Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 7 portföy yönetim şirketine ait tasfiye kararı verilen 131 fondaki tekil yatırımcı sayısının 455 bin 758 olduğunu açıkladı. 23 Eylül 2026 tarihli açıklamada, kamuoyunda yatırımcı sayısına ilişkin farklı rakamların paylaşılması üzerine resmi verinin duyurulduğu belirtildi.
SPK, yatırımcıların fonlara ilişkin gelişmelerde yalnızca Kurulun ve diğer resmi kurumların açıklamalarını dikkate almalarını istedi.
131 FON İÇİN TASFİYE KARARI
SPK, Kurul Karar Organı'nın 17 Eylül 2026 tarihli kararları doğrultusunda 7 portföy yönetim şirketine ait 131 fonun tasfiye edilmesine karar verildiğini hatırlattı.
Kurul, Merkezi Kayıt Kuruluşu kayıtlarına göre söz konusu fonlardaki tekil yatırımcı sayısının 455 bin 758 kişi olduğunu bildirdi.
SPK açıklamasında, “Merkezi Kayıt Kuruluşu kayıtlarına göre anılan fonlardaki tekil yatırımcı sayısı 455 bin 758 kişidir” ifadelerine yer verildi.
YATIRIMCILARA RESMİ KAYNAK UYARISI
SPK, tasfiye süreci devam ederken yatırımcılara resmi kaynak uyarısında bulundu.
Kurul, fonlara ilişkin gelişmeler konusunda yalnızca resmi kaynaklardan yapılan açıklamaların dikkate alınmasını istedi. Açıklamada, “Bu süreçte yatırımcılarımızın sadece resmi kaynaklardan yapılan açıklamaları dikkate almalarını önemle belirtmek isteriz” denildi.
SPK ayrıca sermaye piyasalarının sağlıklı işleyişi, yatırımcı haklarının korunması ve piyasa güveninin sürdürülmesine ilişkin görev ve sorumluluklarını sürdüreceğini belirtti.
TASFİYE SÜRECİNDE İKİ BANKA GÖREVLENDİRİLDİ
SPK'nın 17 Eylül 2026 tarihli kararlarıyla başlayan süreçte, tasfiye işlemlerinin yürütülmesi için Türkiye İş Bankası ve Ziraat Bankası görevlendirildi. Tera Portföy Yönetimi AŞ'nin kurucusu olduğu fonların tasfiye sürecinde Türkiye İş Bankası, diğer 6 portföy yönetim şirketinin fonlarında ise Ziraat Bankası yetkilendirildi.
Tasfiye kapsamındaki fonların sayısı, ilk kararın ardından yapılan güncellemeyle 131'e ulaşmıştı.
TASFİYE SÜRESİ 6 AYA ÇIKARILDI
SPK, 21 Eylül 2026 tarihli duyurusuyla tasfiye usul ve esaslarında yer alan 3 aylık süreyi 6 ay olarak değiştirdi. Kurul, bu değişikliğin tasfiye konusu fonların portföy yapıları ve piyasa koşulları dikkate alınarak varlıkların mümkün olduğunca uygun koşullarda satılabilmesine imkan sağlamak amacıyla yapıldığını açıkladı.
SPK ayrıca 6 aylık sürenin tasfiyenin mutlaka 6 ay süreceği anlamına gelmediğini, koşullara bağlı olarak işlemlerin daha erken tamamlanabileceğini belirtti.
FON KRİZİ NASIL GÜNDEME GELDİ?
Fon krizi, bazı yatırım fonlarında yatırımcıların katılma paylarını nakde çevirmek istemesiyle ortaya çıkan ödeme ve temerrüt sorunlarıyla gündeme geldi. Sürecin büyümesiyle fon portföylerinde bulunan bazı hisselerde satış baskısının arttığı ve gelişmelerin Borsa İstanbul'a da yansıdığı görüldü.
SPK, 2025 yılının son çeyreğinde özellikle serbest yatırım fonları ve para piyasası fonları aracılığıyla bazı portföy yönetim şirketlerine ait fonların, fiili dolaşım oranı düşük paylarda ekonomik gerçeklik ve şirketlerin temel finansal büyüklükleriyle açıklanamayacak fiyat hareketlerine neden olduğunun gözlemlendiğini açıklamıştı. Konu, 2 Aralık 2025 tarihli Finansal İstikrar Komitesi toplantısında da gündeme gelmişti.
SPK'nın aldığı kararların ardından 7 portföy yönetim şirketine ait 131 fonun tasfiye süreci başlatıldı.
Fonlarla bağlantılı bazı işlemler ise adli soruşturmaların konusu oldu. Sermaye piyasasındaki işlemlere ilişkin yürütülen soruşturmalar kapsamında şirket yöneticileri hakkında gözaltı ve tutuklama kararları verildi.





