Tüpraş'a geçen yıl başında Rekabet Kurumu tarafından verilen 400 milyon liranın üzerindeki cezanın ardından bu yıl da şirket kârını baskılayabilecek büyüklükte 160 milyon lira vergi cezası geldi.
Ancak analistler uzlaşma ile bu miktarın önemli ölçüde azalmasını bekliyorlar.
Tüpraş tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, şirkete 2009-2013 hesap dönemleri için 65.6 milyon TL vergi aslı ve 94.4 milyon TL vergi ziyaı cezası olmak üzere şirkete toplam 160 milyon TL vergi cezasının verildi.
Rekabet Kurulu 2014 yılı Ocak ayında da Tüpraş'a fiyatlandırma ve sözleşmelere ilişkin uygulamalarla hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle 412 milyon TL idari para cezası vermişti.

Bilançoyu olumsuz etkiledi

Cezanın dörtte üçüne denk gelen 309 milyon TL'yi ödemek için ayrılan karşılıklar şirketin 2013 sonu bilançosunu olumsuz etkilemişti.
Şirkete 2010 yılında da 605 milyon TL tutarında vergi cezası tebliğ edilmiş ve bunda önemli miktarda indirim olmuştu.
Tüpraş'ın net kârı geçen yılın üçüncü çeyreğinde 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 54 düşerek 377.4 milyon lira olmuştu.
Şirket 3 milyar dolara mal olan fuel-oil dönüşüm projesinin devreye girmesiyle bu yıl tam kapasite çalışarak 28 milyon ton ham petrol işlemeyi hedefliyor.
Konuyla ilgili değerlendirmesinde 2010 yılındaki bu ceza hatırlatılarak, 'Uzlaşma sonucu şirket 153 milyon TL ödeme yapmıştı. Yine uzlaşma yoluna gider ve aynı oranda indirim olursa, ceza 56.4 milyon TL'ye inebilir. Bu 2015 net kar tahminimizin yüzde 4'üne ve piyasa değerinin yüzde 0.4'üne tekabül ediyor. İlk tepkinin hisse üzerinde olumsuz olacağını düşünüyoruz' denildi.


Yardım 300, masraf 2000 TL

Başbakan Ahmet Davutoğlu önceki gün her yıl 1 milyon 200 bin doğum olduğunu ve doğum yapan her kadına ilk çocuk için 300 lira verileceğini açıkladı.
Ancak bir çocuğun doğum öncesi ve hemen sonrasındaki maliyeti bu rakamın çok üstünde kalıyor.
Şehirlere göre ve doğumun yapıldığı hastaneye göre bir bebeğin maliyeti farklılık gösterse de aileler en düşük 2 bin lira masraf yapıyor.
Bu doğum özel hastane de olursa fiyat 15 bin liraya kadar çıkabiliyor.
Aileler için en büyük masraf kalemini mobilya oluşturuyor.
Bebek odası hazırlayan bir aile yatak, badana ve mobilyalar için en az 1000 TL harcama yapıyor.
Bu rakam ortalamada ise 2 bin lirayı aşıyor.
İkinci sırayı ise bebek yatağı alıyor.
Fiyatları 1000 liraya kadar çıkan bebek yataklarının en düşük rakamı 260 TL.
Bebek arabası, beşik ve ana kucağı gibi ihtiyaçlar da en yüksek masraf kalemleri arasında yer alıyor. Bebek arabası fiyatları 120 liradan başlarken, 10 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Cezalar üç kat artacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yeni düzenlemelerin yolda olduğunu belirterek, müeyyidelerin ağırlaştırılacağını kaydetti.
Cezaların 2-3 kat artacağını açıklayan Çelik 'Bu müeyyideler olmasın isterdik, ama gördük ki acıtmadan bu olayların önüne geçilemeyecek' dedi.
Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) Hizmet Binası'nda düzenlenen İş Sağlığı ve
Son dönemde yaşanan iş kazaları nedeniyle iş güvenliğine uygun prosedür uygulamayan işletmeye yeni yaptırımlar uygulanacağını belirten Çelik şunları söyledi:
'İş güvenliği uzmanı bulundurmadın mı?
Şu an 6 bin lira cezası var ama yarın tehlike sınıfına göre 24 bin lira çıkabilir.
Yarın çeşitli sürprizlerle karşılaşacaksınız.
Ey inşaat firmaları, ey işverenler iş güvenliği uzmanını bulundurun' diyoruz.
Siz yokken işin başında sizin adınıza işin güvenliğini tesis etsin diyoruz.
Gırtlak patlatıyoruz.'


