İZMİR EKSPRES

Torbalı'dan dünyaya kurutulmuş domates

Abone Ol


DOĞAL KURUTMA

Torbalı ovasında yetiştirilen salçalık domatesler, tarladan toplanarak traktörlere yüklenip kurutma için hazırlanmış alana getiriliyor. Burada, çalışan işçiler tarafından iki parçaya bölünen domatesler, toprak zemin üzerine serilmiş beyaz örtüye diziliyor. İki parçaya bölünmüş domatesler tuzlanarak güneş altında 6 ya da 7 gün kurumaya bırakıldıktan sonra toplanıp soğuk hava deposuna getiriliyor. Burada Avustralya ve Amerika ile Kanada ve Almanya başta olmak üzere, verilen siparişlere göre bölüm bölüm yurt dışına gönderiliyor. Kurutma işlemi tamamen doğal yollarla yapılıyor.

EV KADINLARINA GELİR

Ev kadınları domates kesim işlemi yaparak ekonomilerine katkı sağlıyorlar. Bir tesiste günlük 100 ile 150 işçi domates kesimi yapıyor. Bir işçi günde ortalama 700 kilo civarında domates kesimi gerçekleştiriyor. 10 hektar üzerinde günlük 70 ile 120 ton arasında domates kesimi yapılıyor. 100 ton domatesten 8 kilo kuru domates elde edebiliyor. 13-14 kilogramdan 1 kilogram kuru domates çıkıyor.

OLGUN: PAZAR SORUNU YOK

Ülke ekonomisine sunduğu katkı ile birçok ille yarışan Torbalı ilçesinin, tarımsal sanayide de Ege'nin yükünü sırtladığını belirten Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "İhracatçı firmalar ile üreticiler arasında sözleşme yapılarak ekim gerçekleştirildiğinden dolayı pazar sorunu yaşanmadığından, çiftçilerimiz de işletme sahipleri de kurutulmuş domatese yöneliyor. İlgi gören bir ihracat ürünü. Kurutmalık domates ile fiyatlar yükseliyor, böylelikle çiftçilerimiz kazanıyor. Kurutmalık domates yapan firmalarımızın çoğalmasını destekliyoruz" dedi.