Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yapılan araştırmada, işgücü piyasasında en fazla ihtiyaç duyulan meslekler arasında tekstil sektöründeki makineciler ilk sırada yer aldı.
İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı yaptığı yazılı açıklamada, araştırmanın bu yılın Mayıs-Haziran döneminde 75 ilde tam sayım, 6 ilde örneklem yöntemiyle yapıldığını belirtti.
Araştırma kapsamında 10 ve daha fazla kişi istihdam eden 129 bin 65 işyerinin ziyaret edildiğini vurgulayan Yazıcı, bu sayede işgücü piyasasında en fazla ihtiyaç duyulan mesleklerin tespit edildiğini bildirdi.

 
İşgücü piyasası verileri

Bu yılın ilk 6 ayına ilişkin işgücü piyasası verilerinin derlendiği araştırmaya göre işverenlerin aradığı nitelikte eleman bulamadığını ifade eden Yazıcı, eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler arasında sırayla tekstil sektöründeki makineciler, satış danışmanı, beden işçisi, garson, kaynakçı, şoför, mobilyacı, güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi ve muhasebecinin geldiğini belirtti.

 
Teknoloji pazarı büyüyor

Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,8 büyüyerek 9,4 milyar liralık ciroya ulaştı.
GfK TEMAX tarafından yapılan araştırmaya göre, tüketici teknolojisi ürünleri pazarı bu yılın üçüncü çeyreğinde önceki dönemlerde olduğu gibi çift haneli cirosal büyüme performansı göstermeye devam etti.
Bir önceki yılın aynı dönemine göre ciroda en fazla büyüyen sektörler telekom, küçük ev aletleri ve tüketici elektroniği olurken, küçük ev aletleri adette en yüksek büyüme oranına sahip oldu.
Telekom sektörü bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre cirosal olarak yüzde 25,1 büyüyerek en çok büyüyen sektör oldu. Büyüme akıllı telefonlardan gelirken toplam telefon pazarında akıllı telefonların normal cep telefonlarına göre oranı adetsel olarak yüzde 90'ı aştı.


Acı gerçek

Rum Yönetimi'nin hidrokarbonları çıkartıp değerlendirmesinin hem bölgedeki enerji devletleriyle sıkı jeopolitik ve ekonomik ilişkiler geliştirmesine, hem de Kıbrıs sorununun çözümüne ve Türkiye ile zor uzlaşıyı yapmasına bağlı olduğunun son aylarda açıkça anlaşıldığı bildirildi.
Haftalık Kathimerini gazetesi 'Doğal Gazla İlgili Acı Gerçekler' başlığını attığı haberinde, diplomasi ve enerji alanından kaynaklar, Kıbrıs'ın, halen miktarı bilinmeyen doğal gazı hangi yöntemle ihraç edeceği konusunda fazla zaman harcadığını, kendi ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağına pek bakmadığını söylediler. Aynı çevreler Rum hükümetinin ilk kaygısının, Ada'nın tamamının, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların enerji ihtiyaçlarının karşılanması olması gerektiğini vurguladılar.
Haberde, Rum yönetiminin ve şirketlerin büyük korkusunun ise Türkiye'nin bölgeye sondaj platformu getirmesi olduğuna işaret edildi.

Koenıg'in fikrini reddettiler

Rum siyasi partileri, ABD'nin Güney Kıbrıs'taki Büyükelçisi John Koenig'in hidrokarbonlar konusunun bir çeşit forumda görüşülmesi fikrini, 'böyle bir şey Türk taleplerinin kabulü anlamına gelir' diyerek reddettikleri bildirildi.
Rum siyasi partileri, Koenig'in hidrokarbon konusunun toplumlararası müzakerelerin paralelinde görüşülmesi ve doğal gazın Kıbrıs sorunu çözülmeden müştereken yönetilmesi fikrini reddettiler.

Solartr 2014 19 Kasım'da başlıyor...

Türkiye'de önemi giderek artan güneş enerjisinin yaygın kullanımında, yenilikçi teknoloji ve uygulamaları konu alan 'SOLARTR 2014', 19 – 21 Kasım tarihleri arasında Swissotel Büyük Efes İzmir'de gerçekleştirilecek.

