Esin Gençel- CHP İzmir Kadın Kolları 5 Aralık 1934'te kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının yıl dönümünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 81 ilde eş zamanlı gerçekleşen açıklamada, 2012 yılının kadın tablosu açıklandı. CHP İzmir Kadın Kolu Başkanı Özgün Utku'nun okuduğu basın açıklamasında, 78 yıllık süreçte kadınların kazanımlarının gelinen noktada pek de iç açıcı olmadığı belirtilerek, "12 Haziran 2011 seçimlerinde TBMM'deki 550 milletvekilinden sadece 78'i, hükümetteki 26'i bakandan 1'i kadındır. Ülkemizde yerel yönetimlerde kadın oranı yüzde 2,5'tir. 2 bin 924 belediye başkanından 26'sı, 34 bin 210 muhtardan 65'inin kadındır. 2012 yılında karar alma süreçlerine katılım durumuna bakıldığında da karşımıza aynı kötü tablo çıkmakta. 81 valinin 1'i, 103 rektörden 5'i, 428 vali yardımcısından 7'si, 794 kaymakamdan 22'si, 80 müsteşar yardımcasından 3'ü kadın. 26 müsteşar arasında ise hiç kadın yok" dedi. Utku, Türk Odalar Borsalar Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği sivil toplum örgütlerinin yönetim kurullarında da kadın olmadığını ifade etti.

Utku, Anayasa ve yasa önünde kadın erkek eşittir demenin yeterli olmadığını ifade ederek, "kadınlar, anayasa ve yasalarla zorunlu kılınan özel önlemlerle desteklenip güçlenmedikçe sonuçlarda eşitlik sağlanmıyor. Seçme ve seçilme hakkı bir yurttaşlık hakkıdır. Anayasa ile güvence altına alınmış olan bu hak, erkek egemen yapının kontrolüne terk edilmemelidir. Eğitimde, siyasette, yönetim kadrolarında, karar alma mekanizmalarında yani hayatın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olmak istiyoruz" diye konuştu.

CHP olarak kazanılmış hakların korunması ise mücadele edeceklerini belirten Utku, "Hayatın her alanında eşit temsil eşit katılım sağlanması için çalışmalarımız devam ediyor. Kadın erkek eşitliğini demokrasinin ve tüm toplumun güçlenmesi için olmazsa olmaz koşullardan biri olarak görüyoruz. Artık seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz" dedi.


Editör: Haber Merkezi