Teknolojinin tüm imkanlarından yararlanılacak otoparkın zemin katında teslim alınan araçlar, sürücüsüz olarak asansörlerle boş alanlara çıkarılacak ve hareketli paletler üstünde taşınarak park edilecek.

Uyguladığı pek çok proje ile Türkiye’ye örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yine örnek bir projeyi kente kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Şair Eşref Bulvarı Alsancak Hocazade Camii karşısında bulunan 939 metrekarelik arsada 4 milyon 750 bin TL ödeyerek kamulaştırma çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, bu arazi üzerine “tam otomatik katlı otopark” yapılması için 27 Mart 2012’de proje ve yapım ihalesi gerçekleştirecek. İhalenin sonuçlandırılmasının ardından başlayacak inşaat çalışmaları 540 günde tamamlanacak.
Tam otomatik katlı otopark için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleştirilen proje ve yapım ihalesi, yeterli istekli olmaması nedeniyle iptal edilmişti.

“El değmeden” park


Proje ve yapım ihalesinin birlikte yapıldığı tam otomatik katlı otopark, çelik konstrüksiyon olarak tasarlandı. 616 metrekarelik alan üzerine yapılacak binanın dış cephesinde  alüminyum profillerle silikon giydirme ve reflekte (güneş ışığını  yansıtan) cam kullanılacak ve en az 270 araç kapasiteli olacak.  Tam otomatik olan katlı otoparkta 3 tane taşıyıcı asansör bulunacak.  Otoparka gelen sürücü, aracını zemin kattaki araç teslim odasına bırakacak. Araç, içinde sürücü olmadan asansörler ile otoparkta boş olan alana çıkarılacak ve hareketli paletler üstünde  taşınarak park edilecek. Otomatik olarak yapılacak bu işlemler, aracın alınmasında da tekrarlanacak. Sürücü dilediğinde, aracını yine zemin kattaki  araç teslim odasından alacak.    

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak ve civarının otopark ihtiyacının karşılanması için  daha önce de Alsancak Atatürk Spor Salonu önü yer altı otoparkı ile Kültürpark Yeraltı Otoparkı’nı hizmete almıştı.


 

Editör: Haber Merkezi