Mobil oyunlar gelişen teknolojiye ayak uydurarak akıllı cihazların tüm nimetlerinden faydalanmaya devam ediyor. En yeni trend ise artırılmış gerçeklik (augmented reality) teknolojisini kullanan, gerçek hayat ile sanal dünyanın sınırlarını bulanıklaştıran dijital oyun Pokémon Go. Oyunseverleri dışarı çıkmaya, gezmeye ve sosyalleşmeye iten bu oyun, aslında oyunlara karşı bilinen tüm önyargılara meydan okuyor. Çıktığı andan itibaren sosyal medyanın en çok konuşulan konusu olan Pokemon Go, dünya çapında bilinen ve çok sevilen bir markayı sıra dışı bir teknolojiyle harmanlamanın başarısını yaşıyor. 1990'lı yılların en dikkat çekici çizgi filmlerinden biri olan ve o dönemde milyonarca hayran edinen Pokemon, akıllı telefonlarla birlikte artık herkesin 'cep'ine girdi. Akıllı telefonlar üzerinden oynanabilen mobil oyun Pokemon Go, kısa sürede milyonlarca insan tarafından oynanmaya başlandı.  

Türkiye'de henüz resmi olarak oynanamayan ama çeşitli yöntemler geliştirenlerin oynamaya başladığı oyun, ciddi bir ilgi gördü. Kullanıcılar, çeşitli internet ortamlarında oyunu çok beğendiklerini dile getirirken, bir an önce herkesin denemesini de öneriyor. İzmir'de de aktif olarak kullanılmaya başlanan oyun kullanıcılar tarafından çok beğenildi. Çocukluğunu çizgi filmini izleyerek geçirdiğini söyleyen kullanıcılar, oyunun çok iyi olduğunu ve çok beğendiklerini söylüyor. Kordon'da dolaşan ve pokemon arayan gençler, 'Çok eğlenceli bir oyun, insan farklı bir dünyaya girmiş gibi hissediyor' dedi. Farklı bir ülkenin altyapısıyla akıllı telefonlarına indirdikleri oyunla, kısa süreliğine hayattan kopan kullanıcılar, her alanda oyunu oynamayı sürdürüyor. Kullanıcıları ellerinde telefonlarla, her köşede Pokemon ararken, bu ortamda diğerleriyle karşı karşıya da gelebiliyor. Kim kazanırsa o Pokemon'un yeni sahibi oluyor. Yürürken, beklerken, otururken, yemek yerken bile oynanan oyun kullanıcıları bağımlı hale getirdi.Pokemon Go, şu an tartışmasız ülkemizin en popüler oyunu olmuş durumda. Yıllardır evinden çıkmamış insanları dahi deliler gibi Pokemon avına çıkartan oyunla ilgili atılmış komik tweetlerde var.

Pokemon GO nedir?

Niantic tarafından geliştirilen Pokemon GO, 6 Temmuz 2016'da kullanıma sunulan oyunda, kullanıcıların bulunduğu bölgede GPS aracılığı ile Pokemon yakalamasına, yakalanan Pokemonlar'ın diğer oyuncuların canavarları ile dövüştürmeye ve takas etmeye izin veren Pokemon GO, akıllı cihazlar için tasarlanmış mobil bir oyundur.

Pokemon GO plus nedir?

Pokemon GO'nun aksesuarlarını da kısa süre içinde görebiliriz. Bu aksesuarlardan en dikkat çekeni ise kuşkusuz Pokemon GO olacak. Basit bir bileklik gibi görünse de Pokemon Go 'poke topu' ile aynı işlevi sağlayacak ve kullanıcıların oyunu bu bileklikle oynamasına izin verecek. Ürünün fiyatı henüz bilinmese de şirkete yakın kaynaklara dayandırılan iddiaya göre, Pokemon GO 30 ila 50 dolar arasında değişen fiyatla raflardaki yerini alacak.

Nasıl oynanıyor?

Oyuncular, telefonlarındaki uygulamayı kullanarak çevrede bulunan Pokemon'ları saptıyor. Daha sonra telefon kamerasını açan kullanıcılar, bu sayede gördükleri Pokemonlara 'Poke Topu' ile vurarak onlara sahip olabiliyor. Pokemon GO henüz Türkiye'de resmi olarak oynanamazken, kullanıcılar oyunu farklı çözümler kullanarak indirip, oynayabiliyor. Pokemon GO henüz ülkemizde resmi olarak kullanıma sunulmasa da oyunun pek çok APK sürümü mevcut. Başka bir deyişle resmi olmadan kanallar ile oyunu Türkiye'den oynayabilirsiniz.

