Cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlanmasından sonra muhalefetin çatı adayının başarılı sonuç alamamasının nedenleri kamuoyunda tartışılıyor. Başından beri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aday gösterilmesinin yanlış olduğunu savunan siyasetçi ve yazarlar, adayı partinin yetkili kurullarına danışmadan tek başına saptayarak risk aldığını açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu istifaya davet ediyorlar ve kurultayın toplanarak yeni bir genel başkan seçmesini öneriyorlar.

Bazı basın haberlerine göre Kılıçdaroğlu, istifaya ve kurultay toplamaya niyetli görünmüyor ve kurultay isteyenlerin toplam delege sayısının yarısını bularak kurultay çağrısında bulunabileceklerini söylüyormuş.
Demokratik ülkelerde önemli bir seçim yenilgisinden sonra Parti liderlerinin istifa etmeleri, çok sık rastlanan bir durumdur.

Yakın tarihten birkaç örnek:
-İngiltere Muhafazakar Parti lideri Margaret Thatcher, Michael Heseltine önderliğindeki partinin önde gelen politikacılarının liderliğine karşı çıkmaları üzerine 1990 yılının Kasım ayında Genel Başkanlıktan istifa etti.
-İngiliz İşçi Partisi lideri Neil Kinnock 1992 yılındaki seçim yenilgisinden sonra istifa etti.
-Sırp Demokrat Parti lideri Vojislav Kostunica, seçim yenilgisi üzerine 10 Mart 2014 tarihinde istifa etti.
-Kanada'nın Quebec eyaletinin başbakanı ve Quebec Partisi lideri Pauline Marois, 2012 yılında seçim yenilgisinden sonra istifa etti.
-Macaristan ana muhalefet partisi Sosyalist Parti Genel Başkanı, 29 Mayıs 2014 tarihinde seçim yenilgisi üzerine istifa etti.
-Hindistan Kongre Partisi lideri Sonia Rahul Gandhi, seçim yenilgisi üzerine 19 Mayıs 2014'te istifa etti.
-İrlanda İşçi Partisi lideri Eamon Glimore, yerel ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde partisinin aldığı başarısız sonuçlar üzerine 26 Mayıs 2014 tarihinde genel başkanlıktan istifa etti.
Türkiye'de de seçim yenilgisi üzerine istifa eden parti liderleri oldu. İki örnek:
-Erken seçimlerdeki yenilgi üzerine DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, 29 Kasım 1987 tarihinde istifa ettiğini açıkladı. Partisinin yetkili kurullarının itirazına rağmen 7 Mart 1988'de istifasını kesinleştirdi.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal seçim yenilgisi üzerine 22 Nisan 1999'da istifa etti.
Bu liderlerden hiçbiri, Kongre'de veya Kurultay'da yeterli oyu bulun da beni devirin, demedi.
Kuşkusuz her seçim yenilgisinden sonra liderlerin istifa etmesi beklenemez ama Türkiye'nin geleceği açısından kader seçimi sayılan bir seçimde, kendi partisinin tabanında bile yeterince destek bulamayan bir adayı belirlemesiyle büyük bir yenilgiye yol açan CHP Genel Başkanı'nın istifaya davet edilmesi yadırganmamalıdır. Kılıçdaroğlu'nun derhal bir kurultay toplayarak partiyi daha başarılı kılacak yeni bir lidere devretmesi çağdaş demokratik davranışa uygun olacaktır.
Saygılar, sevgiler.