Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, TOKİ inşaatlarında kalitesiz ürün kullanıldığını kabul etti ve bu malzemelerin artık TOKİ inşaatlarına girişine izin verilmeyeceğini açıkladı.

Umarım sözünde durur

İnşaat sektöründe kalitesiz olduğu için 'TOKİ musluğu' ve 'TOKİ suntası' gibi tanımlarla anılan TOKİ'nin Başkanı Turan eski disipline göre malzeme üretenlerle iş yapmayacaklarını belirterek müteahhitlere ve taşeronlara 'Bundan sonra TOKİ'ye kalitesiz malzeme girmeyecek. Taviz vermeyeceğimiz noktalardan birisi kalite olacak. Bütün paydaşlarımız bunu bilmeli ve kendini buna göre konumlandırılmalı. TOKİ, kalitede referans olacak' mesajını verdi.

Yüksek bina yok!

Artık yüksek katlı binaları da onaylamadıklarını kaydeden Turan, 'Dikey mimariden yatay mimariye geçiş yapıyoruz. Çünkü bizim Anadolu'da kadim medeniyetimizde yüksek katlı binalar yok' açıklamasını yaptı.
Şehirdeki genel imar planına uygun şekilde bina yapacaklarına dikkat çeken Turan, 'Bize bina yapmak için gelenlere ilk olarak, şehrin genel kat sayısı kaç?, diye soruyoruz. Genel imar planı neyse ona göre binalar yapılacak. Hiçbir şekilde o bölgenin en yüksek binaları olmayacağız. Anadolu'nun hiçbir bölgesinde TOKİ en yüksek binaları yapan kurum olmayacak' dedi.


Çeşme ve Urla için önemli

Bu açıklamadan çıkardığım sonuç da şu:
Çeşme'ye müjdeli haber...
Hani AKP'lyiler tutturdular ya 'TOKİ Evlerini yapacağız' diye...
Çeşme'nin silüteni bozacak yapıları yapacaklardı.
Buna göre ne Çeşme'de ne de Urla'da artık bu tür polemiklere son verilmiş oluyor.
Umarım verilen sözler tutulur.
Bu arada da TOKİ yetkilileri bilinen bir gerçeği de kabullenmiş oldular.
Kullanılan malzemelerin artık yandaşlardan pahalıya alınma devri de bitmiş görülüyor.
Yine umarım bu kötü gidiş de, artık 2015 yılında son bulur.

2014 dolar yılı oldu

Yılın ilk işlem günlerine tıpkı geçen seneki gibi dolar damgasını vurdu. Çin'in sanayi üretiminde canlanmanın gerçekleşmediğini gösteren veriler ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin Avrupa Birliği için deflasyon uyarısı, doları yılın ilk günü zirveye taşıdı.
6 gelişmiş ülke para birimine karşı doların değerini ölçen dolar endeksi 90.76'ya çıkarak son 5 yılın zirvesini daha 2015'in ilk işlem gününde gördü.
Dolar gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı da yükselişini sürdürdü.
Türkiye'de yıla 2.33 lira seviyesinden başlayan dolar  2.35 lira sınırını da aştı.

Değer kaybettiler

Dünyanın gözünü çevirdiği Rus Rublesi'nde de dolara karşı değer kaybı yüzde 2'ye yaklaştı. Cari açığı ile Türkiye'ye benzetilen Güney Afrika'da randı da dolara karşı yüzde 1.5 değer kaybetti.
Doların yükselişinde kısa vadeli etkiler kadar bu yıla yayılacak gelişmeler ve beklentiler rol oynuyor.
Listenin başında ise ABD ekonomisinin büyüme oranı yer alıyor. 2015'in mart ayında açıklanacak 2014 yılı ABD nihai büyüme oranının yüzde 3'ü geçmesi bekleniyor.
Bu oran 2005 yılından bugüne en yüksek oran olarak kaydedilecek. Ayrıca ABD 2014'te 3 milyonun üzerinde iş yaratarak 1999'dan bu yana en iyi performansını gerçekleştirdi. İstihdam temposunun bu şekilde devam etmesi durumunda Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) artık bu sene yapmasına kesin gözüyle bakılan faiz artışını ilk 6 ay içinde ve daha hızlı bir artışla yapması da olası.
Uzmanlar bu gelişmenin Amerikan varlıklarına ve dolara olan hücumu artıracağının altını çiziyor.


İkinci ana damar

Doları yükseltecek ikinci ana damar ise hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde büyüme endişelerinin devam etmesi. Avrupa ve Japonya 2015'te tekrar yüksek büyüme temposu yakalamak için yüzlerce milyar dolarla ölçülen parasal genişleme programlarını hayata geçirecek. Bu durumda Euro ve yenin dolar karşısında değer kaybetmesine kesin gözle bakılıyor. Ancak büyüme sıkıntısı sadece Avrupa ve Japonya'ya özgü değil. 2015'te Rus ekonomisinin en iyimser tahminle yüzde 0.7 küçülmesi beklenirken Türkiye'de büyümenin yüzde 3'te kalacağı tahmin ediliyor. Ayrıca büyümenin lokomotifi olan Çin'de sanayi üretimindeki canlanmayı ölçen PMI verisinin 50.1 ile 18 ayın en düşüğüne gerilemesi Çin büyümesi konusunda da endişeleri artırdı.
 