Tabletlerde çalışmıyor

Pokemon GO, bir mobil oyun. Ancak oyunu akıllı telefonlar dışında bir cihazla oynamak şu an için mümkün değil. Zira Pokemon GO şimdilik, akıllı telefonlar üzerinden oynanabiliyor. Oyunun tablet versiyonu ise bulunmuyor.

Kişisel bilgiler tehlikede mi?

Bir haftadan kısa bir sürede milyonlara ulaşan Pokemon GO bir de skandala imza atmış olabilir. Pokemon GO'daki bir güvenlik açığını keşfeden siber güvenlik uzamanı Adam Reeve, Pokemon GO'yu akıllı telefonlarına indiren kullanıcıların Google hesaplarının şirketin kullanımına açıldığını belirtiyor. Oyunu oynamak için Google hesabınızı kullanırken, e-mail'lerinizin okunması da dahil olmak üzere verilen kapsamlı yetki, oyuncuları tedirgin etti. Oyunun yapımcısı Niantic bunu bir kodlama hatası olarak duyururken, Google'ın da önümüzdeki günleri bu yetkilendirmeyi daha basit bir hale getirerek kullanıcıların endişelerini ortadan kaldırması bekleniyor.


Karakolluk olan bile var

İnternet kullanıcıları arasında önlenemez bir şekilde yayılan Pokemon Go oyunu, İstanbul'da bir kişinin, karakolun bahçesinde gezerken gözaltına alınmasına sebep oldu. Özellikle 90 kuşağı arasında popülerleşen hatta bununla da kalmayıp bir salgın haline gelen Pokemon Go oyunu dünyadan sonra Türkiye'de de ilginç olayların yaşanmasına sebep oluyor. Geçtiğimiz günlerde yurtdışında bir genç kızın oyunu oynarken ceset bulmasının ardından buna benzer bir sürü ilginç olay yaşandı. Onlardan biri de iddiaya göre bir Ekşi Sözlük yazarının başına geldi.
Ekşi Sözlük yazarı, karakolda pokemon ararken gözaltına alındı. Ekşi Sözlük'te "zasch" rumuzuyla yazan bir yazar, geçtiğimiz günlerde piyasaya sürülen Pokemon Go oyunu yüzünden gözaltına alındığını iddia etti.

Pokemon yakalamak için Şişli Emniyet Çocuk Büro Amirliği'nin hedef olarak gösterildiği sırada, polislerin kendisini fotoğraf çektiğini zannederek gözaltına aldığını söyledi. Yazar yaşadıklarını anlatırken "Zar zor kurtardım paçayı ama hala son anda tam ikna olmuş değillerdi" ifadelerini kullandı. "zasch" isimli yazarın Ekşi Sözlük'te "10 temmuz 2016 pokemon yüzünden gözaltına alınmam" başlığıyla yayımlanan yazısı şöyle: Biliyordum başıma böyle bir şey geleceğini. Bu Pokemon Go olayı çıktığından beri arma 3 yapımcılarının araştırma sırasında Yunanistan'da hapse girmesi geliyor aklıma, başa gelir diyordum, geldi.


Pokemon go, üç günde 3 THY kadar büyüdü

Kısa sürede dünya genelinde popülerleşen Pokemon GO oyununun geliştiricisi Nintendo'nun hisseleri son üç günde yüzde 53 arttı. Şirketin piyasa değeri de 9 milyar dolardan fazla yükseldi. Bu rakam, THY'nin piyasa değerini 3'e katlıyor.

Nintendo'nun ünlü çizgi film karakterini Pokemon GO adıyla cep telefonu oyunu olarak piyasa sürmesi sonrasında şirket hisselerinde hızlı yükseliş sürüyor.

Tokyo Borsası'nda işlem gören Nintendo hisseleri bugün de yüzde 12,8 yükseliş kaydetti. Son üç günde hisselerdeki toplam yükseliş yüzde 53'ü buldu.

Pokemon Go indirenler dikkat: Uygulama mailleri okuyor Pokemon Go indirenler dikkat: Uygulama mailleri okuyor
Şirketin piyasa değeri de 9 milyar dolardan fazla artışla 30 milyar dolara yaklaştı. Nintendo, Pokemon şirketinin yüzde 33'üne sahip. Çok kısa sürede yaşanan bu 9 milyar dolarlık artış (26 milyar TL) Türkiye'nin en değerli şirketlerinden biri olan Türk Hava Yolları'nı (THY) tek başına 3'e katladı. THY'nin bugünkü piyasa değeri 8,1 milyar TL (yaklaşık 2,8 milyar dolar). Yani Nintendo sadece Pokemon GO ile üç günde THY'nin 3 katından fazla değer kazandı.
Editör: Haber Merkezi