Geriye dönük ceza ve af!

Yeni yasa ile birlikte geriye dönük cezaların da kesileceğini belirten Çelik şunları söyledi:
'Şimdi yasa geliyor.
Yasa diyor ki geriye doğru 1 yıl borcun var.
Her anlaşma yapmayan firmanın yaklaşık 100 bin lira borcu var.
6 ay içinde iş güvenliği uzmanını aldın, sözleşme yaptın yaptın, geçmişteki borçlarını siliyoruz.
Yapmadın mı geçmişteki ile birlikte geriye dönük bunun tahsilini ödeyecekler.
Hem işçi sendikaları ile işveren sendikaları ile taraflarla görüşerek, en uygun şekilde yasanın parlamentodan çıkmasını gerçekleştireceğiz.
İnşallah zihniyet değişim sürecini hep beraber yaşarız.'


Trakya'da doğalgaz rezervi

Trakya'da faaliyet gösteren Kanada merkezli Marsa Enerji, Poyraz sahasında yeni doğalgaz rezervi buldu.
Yeni keşfedilen doğalgaz rezervinin 600 milyon metreküp olduğu belirtildi.
Sahadaki kanıtlanmış rezervin 277 milyon metreküp olduğu ifade edilen açıklamada, toplam doğalgazın mali değerinin yaklaşık 86 milyon doları bulduğu kaydedildi.
Söz konusu sahadaki gaz, 2016 yılının ilk çeyreğinde dolaşıma verilmesi planlanıyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verilerine göre, Türkiye'nin üretilebilir doğalgaz rezervi 6.8 milyar metreküp olarak belirtiliyor.
Türkiye'de 29 yerli, 17 yabancı olmak üzere toplam 46 petrol şirketi faaliyet gösteriyor.


***

DİP NOT

FED'in kararlılığı


Amerika Merkez Bankası FED'in son toplantısında bu yılın ilerleyen aylarında faiz oranlarını arttırma konusunda kararlılık ortaya koyduğu gözlendi.
Merkez Bankası'nın 16-17 Aralık'ta yaptığı toplantının yeni yayınlanan tutanaklarına göre banka yetkilileri küresel ekonomide olumsuzluklar artarken Amerika'nın doğru yönde olduğunu gösteren verileri gözden geçirdi.
Düşen petrol fiyatlarının enflasyonu kontrol atında tuttuğu,tüketiciler para harcamayı sürdürdüğü,istihdamın arttığı ve özel sektör yatırımlarının sürdüğü konusunda görüşbirliğine varıldı.


Tüketici güveni yükseldi

Tutanaklar, toplantıya katılanların tüketici güveninin yükseldiğine ve düşen petrol fiyatlarının da tüketici harcamalarını artıracağına dikkat çektiğini gösteriyor.
Ancak Amerika'da enflasyonun düşük seyretmesi, Euro bölgesi ve Japonya'dan beklentilerin olumsuz olması nedeniyle faizlerin ne zaman yükseltilmeye başlanacağı konusunda bir takvim belirlenmedi.
Bu nedenle faizleri yeniden yükseltmeye başlama konusunda Merkez Bankası'nın sabırlı davrarması bekleniyor. FED Başkanı Janet Yellen 17 Aralık basın toplantısında "sabır," sözcüğünün anlamını açıklamış ve Fed'in oranları bir iki toplantı daha yükseltmeyeceği işareti vermişti.