Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), rezerv opsiyonu katsayılarının değiştirilmesi yoluyla yarın sisteme yaklaşık 1,5 milyar dolar tutarında döviz likiditesi sağlanacağını bildirdi.
Çekirdek yükümlülükler dışındaki kısa vadeli yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarında yapılacak ölçülü artışlar yoluyla 27 Mart Cuma günü TCMB rezervlerine yaklaşık 1,3 milyar dolar tutarında döviz ilave edileceği kaydedilen duyuruda, bu yolla bankacılık sistemine döviz ihtiyaçları için likidite sağlanması ve uzun vadeli borçlanmanın teşvik edilmesinin amaçlandığı belirtildi.
Merkez Bankası, finansal sistemin geçici döviz likiditesi ihtiyacını karşılamak amacıyla, Rezerv Opsiyonu Katsayılarında (ROK) değişiklik yapıldığını bildirdi.
Mevcut imkan dahilinde TL zorunlu karşılıklar için 32,4 milyar dolar tutulduğu aktarılan duyuruda, imkanın aynı oranda kullanılması halinde, yapılan bu değişiklik sonucunda TCMB'nin döviz rezervlerinden yaklaşık 1,5 milyar doların serbest kalmasının beklendiği ve söz konusu değişikliğin 13 Mart 2015 tarihi itibarıyla tesisi başlayacak olan 27 Şubat 2015 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacağı bilgisi verildi.
Buna göre, döviz zorunlu karşılıklarda 1 yıla kadar vadeli yükümlülüklerde oran yüzde 18'den yüzde 20'ye, 1-2 yıl arası vadeli yükümlülüklerde oran yüzde 13'ten yüzde 14'e çıkarıldı.

'Vergi düşerse pazar 2,5 milyona ulaşabilir'

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, otomotivde 2023 hedeflerine ulaşabilmek için sektörü vergi yükünden kurtarmak gerektiğini belirterek, 'Düşük vergi olduğu takdirde iç pazarda 2-2,5 milyonluk bir araç talebi oluşabilir' dedi.
Türkiye ekonomisinde bu sene yüzde 3'lük bir büyüme beklediklerini belirten Bayraktar, arzu ettikleri büyümenin çok yakınında olmasa da yüzde 3'lük büyümenin kendileri için 'ehven-i şer' olduğunu dile getirdi.
Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının 2015'in ilk iki ayında yakaladığı yüzde 33'lük büyüme göz önünde bulundurulduğunda geçen yıl yaşanan daralmanın telafi edilip edilmeyeceğine yönelik soruya Bayraktar, 'İlk iki ayın bütün senenin resmi olması mümkün değil. 2014, 2013'e kıyasla yüzde 20'lik düşüşle başlamıştı. Çünkü 2014'ün başındaki vergi artışları ve kurdaki yükselmeler pazarı etkilemişti. Dolayısıyla 2013 yılından 2015'e bakmak daha doğru; aslında 2013'e göre yüzde 13'lük büyüme var. Otomobil ve hafif ticari araç pazarının bu seneyi yüzde 10 büyümeyle 850 bin civarında kapatacağını tahmin ediyoruz' yanıtını verdi.

PETKİM'in aktif büyüklüğü yüzde 17 arttı

Türkiye'nin petrokimyada tek hammadde üreticisi konumundaki Petkim, 2014 yılını 4,13 milyar TL ciro, 94 milyon TL brüt kar, 111,4 milyon TL FAVÖK karı ile tamamladı. Şirketin geçen yıl 3,25 milyar TL olan aktif büyüklüğü de 3,79 milyar TL'ye yükseldi.
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 'Petrol fiyatları geride kalan 7-8 aylık süreçte varil başına 115 dolardan 45 dolara kadar indi. TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı önemli rakamlara ulaştı. Hızlı fiyat değişimlerinin rafineri ve petrokimya sektörlerinde ciroları olumsuz etkilediği bir dönemde stok yönetimine büyük önem vererek Petkim'de ciro değerlerini korumayı başardık. 120 gün duruş yapılarak gerçekleştirilen yeni yatırımların tamamlanmasıyla 2015 yılına daha güçlü adım attık.' dedi.

