Bacağınızda yumuşak bir yağ bezesi gibi kitle mi çıktı ortaya? Uyanık olun ve geçer deyip atlamayın.
İskeletimizin dışındaki farklı anatomik yapıları çevreleyen yapıya yumuşak doku denir. Düşersiniz kırık veya çatlak yoktur ama hekiminiz der ki 'yumuşk doku zedelenmesi var'. Kemikleri, damar ve sinirleri paketleyen yapı diyebilirim kabaca. Yumuşak doku bedenimizin neredeyse yarısını oluşturur.

Kanser hücreleri arsızdır, durmaksızın çoğalır bedeni istile ederler. Yumuşak dokuların da kanserleri mevcut. Kötü huylu yumuşak doku tümörlerine Yumuşak Doku Sarkomu denmekte. Aslında bu tek bir organdaki kanseri ifade etmez, birbirine klinik, patoloji ve ilerleyiş açışından benzerlik gösterdiği için sarkom adı altında toplanırlar.

Yumuşak doku sarkomları ilk evrelerde çok fazla belirti vermez. Yumuşak dokudaki bu tümör büyüdükçe etrafındaki sinirlere, damarlara ve kaslara baskı yapar. Hayati organlara uzak yerlerde çıktığından şikayetler tümör büyük boyutlara ulaşana kadar gizli kalır. Daha da ilerledikçe tüm kanserlerde görülen benzer şikayetler görülür ve sistemik etkiler ortaya çıkar; kilo kaybı, yorgunluk, ateş, kansızlık, kemik ve eklem ağrıları... Yumuşak doku sarkomu ağrısız ilerlediği için çoğunlukla 5 cm'e ulaşmadan belirtileri vermez.

Yumuşak Doku Sarkomları bedenin her yerinde görülürse de çoğunlukla bacaklarda, kollarda, ellerde ve ayaklarda karşımıza çıkar. Göğüs, karın, sırtta ve daha az olarak da baş ve boyunda ortaya çıkar.

Tanı konması için hastanın şikayetleri dinlenir, kapsamlı bir fizik muayene yapılır, radyolojik tetkikler istenir ve biyopsi yapılır. Radyolojik tetkikler tanı için çok önemlidir. Ucuz, girişimsel olmayan ultrasonografi (USG) ilk tercihtir. Kitle hakkında genel bilgi verir. Magnetik rezonans (MRI) radyasyon içermez ve daha hassastır. Bilgisayarlı tomografidense (CT) MRI tercih edilir.  Yumuşak doku sarkomumunun kemiklere yayılıp yayılmadığını görmek için sintigrafi çekilir. Angiografi ile damar yapısı daha net belirlenir. Biyopsi ile herşey netlik kazanır, kitle iyi huylu mu kötü huylu mu, ne tip hücrelerden oluşmakta anlaşılır. Biyopsi de değişik tekniklerle yapılabilir (açık veya kapalı).

Yumuşak Doku Sarkomu tanısı konulunca elbette bir an evvel tedavi planlanır. Cerrahinin yanı sıra tekrarlamasını önlemek için radyoterapi ve kemoterapi de uygulanır. Amaç tümörü yok etmek, mevcut şikayetleri ortadan kaldırmak, başka organlara sıçramasını önlemek, ve tekrarlama riskini azaltmaktır. Öyle ya da böyle birileri bu arsız hücrelere DUR demeli!

Bedeninizde farklılık hissettiğinizde, normalde olmayan bir kitle oluştuysa, diyet yapmaksızın kilo veriyorsanız aklınıza kanseri getirin ve hemen hekime başvurun.

Sağlıkla kalın.