'Milyonlarca insanın izlediği pozisyonu gelip VAR'da izleyeceksin ve hâlâ 'devam' diyeceksin. Ben bunun adını koyamıyorum'
'Bu kadar net şeylerin hata olduğunu düşünmüyorum. Bu organize bir iş'
Bunu söyleyen kişi ben değilim, Trabzonspor başkanı Ahmet Ağaoğlu. 10 Şubat 2019 tarihinde Galatasaray ile Trabzon, İstanbul'da kozlarını paylaşmış ve ev sahibi takım maçı 3-1 kazanmıştı. Maçın hakemi Ümit Öztürk idi. Trabzonlu Ekuban ceza alanı içerisinde topu çekmek isterken, tam karşısındaki Galatasaraylı Marcao ayağına basmıştı. Hakem devam ettirmiş ama VAR'dan çağrılmıştı. Pozisyonu izler, buna rağmen penaltı olmadığına karar verir. Ona göre bu bir çarpışma imiş. Sonrasında kıyamet koptu, hakem eleştiri yağmuruna tutuldu. Bazıları hakemliğini bitirdi. Tüm bu yazdıklarımı internetten okuyabilir, pozisyonu izleyebilirsiniz.
***
Gelelim 27 Ekim 2019'a. Göztepe ile Kasımpaşa İzmir'de kozlarını paylaşıyor. Maçın hakemi yine Ümit Öztürk. Şans bu ya, yine bir ceza alanı içerisinde ayağa basma pozisyonu. Yine VAR'a gidiyor ve bu sefer ayağa basan kişinin faul yaptığına hükmediyor, penaltı veriyor.
Veriyor vermesine ancak iki pozisyon arasında dağlar kadar fark var. Beto ile Kasımpaşalı Aytaç aynı topa hamle yapıyor. Hızlı davranan ve topa vuran kişi Beto. Topa vurduktan sonra rakibinin uzattığı ayakla çarpışıyor ve ayağına basmak zorunda kalıyor. Top taca kadar gidiyor. Aytaç'ın ayağına basılmasa bile topa müdahale edemez. Ümit Öztürk Trabzonspor'un çarpışma olmayan penaltısına çarpışma demişti, çarpışma olan bu pozisyonu ise çarpışma olarak değerlendirmedi.
***
Bu hareketi faul olarak değerlendiren ya da tehlikeli müdahale diyen kişilerin futbol bilgisi hakkında hiç iyi şeyler düşünmem. Hele ki 2. kez hatalı yorumlayan biri ise bu kişi...
Anlaşılan şu ki, bazı hakemlerimiz hayatları boyunca futbol oynamamış. Sadece izlemişler ve onlara öğretileni ezberlemişler. Mantıklı düşünemiyorlar. Topa nasıl ayak uzatılır bilmiyorlar. Ayak uzattıktan sonra ne olur bilmiyorlar. 'Kitapta ayağa basma faul yazıyor, o zaman faul' deyip geçiyorlar.
Skor 1-1 iken, hatalı penaltı kararı ile Kasımpaşa öne geçti. Taraftarlar isyan etti, oyuncuların moralleri alt üst oldu ve sinirli hareketler yapmaya başladılar.
***
Hakeme yüklenip gerçekleri görmemezlikten de gelemeyiz. Göztepe'nin vazgeçilmez ismi Poko talihsiz bir şekilde sakatlandı ve 15. dakikada oyundan çıkmak zorunda kaldı. Quaresma bacağının üzerine düştü. Öne doğru kendisini atması gerekirken, arkaya doğru yattı ve bacağı daha çok esnedi Quaresma'nın altında. Onun yerine Alpaslan geçti, defansın ortasına da Reis. Alpaslan geçer geçmez çalım yapmaya kalktı, kaptırırken topa elle müdahale etti, sarı kartı yedi. Poko'nun yerini doldurmak çok zor.
***
Sarı kırmızılılar hücuma çıkmakta zorlandı. Defans ileriye top atmak istedi, atacak kimse bulamadı. Bloklar kopuktu. Yan top oynamak zorunda kaldı. İleriye top taşındığı zamanlarda da final pasları ya çok hızlıydı ya da rakibe takılındı.
Defansif olarak da çok kötüydü. Rakibi çok rahat ceza alanına yaklaştı, çok rahat paslaştı. Adam adama oynamadı. Durmaları gereken yerde durmadı. Örneğin bir pozisyonda sağ tarafta 2 Kasımpaşalının başında 5 Göztepeli varken, diğer tarafta Quaresma bomboştu. Onu tutması gereken Gassama stoperlerin yerine, yani defansın ortasına kaymıştı. Orada hiç bir rakip oyuncu yoktu. O yüzden stoperlerin boşluğunu doldurması anlamsızdı ve Quaresma'yı tutması gerekirdi. Tutmayınca sıkışan Kasımpaşalılar topu Quaresma'ya aktardı.
Orta saha defansına çok uzak kaldı. Bu da top çıkarırken ve defans yaparken büyük sıkıntılar yaşanmasının en büyük nedeni idi.
***
Müsabakada hakem öne çıksa da, oyuncular arasında Beto sivrilen isimdi. Çok hatalar yaptı, kendisine yakışmayan goller yedi. Gaziantep FK maçında kalesinden hatalı çıkmış, kendisini aşan topa ceza alanı dışından elle müdahale etmiş, kırmızı kart görmüştü. Bu maçta da uzaktan çekilen şutu çıkaramadı. Penaltı verilen pozisyonda topa vurmadı, bekledi. Rakibi hamle yaparken ayağı kaydı ve zorla topu taca attı. Gereksiz bir penaltı çıktı ortaya. Bu sezon belki de hayatının en kötü sezonu olsa gerek.
***
İleri top taşımakta zorlansa da pozisyonlar buldu Göztepe, gole çevirmekte etkisiz kaldı. 1 gol attı, 4 tane yedi. Bu yenilgiyle küme düşme hattına iyice yaklaşmış oldu.