Büyükşehir Belediyesi, uzun süredir hazırlık çalışmalarını yürüttüğü bölgede hız kazanabilmek için Bakanlar Kurulu onayını beklemeden “Kentsel Yenileme ve Mimari Proje Hizmet Alımı İşi”ni Ocak ayı başında ihale etmişti. Proje çalışmalarının yaz aylarında tamamlanması hedefleniyor.

Düzenli kentleşmenin sağlanması, eskiyen kent kısımlarının yeniden inşa ve restore edilmesi, kentin kültürel dokusunun korunması, yurttaşların yaşam biçimleriyle çelişmeyecek çözümlerin üretilmesi amacıyla projelerini hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Ege Mahallesi’nde 7 hektarlık alanı dönüştürecek.

İzmir Yeni Kent Merkezi’nin güneyinde, batıda İzban hattı, kuzeyde sanayi alanları, güney ve doğuda Melez Çayı ile sınırlanan yaklaşık 7 hektarlık Ege Mahallesi’nin bir kısmından oluşan “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar yaptığı çalışmalar şöyle:

- Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanında 2011 yılında mevcut durum tespiti ile başlayan çalışmalarda 591 yapının ölçümü tamamlandı, tapu bilgileri alınarak projeye altlık teşkil edecek veri tabanı oluşturuldu.

- Alana ilişkin uygulanacak kentsel vizyonun belirlenmesi, imar planı, mimari proje ve kentsel tasarım iş kalemlerinden oluşan “Ege Mahallesi Kentsel Yenileme ve Mimari Proje Hizmet Alımı İşi”, 04.01.2013 tarihinde ihale edildi.  Yaz aylarında proje çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI

Kentsel dönüşüm uygulamalarını İzmir geneline yaymayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale Heyelan Bölgesi’nde 240 hektarlık alanı dönüştürerek 1967 binanın yıkımını tamamlamıştı. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin Gürçeşme ve Yeşildere’deki kamulaştırma ve yıkım çalışmaları halen devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi bu çalışmaların dışında, 1/25.000 ölçekli plan ile kent bütününde 4700 hektarlık “sağlıklaştırma/ yenileme program alanları’nı belirlemişti. Bu alanlar şöyle:

 
Uzundere

Büyükşehir Belediyesi’nin 32 hektarlık büyüklüğündeki alanda 497 yapı, 1293 bağımsız bölümü kapsayan ve 3000 adet yeni konut yapılması hedeflenen, Uzundere Projesi, 9 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  Uzundere Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi tarafından mülkiyet durumu, bina ve ölçüm tespitleri ile hak sahiplerinin belirlenmesi çalışmaları tamamlandı. Yapıların değerlerinin tespiti, plan ve proje çalışmaları ve yeni yapılacak yapıların 3 boyutlu görselleştirilmesi ise devam ediyor. Alanda yapılan çalışmaları hakkında halkın bilgi sahibi olmaları ve proje hazırlığına katılmaları amacıyla, alan sınırları içerisinde bulunan, 3962/1 sokak No:9 adresindeki yapı İletişim Merkezi” olarak kullanılma hazır hale getiriliyor.

Bu aşamada halkı proje süreci hakkında bilgilendirmek amacıyla, farklı zamanlarda bölge içerisindeki 5 ayrı kahvehanede halkı bilgilendirme toplantısı düzenlendi ve vatandaş talepleri değerlendirildi.

 
Ballıkuyu

4354 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu projesi ile bölgede 5000 adet konut üretilmesi ve Belediyemizin diğer projelerinde olduğu gibi “Yerinde Dönüşüm” hedefleniyor. Alanda gerçekleştirilecek projeye altlık teşkil etmek üzere; proje alanı hali hazır durum tespitinin belirlenmesi, veritabanının hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasına yönelik hizmet alım işi teknik şartnamesi hazırlandı ve ihale süreci başlatıldı.

 
Aktepe- Emrez

Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde de 122 hektarlık alanda “kentsel dönüşüm” projesi uygulamak için çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, tıpkı Kadifekale ve Bayraklı’da olduğu gibi burada da bölge halkı için “Kentli merkezi” açıyor. Gaziemir Belediyesi’nden tahsisi yapılan 130 metrekarelik alana kurulan 2 katlı merkezde tadilat çalışmaları tamamlandı. Kentli Merkezinde, hem Cennetçeşme Kentli Merkezi’nde olduğu gibi vatandaşlara yönelik çeşitli kurslar ve bilgilendirmeler düzenlenecek hem de kentsel dönüşüm projesi hakkında merak edilen sorulara yanıt verilecek.  Bölgede 6000 adet konut üretilmesi planlanmaktadır.

Proje alanı hali hazır durum tespitinin belirlenmesi, veritabanının hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasına yönelik hizmet alım işi teknik şartnamesi hazırlandı ve ihale süreci başlatıldı.

