İzmir'in İnciraltı kıyılarında bulunan Çakalburnu Dalyanı, deniz maruluyla kaplanarak ciddi bir kirlilik sorunuyla karşı karşıya kaldı. Bu durum, bölgede yaşayan yüzlerce kuş türünün yaşam alanını tehdit ediyor. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, durumun vahametini vurgulayarak, alınacak önlemler olmazsa Dalyan'ın kısa sürede bataklığa dönüşebileceğini belirtti.

Çakalburnu Dalyanı Tehlikede

İnciraltı mevkiinde bulunan ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Çakalburnu Dalyanı, deniz marulu tarafından kaplanmış durumda. Prof. Dr. Doğan Yaşar, deniz kirliliğinin giderek artmasıyla birlikte bölgedeki durumun dayanılmaz bir hal aldığını ifade etti. Her geçen gün kötüleşen durumun, Dalyan'ın bataklığa dönüşmesi riskini beraberinde getirdiğini belirtti.

Körfezdeki Kirlilik Artıyor

İzmir Körfezi'nde yaygın olarak görülen deniz marulu, özellikle İnciraltı bölgesinde yoğunlaşmış durumda. Çakalburnu Dalyanı'nın yüzde 80'inden fazlasının deniz marulu tarafından kaplandığı belirtiliyor. Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu durumun bölgedeki kuş popülasyonunu olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

Alarm Zilleri Çalıyor

Çakalburnu Dalyanı'nda yaşanan deniz marulu istilası, çevre koruma ve doğa severlerde büyük endişe yaratıyor. Prof. Dr. Doğan Yaşar, acil önlemler alınmazsa bölgenin kuş cennetinden bataklığa dönüşebileceğine dikkat çekiyor. Körfezin ve Dalyan'ın kurtarılması için hızla harekete geçilmesi gerektiğini vurguluyor.

‘2023 YILI SON 18 YILIN EN KÖTÜ DÖNEMİ’

Çakalburnu Dalyanı'nda 2012-2013 yıllarına kadar hiç deniz marulu olmadığını ifade eden Prof. Dr. Yaşar, "Sonrasında kirlilikle beraber deniz marulu görülmeye başlandı. Önce bahar aylarında 3-5 günlüğüne kendini hissettirdi. Sonra ekim ve kasım gibi sonbahar aylarına sıçradı. Sonra bu süre uzadı. Sonrasında muhteşem bir sıcaklıkla beraber, ilk defa neredeyse alanın tamamı yeşil sahaya döndü. Alanın maalesef 5'te 4'ü deniz marulları ile kaplandı. 2023 yılı son 18 yılın en kötü dönemi oldu. Plankton, deniz marulu, deniz analarında patlama gerçekleşti. Toplu balık ölümleri oldu. Bütün bunların nedeni derelerden maalesef körfeze pis suyun gelmesi. Yani birinci neden arıtılmadan gelen sular. Türkiye'de denizlerimizi foseptik olarak kullanıyoruz. Önce bunu keseceğiz. 2'ncisi derelerdeki betonlar kaldırılacak. Ayrıca neden kireç dökülür? Önce bilime dönülecek. Çözülecek bir olay ama eskisi gibi kısa sürede de değil" dedi.

'EKOSİSTEMİMİZ BOZULACAK'

SONDAKİKA | Taksim bombacısına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet! SONDAKİKA | Taksim bombacısına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet!

Çakalburnu Dalyanı'nın öneminden bahseden Prof. Dr. Doğan Yaşar, "1990 yıllara kadar kuş cennetinden kalkan kuşlar önce sabah kahvaltısı için Halkapınar'a giderdi. Öğle buraya gelirdi. Çakalburnu Dalyanı'nda 100'den fazla kuş türü bulunuyor. Halkapınar, daha sonra kirlendi. Bunun üzerine hijyene dikkat eden kuşlar, Halkapınar'dan uzaklaştı. Halkapınar, bataklığa dönünce yalnızca buraya gelmeye başladı. Çakalburnu Dalyanı'nı da bataklığa çevirirsek kuşlar, buraya da gelmeyecek. Bunun sonucu ekosistemimiz bozulacak. İzmir kent olarak dünyanın en önemli doğa güzelliklerine sahip bir kent. Burayı kesinlikle kuş cennetinden bataklığa çevirmeyelim. Böyle giderse 2-3 yıla kalmaz bataklığa dönecektir. Bunun sonucu kuş gelmeyecektir" ifadelerini kullandı. 

Editör: Nurican ALBAYRAK