CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, “Ortalama son 10 yılda kaç çocuğun koruyucu aileye verildiğini, bu çocukların seçiminde cinsiyet ayrımının yapılıp yapılmadığını ve ailelerin sosyo- ekonomik düzeylerini sordum. Ayrıca engelli çocukların koruyucu aileler tarafından tercih edilip edilmedikleri de sorularım arasında yer aldı” dedi.

Güven konuyla ilgili şunları açıkladı: “Bugün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ait sosyal hizmet kuruluşlarına yerleştirilen çocukların ne kadar çok ihmal edildiklerini görüyoruz. 18 yaşını doldurduğu için kanuna aykırı olarak sokakta bırakılan, genç kızları, genç erkekleri biliyoruz. Koruma altında bulunan çocuklara bağımsız yaşama yeteneklerini geliştirme fırsatı verilmediği için de çoğu liseyi bile bitirememektedir. Düzenli bir işleri de olmadığı için kötü koşullarda yaşamak zorunda kalmaktadırlar. Bakanlık bu sorunları “Koruyucu aileler” ile çözme çabasına girmişse de, burada da başarılı olamadığı görülmektedir.  Aslında devlet, korunmaya muhtaç çocukların güvenliğini, eğitimini ve mutluluğunu her ne koşulda olursa olsun sağlamak ve gözlemek zorundadır. Genelde, “koruyucu aile” olarak, çocukların, öncelik muhtaç akrabalarında olmak üzere aileler, bedel karşılığında çocuk almaları için ikna ediliyorlar. Karşılığında çocuğun yaşına ve eğitim seviyesine göre aylık ile çocuğun giyim ve kırtasiye masrafları da ödeniyor. Ancak “ödenek yok” gerekçesiyle bazen ailelerin aylıklarının ödenmediği durumda bu aileler ne yapacaklarını şaşırıyorlar, çaresiz bir şekilde ortada kalıyorlar; bakanlık, kadına şiddeti önleyemediği gibi, “koruyucu aile” sistemini de düzenli çalıştıramamaktadır.”

“Çocuk evlat edinerek nüfuslarına geçirmek isteyen aileler için kurallar ne kadar zorlaştırılmışsa, “koruyucu aile” olmak için de o kadar kolaylaştırılmış” diyen Güven şöyle devam etti: “Aslında koruyucu aileler çok iyi niyetle çocukları kabul ediyorlarsa da pek çoğunun muhtaç olmaları nedeniyle, kendi çocukları ile çeşitli sorunlar da yaşayabiliyorlar. Korunacak çocuk için verilen aylık bazen bütün bir ailenin tek geçim kaynağı olabilmektedir. AKP iktidarı hiç bir aileye, engellilere, yaşlılara, verilmesi gereken paraları vermeyerek, küçük rakamlarla adeta alay etmektedir.  Aileler, hep isteyen durumuna düşürülüyor. Devlet her yurttaşına hak ettikleri parayı veremez mi? Korunmaya muhtaç çocukları güvenli ve mutlu ve eğitimli olarak meslek sahibi olmalarını ve çalışmalarını sağlayamaz mı? Devlet çok mu fakir?  Türkiye'de yaşayan her yurttaşın emekliliğe yansıyacak, sağlık hizmeti alabilecek ve çocuklarını rahat bir şekilde okutarak meslek ve iş sahibi yapacak bir gelirle yaşamaları bir haktır ve devletin görevi de bunu gerçekleştirmektir. CHP, “Aile Sigortası” ile tüm bu sorunları ortadan kaldıracak, tüm yurttaşların, hakça gelir dağılımı yapılmış ve adil bir Türkiye’de yaşamaları için programını hazırlamıştır. AKP iktidarı hak değil, sadaka vermektedir.  Bugün yurttaşlar yabancı uyruklulara verilen haklar kadar bile hak sahibi değiller.”

Güven’in önergesinde şu sorular yer aldı: 2002 yılından bu yana ve yıl bazında koruyucu aileye verilen çocuklar daha çok erkek çocuk mu yoksa kız çocuk mudur? 2002 yılından bu yana ve yıl bazında koruyucu aileye verilen çocukların yaş gruplarına ve cinsiyetlerine göre sayısı nedir? 2002   yılından  bu yana ve yıl bazında koruyucu aileye verilen erkek çocukların kız çocuklarına oranı nedir?2002 yılından bu yana ve yıl bazında koruyucu aile olan evli eşlerin sayısı, eğitim ve gelir durumu ve varsa çocuk sayısı nedir?2002 yılından bu yana ve yıl bazında evli olmayan ve 25 yaşını doldurmuş koruyucu aile olanların sayısı, eğitim ve gelir durumu, varsa çocuk sayısı nedir?2002 yılından bu yana ve yıl bazında koruyucu aileye verilen erginlerin (18 yaş üstü kişilerin) sayısı kaçtır? 2002 yılından bu yana ve yıl bazında koruyucu aileye verilen erginler daha çok ergin erkek çocuk mu yoksa ergin kız çocuk mudur? 2002 yılından bu yana ve yıl bazında koruyucu aileye verilen erginlerin yaş gruplarına ve cinsiyetlerine göre sayısı nedir? 2002 yılından bu yana ve yıl bazında koruyucu aileye verilen ergin erkek çocukların ergin kız çocuklara oranı nedir? Koruyucu aileye verilen engellilerin sayısı kaçtır? Koruyucu aileye verilen engellilerin engel türlerine göre dağılımı nedir? Koruyucu aileye verilen engelliler daha çok erkek çocuk mu yoksa kız çocuk mudur? Koruyucu aileye verilen engellilerin yaş gruplarına ve cinsiyetlerine göre sayısı nedir? Koruyucu aileye verilen engelli erkek çocukların engelli kız çocuklara oranı nedir?
Editör: Haber Merkezi