Yatırımcılarını bekliyor

Gemi geri dönüşüm sektöründe dünya liderliğine oynayan Aliağa, şimdi de gözünü tekne ve yat imalatı sektörüne çevirdi.
Enerji, petrokimya, demir çelik ve gemi geri dönüşüm sektörleriyle Türkiye'de ki öncü yatırımlara sahip olan Aliağa, farkı bir sektörle daha tanışmaya hazırlanıyor.
Bu kapsamda Aliağa İlçesinde 'Tekne İmal ve Çekek Yeri' kurulması amacıyla 1 milyon 210 bin metrekare alanda tahsis edilen bölge artık yatırımcılarını bekliyor. Sadece İzmir'in değil Ege bölgesinin de tekne ve yat imalat üssü olacak olan bölgenin Aliağa'da ki diğer yatırımlar gibi milli ekonomiye büyük katkı koyacağı öngörülüyor.
Çaltılıdere'nin Hacı Ahmet Koyu mevkinde yapılan fizibilite çalışmalarının ardından tadil edilen İmar Planı'nda bölgenin 'Tekne İmal ve Çekek Yeri' olarak düzenlenmesi onaylandı. Planın onaylanması ile birlikte harekete geçen ve gerekli hazırlıkları kısa sürede tamamlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü, bölgenin tahsis duyurusunu 29290 sayılı Resmi Gazete' de yayımlandı.

Türkiye yetersiz kalıyor

Türkiye'de 15-21 Mart tarihleri arası Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlanıyor. Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Türkcan, 'Son yıllarda revaçta olan e-ticaret sektöründe, Türkiye tüketim ve tüketici hakları eğitimi açısından yetersiz kaldı. Avrupa'nın ise eğitim konusunda tüketicileri daha bilinçli hale getirdiğini söylemek mümkün' diye konuştu.
Türkiye'deki tüketicilerin bilinçsizliğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Türkcan, dünyada tüketicilerin belirlediği tüketici egemenliği varken, Türkiye'de tam tersi bir şekilde piyasanın tüketimi belirlediği bir durumun olduğunu söyledi. Tüketim ve tüketici hakları konusunda Avrupa'nın daha bilinçli olduğunu, bu hakların insanları piyasa üzerinde daha çok yetkilendirdiğini aktardı. Yrd. Doç. Dr. Burcu Türkcan, 'Tüketici hakları hukuksal sürecinin Türkiye de yavaş ilerlemesi ve bireyin topluma karşı mahcup olma duygusu nedeniyle sahip olduğu hakları kullanamıyor' dedi.

12 yılın zirvesinde

Euro'nun önceki gün değer kaybetmesiyle Amerikan Doları karşısında 12 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Avrupa bölgesindeki 19 ülkenin para birimi olan Euro, dolar karşısında 1,07'ye gerileyerek Nisan 2003'ten bu yana ilk kez bu denli değer kaybetti. Euro 2008 yılında dolar karşısında 1,60'la en güçlü dönemini yaşamıştı.
Euro'nun haftalardır değer kaybetmesine neden olarak, Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik durgunlukla son dönemde Amerikan ekonomisinde yaşanan ilerleme gösteriliyor. Avrupalı yatırımcı ve yetkililer, Yunanistan'la yürütülen kurtarma paketi hakkındaki görüşmelerin önümüzdeki aylarda yaşanabilecek sorunlar nedeniyle çıkmaza girmesinden de endişeleniyor.
Son 12 aydır düzenli bir şekilde istihdam yaratan Amerikan ekonomisi, geçen ay işsizlik oranını son yedi yılın en düşük düzeyine, yüzde 5,5 e çekti. Bu arada Euro bölgesinde işsizlik oranı yüzde 11 den fazla olarak açıklandı.
Avrupa Merkez Bankası, Euro'nun dolar karşısındaki düşüşünü durdurmak ve Avrupa ekonomisini tekrar canlandırmak için açıkladığı 1,2 trilyon dolarlık teşvik programını dün yürürlüğe koymuştu.
ABD Merkez Bankası (FED), Amerikan ekonomisini güçlendirmek ve büyümeyi devam ettirmek yıllarca milyarlarca dolarlık varlık alımı yaptı. Amerikan ekonomisinin gelişmesiyle bu programı sonlandıran FED'in önümüzdeki aylarda da faizleri artırması bekleniyor. Bu yolla Amerikan ekonomisinin sağlıksız bir şekilde büyümesinin engellenmesi amaçlanıyor.

DİP EKSPRES

Vodafone, 4G'yi test etti


Dünyada 4G teknolojisinin lider operatörü Vodafone, Türkiye'de Mayıs ayında ihalesi yapılacak olan 4G hizmetine yönelik test çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bugün itibariyle 18 ülkede 4G hizmeti veren ve Türkiye'de de 4G konusunda iddialı olan şirket, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan aldığı izinler kapsamında, İstanbul Maslak'taki Vodafone Plaza'da noter huzurunda yaptığı testte, 4G altyapısı ve mevcut ticari bir terminal kullanarak 900 MHz bandında EGSM spektrumu üzerinden 68.5 Mbps'lik hıza ulaştı. Vodafone, bu testle Türkiye'de 900 MHz bandında 4G teknolojisini deneyen ilk operatör oldu.