Bayraklı

Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen, Çanakkale – İzmir Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin yer aldığı 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin Meclis kararı sonrasında harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, söz konusu alan ve çevresini kapsayan toplam 310 hektarlık bölgede de ulaşım ve jeolojik etüd çalışmalarını tamamladı.

Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi için Hizmet Alım İhalesi yapılarak  çalışmalara başlandı. Bu çalışmalar Haziran 2013’te tamamlanacak. Bayraklı’daki “dönüşüm” çalışmaları için vatandaşları bilgilendirmek amacıyla “Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi İletişim ve Tanıtım Merkezi” açıldı. Merkez, projeden etkilenecek vatandaşlara doğrudan ulaşarak yerinde ve doğru bilgilendirme yapıyor.

Alanda gerçekleştirilecek proje için; sosyo - ekonomik ve halihazır tespitine ilişkin veri toplanması, kıymet takdir raporlarının hazırlanması, hak sahiplerinin tespit edilerek uygulamaya yönelik uzlaşma paylaşım modelinin oluşturulması işlemleri tamamlandı. 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli İmar Planları, Vaziyet Planı, Kentsel Tasarım ve Mimari Projelerin Hazırlanması işlemleri devam ediyor.

Bölgede ayrıca “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Sosyo-Demografik Yapı”  araştırmaları sırasında vatandaşlarla anket çalışması yapılarak alan hakkında detaylı analiz yapabilme olanağı elde edildi. Alanda var olan bütün zeminüstü envanteri çıkartıldı, İlgili Kurum incelemeleri yapılarak veritabanı oluşturuldu ve bu verilere bağlı hak sahipliliği tespitleri tamamlandı.

Proje alanı içinde faaliyet gösteren çeşitli derneklerin talepleri doğrultusunda alan içinde bulunan 6 ayrı kahvehanede halkı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıların gelen talepler doğrultusunda devam ettirilmesi ve hak sahiplerinin proje ile ilgili spekülasyonlardan uzak doğru bilgiye ulaşmaları hedefleniyor.

 
Cennetçeşme

Jeolojik ve Jeoteknik Etüd çalışması tamamlanan 48 ha. büyüklüğündeki alanda zemin ve zeminüstü envanteri çıkarılarak veritabanları oluşturuldu. Öneri imar planı ve mimari projeler tamamlandı. Alanda sosyal dönüşümü desteklemek, projeye altlık oluşturmak ve vatandaş taleplerini değerlendirmek amacı ile anket çalışmaları yapıldı. 2009 yılında Kentli Merkezi açılarak sosyal dönüşüm faaliyetlerine başlandı. Merkezde çeşitli kurslar düzenleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 13.12.2010 tarihli kararı ile belirlenen 47,6 ha. büyüklüğündeki Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, 5393 Sayılı Kanunun 5998 Sayılı Kanun ile değişik 73. Maddesi kapsamında Bakanlar Kurulu Kararı alınmak üzere 11.02.2011 tarihinde Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne sunulmuş ancak ilgili kanun maddesi kapsamında onaylanmayarak, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun uyarınca, Bakanlar Kurulu’nun kararı ile, Karabağlar İlçesindeki yaklaşık 540 hektar büyüklüğündeki bölge ile birlikte, “riskli alan” olarak ilan edildi.

Riskli Alan olarak ilan edilen, 540 hektarlık alan içinde yer alan ve proje çalışmaları uzun süredir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen, 48 hektarlık Cennetçeşme Mahallesini kapsayan alanın, projesini yine Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmesi yönünde Bakanlık ile görüşmeler sürdürülüyor.

 
Örnekköy

Jeolojik etüdü onay aşamasında olan 18 ha. büyüklüğündeki alana ilişkin ön fizibilite raporu hazırlandı. Alanda zemin üstü envanterinin hazırlanması amacı ile yapılara ilişkin mevcut durum ölçüm ve tespitlerine başlandı ve yaklaşık 540 yapının yerinde ölçümü tamamlanarak tutanak altına alındı. İlgili kurumlardan edinilen veriler ve yapılan tespitlere ilişkin veritabanı hazırlanması amacı ile çalışmalara başlandı.

 
İlçe Belediyelerce Yürütülen Projeler

Büyükşehir Belediyesi’nce Bayındır Necati Uza-Hatay-Yenice (13 hektar) ile Torbalı Çaybaşı (5,7 hektar) Kentsel dönüşüm projelerinde uygulama yetkisi Bakanlar kurulu onayı sonrası ilgili ilçe belediyelerinin talebi ile kendilerine devredildi. Söz konusu projelerde çalışmalar devam ediyor.

 
Bakanlar Kurulu Onayı Bekleyen Projeler

Menemen İlçesinde, 8 hektarlık alan ve  515 yapıyı kapsayan “Ahıhıdır Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” için Bakanlar Kurulu’ndan onay bekleniyor.
Editör: Haber Merkezi