Saat 18.30'da Borajet'ten bir mail gönderdiler...
Mesajda; 'Fenerbahçe Kart Sahipleri Borajet'le yüzde 25 indirimli uçuyor.' deniyordu.
Firmalar, genelde 'üç büyükler' dediğimiz Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe üzerinden kampanyalar yürütüyorlar.
Düşünce, 'Bir olsun benim olsun!' değil...
'Ne kadar fazla olursa o kadar iyi!' düşüncesi hâkim...
Sanıyorum, genelde Körfez Bölgesi yani Edremit bağlantılı olduğu için Borajet'in haberlerini de en fazla yayınlayan biziz.

İnsan nasıl çıldırıyor?

Ancak bazen kazın ayağı öyle olmuyor...
Borajet'ten aldığımız mesajdan yaklaşık üç saat kadar sonra ise üretici, sanayici ve ihracatçı Ali Güreli de şu bilgiyi paylaşıyordu.
Sanıyorum Ali Güreli 24 yaşındayken Ayvalık Belediye başkanlığı da yapmıştı.
Şimdi yetkililerin de ilgilenmesi dileğiyle Ali Güreli'nin mektubunu paylaşayım:
Dediği şu:
'Bugün Borajet'le Edremit Havaalanı'ndan Sabiha Gökçen'e gelecektim saat 14.20 uçağı ile. Sabah 10.30 da mesaj geldi, 'Uçuş saatiniz 15.45 olarak değişmiştir' diye. Biz yine de havaalanına uğradık ve panoda değişiklik gözükmüyordu. Bankoya gittik, bu arada saat 12.30 olmuştu.
Çelebi'de görevli memura, 'Bize mesaj geldi rötar var!' diye, 'Panoda kalkış vaktinde gözüküyor!' dedim.
Kadın, 'Şimdi telefon geldi, rötar var!' dedi ve 'Panoyu şimdi düzeltiyoruz!' yanıtını verdi.
Biz saat 15.45'e biniş kartlarını aldık, bavulu verdik ve yemek yemeğe gittik. Saat 13.45'te Borajet'ten biri arayıp seferin iptal olduğunu, eğer istiyorsam saat 19.15'teki uçuşa üç kişilik yer olduğunu, bileti oraya çevirebileceğini söyledi.
Ben de 'Oğlumla konuşayım belki karayolu ile döneriz!' deyince, 'Size boş bilet veririz ya da paranızı beş işgünü içinde kredi kartınıza iade ederiz!' filan dedi.

Kabahat telefonda mı?

'Gidelim!' diye karar verdik ve Borajet'i aradık, açmadı telefonu...
Sonra 42 kere daha aradık açmadı.
Arada bavul da 'Faili meçhul olur!' diye tekrar havaalanına gittik.
Çelebici kadın, bizim bagaja verdiğimiz bavulla bizi bekliyor, 'Alın bavulu!' dedi.
'Nasıl gideceğiz?' deyince, 'Biz yer hizmetiyiz; Borajet'i ara!' dedi.
Aradık...
'Ya beyefendi sabahtan beri dert anlatıyoruz!' vs. dedi.
Ben de Borajet'e biraz yüksek sesle bir şeyler söylendim.
Bu arada Borajet yetkilisi, havaalanında yoktu; havaalanı müdürüne gittim, tam alaturka bir cevap:
Yetkili tam 22 gündür görevde imiş ama ilk defa bugün şehir dışına çıkmak zorunda kalmış v.s, hikâye uzun...
Borajet bizi Pegasus'un uçağına transfer etti, saat 21'e...
Şimdi şikâyet dilekçesi yazıyorum.
Sivil havacılık, dilekçeyi ne niyetine kullanacak bilmiyorum...'

Neredeyse çoğu böyle...

Diğer havayollarında da aynı sorun hâkim...
Aynı gün, aynı gece, bir başka okuyucumuz da Adnan Menderes Havaalanı'nda yolcusunu bekliyordu...
Pegasus'un tarifeli uçağı en azından 1,5 saat rötar yapmıştı.
İşin ilginç yanı, İzmirli de, İstanbullu da, 'Ne olur ne olmaz?' diyerek havaalanına erken gitmişlerdi...
Biraz abartılı olacak ama uçak yolcuları, son zamanlarda 'Yürüyerek İstanbul'dan yola çıksalar uçaktan önce İzmir'de olacak...
Bu kaplumbağanın tavşan ile yarışına benziyor...

