Geçtiğimiz günlerde Sloven düşünür Slavoj Zizek'in Türkiye ile ilgili bir açıklamasını okudum. Ünlü düşünür açıklamasında, Shakespeare'in Hamlet'inde geçen 'Çürümüş bir şey var Danimarka Krallığı'nda..." sözüne atıfta bulunarak, 'Türkiye topraklarında çürümüş bir şeyler var' diyordu.
Zizek'in açıklamalarına katılmamak elde değil. İçerden ya da dışardan, nereden bakarsanız bakın çürümüş ve çürüyen bir şeyler var bu topraklar üstünde ve maalesef bu çürüme hali toplumun bütün kesimlerinde ağır ağır ilerliyor.

Çocuklara 3 yıl boyunca tecavüz edilen, yöneticilerin ise çocuklar yerine tecavüz edilen kurumu koruma yarışına girdiği bir ülke olduk. Düşünün 'Bir kereden bir şey olmaz' diyen bir aile bakanımız var. Tecavüz vakaları ile ilgili araştırma komisyonu kurulmasını engellemeye çalışan milletvekilleri. Siyaset çürüdü, çürüyor bu ülkede.

Kendi çocuğu tecavüze uğramadıkça tepki göstermeyen, sesini çıkarmayan, dehşete kapılmayan, bu iğrenç olay kendi siyasi görüşüne yakın bir kurumda gerçekleşti diye susan insanların çoğunlukta olduğu bir ülke olduk. İnsan olarak çürüdük, çürüyoruz.
Kendi babası, kardeşi sabahın dördünde kelepçe takılarak götürülmedikçe, kendi yakını suçsuz yere yıllarca hapis yatmadıkça, 'Kesin yapmıştır bir şeyler, suçsuz yere kimseyi içeri atmazlar' vurdumduymazlığına devam edenler var bu ülkede adalet çürüyor.
Kendi oğlu, kızı, babası, eşi, bombalı bir saldırıda ölmedikçe, kendi canı yanmadıkça hiç sesini çıkarmayan, ölenleri bile ırkına, siyasi görüşüne göre ayıran, olayı önlemekle görevli kişilerin sorumsuzluğunu görmezden gelen, düşünmeyen soru sormayan her şeye koşulsuz biat eden uyuyan bir yığın var bu ülkede, toplum olarak çürüyoruz.
Yaşama, insana, doğaya duyarsız, kendi etrafında neler olup bittiğini dahi idrak edemeyen, tek boyutlu insanlar yetiştiriyoruz. Eğitim sistemimiz çürüyor.

Muktedirler, çıkarlarına uygun, göstermelik sözlerden ibaret bir ahlak sistemi yarattılar kendilerine. Ahlaki olarak çürüyoruz.
Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun da dediği gibi; 'Her şey çürüyor canım kardeşim...' Her şey çürüyor bu ülkede, iyi insanlar hapis yahut toprakta, kötüler ise ayakta. Çürüyen bir şeyler var bu ülkede..