Evlat sahibi olmak çok keyifli ama bunun en eğlenceli kısmı gebelik tabii sorun yoksa. Elbette şiş ayaklarla ağrıyan belle dolaşmak keyifli olmasa da bir evlada sahip olma düşüncesiyle her şeye katlanıyor insan. Ayrıca şımarıklık yapmak da serbest.

Gebelik süresince hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından belli aralıklarla hekim kontrolü ve bir takım testler gerekir. Bebeğin kromozomal anomaliliğini saptayan bir testte ikili tarama testidir. 

Gebeliğin 11 ve 14. Haftaları arasında ultrason (USG) muayenesi ile bebeğin ense kalınlığı (NT) ölçülür aynı zamanda gebe kan verir ve ikili tarama testi  yapılır.

Anneden alınan kanda  ş-hCG ve PAPP-A düzeyleri ölçülür, annenin yaşı ve diğer bazı özellikleri de göz önüne alınarak bilgisayardan bir sonuç çıkar. Bu teste ikili test denir. İkili tarama testi gebelikte bebekte olabilecek bazı kromozomal anomalileri araştırmak için yapılır. Böylelikle bebekte trizomi 21 (down sendromu) ve trizomi 18 (Edwards sendromu) yani kromozomal anomali var mı araştırılır. Bu hastalıklarda zeka geriliği ve organ anomalileri olduğundan halk arasında bebeğe zeka testi  diye de bilinir.

Ultrasonla ölçülen bebeğin ense kalınlığı da ikili tarama testi sonucuna eklenince kombine ikili test olur ve doğruluğu daha güvenilirdir. İkili test taraması ile down sendromlu bebeklerin %65'i tespit edilebilirken, kombine test ile %85'i tespit edilebilir. Ama iki testte de yüzde yüz down sendromu tespiti yapılamaz risk yüksek mi düşük mü o belirlenir.Risk yüksekse hekim amniosentez isteyebilir.

İkili testinde Down sendromu için yüksek risk sınırı 1/270 kabul edilir. Bu demek oluyor ki sonuç  1/270'den büyükse bebekte Down sendromu olma riski normalden yüksektir. İkili test sonucunda Edwards sendromu (trizomi 18) için yüksek risk sınırı ise 1/100.

Nazal kemik yani burun kemiğinin ultrasonla değenlendirilmesini de ikili testle kombine ederek değerlendirilir. Nazal kemik 11-14 hafta arasında sağlıklı bebeklerin %98'inde görülürken Down Sendromu olanların %70'inde nazal kemik görülemez. Benzer şekilde Edwards Sendromlu fetusların %50'sinde nazal kemik görülmez.

Annelik kutsal bir görev ve daha bebek karnındayken başlar. Anneannemin dediği gibi "Karnındayken kanını, çıknca canını, ölünce malını yer ama dünyanın en güzel varlığı evlat". İşte gebe kalmayı planlamak, gebelikte hekim kontrollerini ve tetkikleri atlamamak önemli.

Sağlıkla kalın.