Evine mi dönsün?

İnsanın aklına hep iyi şeyler gelmiyor ki!
Düşünün gece yarısı ve siz aracınızın içinde dakikalarca değil saatlerce beklemek zorundasınız.
Ve de, 'Kimi kime şikâyet edeceğim!' diye düşünürken arkanızda etrafa kırmızı mavi ışık saçan bir trafik aracı yaklaşıyor ve 'Arabanı çek!' dercesine bir anons yapıyor.
Nereye çekeceksin?
Oradaki otoparka...
Kızgınlıkla, 'Sen, beni değil uçağı zamanında kaldır!' diyesin geliyor ama nafile...
İlla gidip otoparka para vereceksin...
Sonra da havaalanına girip bir şeyler yiyecek, içeceksin...
Yani masraf yapacaksın...
Böyle basit düşünce mi olur?
Biliyorsunuz, köprülerden geçiş ücretini ve anlaşmaları...
'Yap-işlet' formülü ile ihale edilen köprülerin müteahhitleri ile yapılan anlaşmalarda hazine garantisi var...
Yani araç geçsin geçmesin, her gün, firma belirtilen, verilen garanti içindeki ücreti bir şekilde alıyor ya da kazanıyor...
Çünkü günlük kazancın limitini devlet ödüyor...
Acaba, havaalanı yap işlet devret sisteminde, 'otopark garantisi' mi var, devletin trafik polisi, araçların arkasına yanaşıp, 'Çek arabanı!' diyerek, sürücüleri otoparka mı yönlendiriyor?
Kimsenin kimseyi engellediği ve rahatsız ettiği yok, ama trafik polisi 'iz peşinde' gibi, araç peşinde, arkasında koşuşturuyor...
Başka işleri mi kalmadı?
Artık bu şikâyetler de yeni Vali Erol Ayyıldız'ın talimatıyla son bulmalı...
Gidin bakın; bulvar şeklinde olan yollar, dubalarla, esnafın önündeki caddeler gibi daraltılmış...
Nedeni basit!
Konuğunu beklerken, park etme ve aracını paralı yere çek...
Bir zamanlar Mustafa Alhat isimli okuyucumuzun yazdığı gibi, bu iş devletin mi?
Yurt dışında ne yapılıyor?
Kart basıyorsun, belli bir süre örneğin yarım saat ya da bir saat ücretsiz yolcunu bekleme hakkın var. Eğer süre geçiyorsa o zaman çıkışta belirli bir ücret ödüyorsun.
Ama Türkiye'de uçaklar neredeyse hiç zamanında kalkmadığı için sorun bir türlü çözülemiyor.
Asıl buna çare bulunmalı...

Kredi kartına ilişkin açıklama

TCMB'den yapılan açıklamada, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapılmadığı kaydedildi.
Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarının 22 Ekim 2014 tarihli ve 29153 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'de açıklanan esaslar çerçevesinde belirlendiği anımsatılan açıklamada, 'Buna göre, 1 Ekim 2016 tarihinden geçerli olmak üzere kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranları Türk lirası için yüzde 2,02, yabancı para için yüzde 1,62, aylık azami gecikme faiz oranları Türk lirası için yüzde 2,52, yabancı para için yüzde 2,12 olarak belirlenmiştir.' denildi.
Söz konusu oranların azami oranlar olup, bankalarca kredi kartı işlemlerinde bu oranların üzerinde bir faiz oranı uygulanmasının mümkün bulunmadığı vurgulandı.