Üniversite, sanayi, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri işbirliğinde İzmir'de 3 gün boyunca sürecek olan konferansta; hızlı büyümekte olan güneş enerjisi sektörünün gelişimi için öneriler, olası tehditlerin giderilmesi ve engellerin kaldırılmasına katkı sağlayacak yol haritalarının hazırlanması, mevzuat ve gereklilikleri, sorun ve çözüm önerileri, güneş enerjisi teknolojileri (FV, Isıl) ve yeni eğilimler, güneş ısıl ve güneş elektriği sektörü ve pazar dinamikleri, kent planlamasında güneş enerjisi, güneş enerjisi ile ısıtma ve soğutma, büyük ölçekli sistemler, sanayi üretim süreçleri ile güneş ısıl enerjisinin bütünleştirilmesi gibi çok sayıda önemli konu ele alınacak.

Açılış konuşmacıları

Türkiye'de alanında düzenlenen en önemli konferanslardan biri olan ve Türkiye'nin yanı sıra 3 kıta ve 15 ülkeden katılımcıların olduğu Konferans'ta açılış konuşmacıları (09.00 – 11.00); Günnur Koçar, (Yürütme Kurulu Başkanı, Ege Üniversitesi), Bülent Yeşilata, (Bilim Kurulu Başkanı, Harran Üniversitesi), Kemal Gani Bayraktar, (GÜNDER Başkanı), Lex Bosseleur (Uluslararası Enerji Ajansı IEA-SHC), Zeki Poyraz (İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği 'İSİB' Başkanı), Abdullah Tancan, (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu 'EPDK' Üyesi ), Yusuf Yazar (Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü-YEGM), Selahattin Çimen, (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 'ETKB' Müsteşar Yardımcısı)  ile Candeğer Yılmaz ( Ege Üniversitesi Rektörü)

 
***

Bisiklet müjdesi!...

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 'Önümüzdeki yıldan itibaren 1 metre bisiklet yolu yapan belediyemize 1 bisiklet, 10 bin metre bisiklet yolu yapan belediyeye 10 bin bisiklet hediye edeceğiz'dedi.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşaatı süren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin 475 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin temel atma törenine katıldı.
Bakan Müezzinoğlu, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, sağlıklı nesil yetişirse, hastanelere daha az ihtiyaç duyulacağını kaydetti.
Müezzinoğlu, şöyle devam etti: 'Asıl görevimiz sağlıklı nesiller yetiştirmek. Bütün bebekler dünyaya sağlıklı geliyor ama, daha 4-5 yaşlarında hastalığa yakalanıyor. Bunların önüne geçmemiz lazım.
Ben Sağlık Bakanıyım, hastalık bakanı değil.
Görevim de, önce insanların sağlığını korumaya yönelik çalışmalar yapmak. Özellikle yerel yöneticilerimizden sağlıklı yaşam kentleri istemeliyiz.
2015 yılından itibaren 1 metre bisiklet yolu yapan belediyemize 1 bisiklet, bin metre bisiklet yolu yapana bin bisiklet, 10 bin metre bisiklet yolu yapana ise 10 bin bisiklet hediye edeceğiz' diye konuştu.

***

SON NOKTA

Vergi, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku hakkında son gelişmeler ele alınacak

Ege Bölgesi Sanayi Odası, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi işbirliğinde '6552 Sayılı Kanun Kapsamında Bulunan Borçların Yeniden Yapılandırılması, Vergi, İş Hukuku, Sosyal Güvenlik Hukuku ve Son Düzenlemeler' hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirecek

EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Endüstri İlişkileri Çalışma Grubu Başkanı Ateş İlyas Demirkalkan'ın açılış konuşmasının ardından İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Keramettin Tezcan, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Odaman ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Hakan Çavuş konu ile ilgili açıklamalarda bulunacak.
Toplantı; Bugün saat 14:00'de EBSO'da yapılacak.

Dünya Deri Sektörü

Dünya deri sektörü 18-20 Kasım tarihleri arasında Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) öncülüğünde 9. İstanbul Deri Fuarı'nda bir araya geliyor. 35 ülkeden 353 firma ve firma temsilciliğinin katılımıyla 35 bin metrekare kapalı alanda gerçekleşecek fuar, 60'ın üzerinde ülkeden yaklaşık 15 bin profesyonel ziyaretçiyi ağırlayacak.