Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Yılmaz ve emekliler Cemal Çelik ile Ahmet Tokat, Bakan Işıkhan'ın açıklamalarına dair sert eleştirilerde bulundu. Emeklilerin ortak görüşü, açıklanan hizmet modelinin mevcut ekonomik sıkıntılarla başa çıkmakta yetersiz kaldığı yönünde oldu.

"Emekli Evine Ekmek Bulamıyor, Tatil İndiriminden Mi Yararlanacak?"

Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Yılmaz, Bakan Işıkhan'ın açıklamalarının emeklilerle dalga geçmek anlamına geldiğini belirtti. Yılmaz, "Emekli evine götürecek ekmek parası bulamıyor. Emekli evine süt götürecek parayı bulamıyor. Torununa verecek parayı bulamıyorken, emekli hangi trenle tatile gidecek de indirimden yararlanacak?" dedi. Ayrıca, mevcut indirimlerin zaten yetersiz olduğunu ve emeklilerin çoğunun bu indirimlerden yararlanacak maddi güce sahip olmadığını vurguladı.

"İlk Önce Emekli Maaşlarını İyileştirsinler"

Yılmaz, emekli maaşlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, "Emeklilerimiz 10 bin lirayla geçinmeye çalışıyor. Emekli maaşlarının insanca yaşayabilecek bir düzeye getirilmesi lazım. Bayram ikramiyesi olarak verilen 3 bin lira, bir tavuk bile alamayacak seviyede. Oysa bir kurban 15-20 bin lira" dedi. Emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirmek için somut adımlar atılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, Tüm Emekliler Sendikası'nın emeklilere yönelik miting düzenlediğini ve haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Ege Denizi'nde balıkçı gemilerine sıkı denetim! Ege Denizi'nde balıkçı gemilerine sıkı denetim!

"Sadaka Kültürüne İhtiyacımız Yok"

DİSK Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe de Bakan Işıkhan'ın açıkladığı hizmet modelini eleştirerek, "Bizim sadaka kültürüne ihtiyacımız yok. 65 yaş üstü indirimler zaten var. Belediyeler de bazı indirimler yapıyor. Söyledikleri indirimler günü kurtarmak için yapılıyor. Biz insanca yaşamak istiyoruz" dedi. Yeşiltepe, emekli maaşlarının düşük olduğunu ve bankalar arası promosyon kovalamak zorunda kaldıklarını belirtti.

"Cehennemi Yaşıyoruz"

Yeşiltepe, Türkiye'deki emeklilerin Avrupa'daki emeklilere kıyasla çok zor durumda olduğunu ifade ederek, "Biz burada cehennemi yaşıyoruz, onlar cenneti yaşıyor. Avrupa'daki emekliler tatil planları yaparken, biz mezar ziyaretine bile gidemiyoruz" dedi. Ayrıca, emeklilerin 10 bin lira ile geçinmeye çalıştığını ve bu parayla ne kira ne de temel ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini belirtti.

"Fakir Camdan Ete Kedi Gibi Bakıyor"

Emekli Ahmet Tokat ise KYK yurtlarında kalmanın bile maddi açıdan mümkün olmadığını söyleyerek, "Emeklinin pazara çıkmaya parası yok. Emekli, yurtlarda kalmaya gücü yetmez. 10 bin lira maaşla nasıl geçineceğiz?" dedi. Tokat, emeklilerin torunlarına harçlık veremediğini ve pazarlarda çürük meyve-sebze almak zorunda kaldıklarını belirtti.

"Böyle Açlık, Garibanlık, Fakirlik Görmedim"

86 yaşındaki emekli Cemal Çelik, bugüne kadar böyle bir fakirlik görmediğini belirterek, "Emekli maaşıyla geçinemiyoruz. Memleketime gitsem, gidiş geliş 10 bin lira. Zaten maaşım 10 bin lira" dedi. Çelik, emeklilerin geçim sıkıntısı içinde olduklarını ve mevcut hizmet modelinin bu sıkıntılara çözüm olmadığını vurguladı.

Miting Çağrısı

Tüm Emekliler Sendikası, 26 Mayıs'ta Ankara'da düzenlenecek miting için emeklilere çağrıda bulundu. Yılmaz, emeklilerin güçlü ve örgütlü olması gerektiğini belirterek, "Hakkımızı almak için mücadele edeceğiz. Bizim adımıza toplu sözleşme süreçlerinde Memur-Sen ve Türk-İş konuşmamalı. O masada bir emekli olmalı" dedi.

Editör: Simge Akbulut