettikleri bilgisi herhalde benim gibi herkesi mutlu ve memnun etmiştir.

***

MENEKŞE

Kadınlara birliktelik çağrısı


Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, kadınlara ortak proje üretmeleri çağrısında bulunarak, bu sayede hayatta daha güçlü olabileceklerini söyledi.
EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu, dernek üyeleri Duha Baran, Gülden Saylam, Feray Özgür Saraçoğlu, Pınar Üngör, Emre Pınar Kılıç, Nazan Açıksöz, Seray Seyfeli ile birlikte Raden Gıda işletmecisi Deniz Özdoğan Akyüz ile dernek saymanı mali müşavir Fulya Şen'i işyerlerinde ziyaret etti.
Dernek olarak üyelere gerçekleştirilen bu ziyaretlerin kadınlar arası iş motivasyonunu arttırmada çok önemli bir rol oynadığını belirten Elmasoğlu, bu sayede üyeler arasındaki işbirliğini de arttırabildiklerini söyledi.

İş kadınlarına birlik çağrısı

İzmir'de işletme sahibi olan kadınları sivil toplum kuruluşlarında görev almaya çağıran Elmasoğlu, 'Bizler bir araya gelip yeni projeler ürettiğimiz takdirde hayatta kalabiliriz. Erkek egemen bir toplumda kadınların birbirleriyle her zaman irtibatta kalması gerekiyor. Biz kadınların birbirine köstek değil destek olmasından yanayız. Çalışmalarımızı bu doğrultuda yapmaya devam edeceğiz' diye konuştu.

***

KILÇIK

*Özledim... Söyleyeceklerim bu kadar, kısa ve derin. (Cemal Süreya)
*İnsanlar başaklara benzerler, içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler. (Montaigne)
*Söz kalpten çıkarsa kalbe kadar gider, dilden çıkarsa kulağı aşamaz. (Arap atasözü)