Dünya kovid-19 ile sarsıldı ve bilim insanları dışında hiç kimsenin tahmin edemeyeceği zamanlar yaşandı, yaşanmaya da devam ediyor. Elbette spor karşılaşmaları da bundan nasibini aldı ve daha önce hiç görülmemiş şeyler oldu.
Önceki yıllarda ligleri sezonun iki yarısını ayrı ayrı değerlendirerek ele alırdık genellikle. Ama 2019-2020 sezonu ise kovidden önce ve kovidden sonra olarak tarihe geçti. Çünkü pandemi arası çok şeyi değiştirdi.

Şampiyonluk adayları

Şampiyonluğa aday takımlar Trabzonspor, Başakşehir, Galatasaray ve Beşiktaş kötü bir başlangıç yaptı. Bir tek Fenerbahçe iyi giriş yapmıştı.
Başakşehir ve Trabzonspor kısa sürede kendini toparladı ve üst üste aldığı puanlarla tepeye tırmanmaya başladı. Galatasaray ile Beşiktaş istedikleri çıkışı yapamadılar. Tırmanışları yavaş oldu, mehter takımı gibi 2 ileri 1 geri yaptılar. Fenerbahçe'nin bir haftası diğerini tutmadı. İstikrarsız bir görüntü çizdi.
***
Başakşehir, güzel oyunuyla, istikrarlı bir çizgide ilerledi, Trabzonspor'un son haftalardaki hiç olmayacak maçlarda kaybettiği puanlar sayesinde ilk kez şampiyonluk sevinci yaşadı. Müsabakaların seyircisiz oynanmasının da bu şampiyonlukta çok büyük payı vardı. Başakşehir her sene seyirci desteğinden yoksun, büyük dezavantajla yarışırken, seyircisiz oynanan maçlar sayesinde eşit konuma geldi.
***
Pandemi sonrasının en iyilerinden biri Beşiktaş oldu. Üst üste alınan galibiyetlerle, ligi 3. sırada bitirdi. Trabzonspor'un ceza alması sayesinde Şampiyonlar Ligi ön eleme maçları oynamaya hak kazandı.
***
Mayıslar Galatasaray'ındır diye bir söz vardır. Lig başladığında ne oynadığı belli olmayan takım, özellikle ligin 2. yarısı bambaşka bir ekip haline geldi. Üst üste aldığı galibiyetlerle zirveye yaklaştı. 1 adım kalmışken, virüs olayı patladı. Evinde oynadığı Beşiktaş maçı seyircisiz olunca yıkıma uğradı. Lige verilen pandemi arası, Fatih Terim'in ve Abdülrahim Albayrak'ın koronavirüse yakalanması, başkan Mustafa Cengiz'in ameliyatı, büyük bir darbe vurdu. Lig yeniden başladığında yine eski kötü oyunu izlemeye başladık sarı kırmızılılardan. Fatih Terim de çok formsuzdu, seyirci kaldı bu duruma. Ligi ancak 6. sırada bitirebildi. Mayıs ayında futbol oynanmaması, şampiyonluktan etti denebilir.
***
Fenerbahçe'nin kötü sezonlarından biriydi. Kadrosu çok yetersiz kaldı, taraftarını futboldan soğuttu. 7’ncilik de büyük başarı oldu aslında.

Küme düşen sonra çıkarılanlar

Yeni Malatyaspor, Sergen Yalçın ile üst sıralara oynarken, takımdan ayrılışı olan 17. haftadan sonra büyük bir düşüş yaşadı. Ligin 2. yarısı sadece 2 galibiyet alabildi ve sezonu 17. sırada bitirdi. Tüm keramet Sergen Yalçın'da mıydı acaba? 

Göztepe

22. haftaya kadar iyi giden, Avrupa kupalarını hedefleyen Göztepe, sonrasında büyük düşüş yaşadı. Pandemi arası sonrasının en kötü takımı oldu. Neyse ki cepte hatırı sayılır puanlar vardı da, yedi yedi bitiremedi, küme düşme korkusu yaşamadı. Son 12 hafta boyunca sadece 1 galibiyet alabildi.
Lig istatistiklerinde sarı kırmızılı takımdan Cameron Jerome maç başına hava topu kazanmada 4.64 ile ismini 2. sıraya yazdırmayı başardı. Bunun dışında ilk 5 içine hiç bir şekilde giremedi.

Yukatel Denizlispor

Kovidden kötü etkilenen takımlardan biri oldu. Lige Galatasaray galibiyeti ile giriş yapıp, sükse kazanmıştı. Bu devam etmedi. Orta sıralarda kendine yer buldu. Koronavirüsle birlikte düşüşe geçti, küme düşme ihtimali belirdi. Son hafta paçasını kurtardı.
İstatistiklerde Hugo Rodallega maç başına şutta 2.52 ile 5. sırayı aldı.

Lastikler damga vurdu

Formula 1'de Mercedes bu sene de rakipsiz. Sıralama turlarında ilk 2'de onları görmeye alıştık. Yarış sonunda da başladıkları gibi bitiriyorlar genellikle. 
İngiltere'de de durum aynıydı. Sıkıcı bir yarış izlerken son 2 turda her şey değişti. Önce 2. sıradaki Valteri Bottas lastik patlattı. Tam da pit girişi hizasında oldu. 1 turu patlak lastikle atmak zorunda kalınca sonlara geriledi. 
2. sıraya oturan Max Verstappen son tur öncesi, aynı sorunu yaşamamak için lastiklerini değiştirdi. Lider Lewis Hamilton yola devam etti ve son turun yarısında o da lastik patlattı. Arkasındakiyle arasındaki fark büyüktü. Aracını starta ulaştırmayı başardı. Verstappen pite girmese, yarışı ilk sırada bitirirdi. 
Son turlarda uykumuzdan uyandık anlayacağınız lastiklerin azizliği sayesinde.