2020 yılı için Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne % 12, ehliyet ücretlerine, pasaport harçlarına, araç muayene ücretlerine ve trafik cezalarına % 22,58 zam geldi. Petrol fiyatları gün gün artıyor.
2019 yılında halkın hissettiği enflasyonun en az % 15 olduğunu ekonomistler söylüyor.
Sayıştay denetçileri, Türkiye Taşkömürü İşletmeleri'nde çalışan madencilerin borç batağında olduğunu tespit etti. Raporda mevcut işçilerin %10'unun icralık olduğu bilgisine yer verildi.
Elbette bu tip sıkıntılar yalnızca madencilik sektöründe yaşanmıyor. Ülkede devlet memurlarının önemli bir kısmı da icralık. Ülkenin en önemli özel okullarındaki öğretmenler ya maaş alamıyorlar ya da açlık sınırında yaşamaya zorlanıyorlar.
Esnaf kepenk indiriyor. Türkiye genelinde Ocak-Ekim 2019 döneminde sadece bankalara olan kredi kartı ya da kredi borcu nedeniyle icra takibine alınanların sayısı 1 milyon 215 bini geçti. Son beş yılda icra takibine alınanların sayısı ise 3 milyon 700 bine ulaştı.

Yüzde 20 icralık

UYAP üzerinden açılan icra dosyalarının sayısı ise yalnızca 2019 yılı içinde 8 milyon 470 bin. Toplam icralık dosya sayısı 22 milyon! Türkiye'de nüfusun % 20'si icralık olunca mobil icra daireleri bile kuruldu! İcra dairesi sayısı neredeyse 1000'i bulacak. Her gün 28 bin kişinin kapısına haciz ya da icra emri gidiyor...
Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de artıyor. Ekmek, un, bulgur ve makarnada yıllık fiyat değişimi % 15'in üstünde. Süt ürünlerinde % 30'a yaklaştı. Bakliyatta % 21 seviyesinde. Sebze ve meyvede ise % 90'ların üstünde. Et fiyatları enflasyonu katladı. Ortalama gıda enflasyonu % 38,9. Düşük gelir grubunun harcamalarının önemli bir kısmının gıda harcamaları olduğu düşünüldüğünde bu tablonun en fazla dar gelirliyi vurduğu açık... Yoksulların enflasyonu daha fazla yükseliyor... Tüm bu zamlara ve her yeni zammın tetiklediği icra dosyalarına rağmen, çalışanlara reva görülen zam % 5'in biraz üstü. Memur ve memur emeklileri enflasyon farkı ile birlikte % 5,5 maaş zammı alacak. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin zam oranı ise % 6,5.
Şaka gibi...