BDDK'dan Turkcell kararı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Turkcell Ödeme Hizmetleri AŞ'ye ödeme kuruluşu olarak faaliyette bulunma izni verdi. Kurulun konuya ilişkin kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Söz konusu karara göre, Turkcell Ödeme Hizmetleri AŞ'ye ödeme kuruluşu olarak faaliyette bulunma izni verildi.
Bu aradaVarlık Fonu Meclis'ten geçti. Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Katma Değer Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

2017 yılı ihracat için büyük bir atılım olacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, 15 Temmuz darbe girişiminin Türk ihracatını 2016 takvim yılı içerisinde önemli ölçüde olumsuz etkilemeyeceği ve ihracatın 150 milyar dolarlar civarında, geçen yıla çok yakın bir seviyede gerçekleşeceğini düşündüklerini söyledi.
TİM olarak Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda özel bir eylem planı hazırladıklarını, 30'a yakın ülkeyi bir ay içinde ziyaret edeceklerini dile getiren Kocasert, bu programlarda Türkiye'de yaşamış, önemli görevlerde bulunmuş, önemli projelerin altına imza atmış dünya çapında tanınan kişi, kurum ve kuruluşların Türkiye'yi anlatacağını ifade etti.
Kocasert, yeni teşvik paketinin ayrıntıların belli olmaya başladığını, teşviklerin heyecan verici olduğunu, kendilerini motive ettiğini kaydederek 2017 yılında üretim ve ihracat açısından atağa geçeceklerine inandığını da kaydeti.

TOKİ'nin yüzde 20 indirim kampanyası

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yüzde 20 indirim kampanyası bugün başlıyor. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, 30 Eylül'de sona erecek kampanyadan 175 bin vatandaşın yararlanabileceğini söyledi.
Turan, yaptığı açıklamada, indirim kampanyası kapsamında 113 bin 85 alıcıyı konut ve iş yeri sahibi yaptıklarını, bunların TOKİ'ye toplam 4 milyar 427 milyon lira ödediğini kaydetti.
Geçen yıl uygulamaya koydukları yüzde 20 indirim kampanyasından 33 bin vatandaşın faydalandığını aktaran Turan, bugün başlatacakları indirim kampanyasından ise yaklaşık 175 bin kişinin yararlanabileceğini bildirdi.

Çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu?

Altın fiyatları geçtiğimiz haftayı dalgalı bir seyir ile geçirdi.
Hafta başında düşmeye başlayan altın fiyatları, haftanın ilerleyen günlerinde yerini korudu.
Yatırımcının en çok takip ettiği ürünlerden çeyrek altının fiyatı ise 210 liranın altına düşerek aylardır süren yükselişi son buldu.
Geçen hafta borsa, altın ve dolar kaybettirdi, avro kazandırdı.
Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 0,11 geriledi. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 1,10 değer kaybetti. Avro/TL bu hafta yüzde 0,58 arttı.

*****

DİP EKSPRES

Nefret ve şiddetle kınıyoruz

Gaziantepte'ki bir düğün sırasında gerçekleştirilen, birçok vatandaşımızın hayatını yitirdiği ve yaralandığı hain terör saldırısını şiddetle kınıyoruz.
Terör örgütlerinin ismi ne olursa olsun maksatları aynı.
Huzurumuzu bozmak, birlik ve beraberliğimizi zedelemek istiyorlar. Ülkenin birliğini, beraberliğini ve huzurunu hedef alan hain terör örgütleri PKK, IŞİD, FETÖ ve diğerleri Türkiye'yi hedeflerine koymuşlar.
Dört bir yandan haince ve acımasızca saldırıyorlar.
Ama şunu bilmeliler ki teröre asla taviz vermeyeceğiz.
Gazi şehrimiz tarihini kahramanlık destanlarıyla yazmış, bağımsızlığını kahramanca mücadele vermiş, bu uğurda gözünü bile kırpmadan canını veren şehitleri ile kazanmıştır.
Hiçbir kalleş saldırı, Barış Şehri olan Gazi Şehrimizi beraber yaşama kararlılığından, bölünmez bütünlüğünden döndüremeyecektir. Yüzyıllarca üzerinde birlikte kardeşçe yaşadığımız topraklarımıza, birlikte yaşama isteğimize nifak tohumları ekmeye çalışanları kınıyoruz.
Bu alçak saldırılar, milletimizin sahip olduğu birlik ve beraberliğini bundan önce olduğu gibi bundan sonra da yıkmaya yetmeyecektir.
Vatanımızı bölmeye, milletimizi parçalamaya, bu eli kanlı örgütlerin ve arkalarındaki güçlerin, nefesi de takati de yetmeyecektir.