Şampiyon otomotiv

Türkiye ihracatının lokomotifi konumunda bulunan otomotiv endüstrisi, sektörel şampiyonluğunu 9'uncu defa ilan etti. Sektör 2014 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 4.5'lik artışla 22.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.
Böylece 24.7 milyar dolar ile bütün zamanların ihracat rekorunun kırıldığı 2008'den sonraki en yüksek ikinci dış satım rakamına ulaşıldı. Sektör, Türkiye'nin bu dönemdeki 157.6 milyar dolarlık toplam ihracatından yüzde 14 pay aldı. Otomotivi, yüzde 11.9 pay ile 'hazır giyim ve konfeksiyon', yüzde 11.3 ile 'kimyevi maddeler ve mamulleri' ve yüzde 8.4 ile 'çelik' izledi. Otomotiv sektöründe 2014'te 3.6 milyar dolar ihracat yapılan Almanya, açık ara ilk sırada yer aldı.  Onu sırasıyla İngiltere (2.4 milyar dolar) ve Fransa (2.3 milyar dolar) izledi. Otomotiv sektörünün ihracatında Rusya'ya gerçekleştirilen dış satım ise yüzde 31.5'lik rekor düşüşle 794 milyon dolara geriledi.

Herkesi ilgilendiriyor

Memur maaş katsayıları, 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında 0,079095, taban aylık katsayısı 1,23858, yan ödeme katsayısı da 0,025081 olarak uygulanacak.
Söz konusu düzenlemenin ardından en düşük memur maaşı 2 bin 45 liradan 2 bin 114 liraya yükseldi.
Aile ve çocuk yardımı almak kaydıyla müsteşar maaşı 7 bin 838 liradan 8 bin 90 liraya, genel müdür maaşı ise 6 bin 877 liradan 7 bin 101 liraya çıktı.
12'nci derecenin 1'inci kademesinden maaş alan bir hizmetlinin 2 bin 45 lira olan maaşı 2 bin 114 liraya, 13'üncü derecenin 3'üncü kademesinden maaş alan bir devlet memurunun 2 bin 179 lira olan aylık maaşı 2 bin 251 liraya, 8'inci derecenin 1'inci kademesindeki maaş alan bir polis memurunun 2 bin 929 lira olan maaşı da 3 bin 24 liraya yükseldi.
3'üncü derecenin 1. kademesinde yer alan başkomiserin maaşı ise 3 bin 306 liradan, 3 bin 412 liraya çıktı.
7'inci derecenin 1'inci kademesindeki öğretmenin 2 bin 480 lira olan aylığı 2 bin 562 lira oldu.
Aynı derece ve kademedeki araştırma görevlisinin maaşı 3 bin 573 liraya çıkarken, 1'inci derecenin 4. kademesindeki profesörün maaşı da 6 bin 105 lira...
7'inci derecenin 1'inci kademesindeki doktor maaşı 3 bin 456 liradan 3 bin 567 liraya yükselirken, 1'inci derecenin 4'üncü kademesindeki uzman doktorun maaşı ise 4 bin 187 liradan 4 bin 320 liraya çıktı.


Merkez'den 'zorunlu karşılık' hamlesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas? <tr/mod/tag/turkiye-cumhuriyet-merkez-bankasi> (TCMB) yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranları ve rezerv opsiyon katsayılarında değişikliğe gitti.
TCMB'nin 'Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. 13 Şubat 2015 tarihinde yürürlüğe girecek olan Tebliğ'de, tesis dönemi 27 Şubat 2015'te başlayacak.
TCMB açıklamasında, küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarı desteklemek amacıyla bankaların ve finansman şirketlerinin yabancı para cinsinden yükümlülüklerinin zorunlu karşılık oranlarının, çekirdek dışı yükümlülüklerde vadelerin uzamasını teşvik edici yönde değiştirildiği ifade edildi.


Etkisini öğreneceğiz

Açıklamada, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli yabancı para mevduat veya katılım fonu dışı yükümlülükler için zorunlu karşılık oranının yüzde 13'ten yüzde 18'e çıkarıldığı belirtilirken, söz konusu oranın 2 yıla kadar (2 yıl dahil) vade için yüzde 11'den yüzde 13'e yükseltildiği kaydedildi.
Yabancı para mevduat veya katılım fonu dışı yükümlülükler için zorunlu karşılık oranının 3 yıla kadar (3 yıl dahil) yüzde 8 ve 5 yıla kadar yüzde 7 olarak belirlendiği aktarılan açıklamada, bu oranın 5 yıldan uzun vadeler için yüzde 6 olmasının kararlaştırıldığı duyuruldu.
Açıklamada yabancı para zorunlu karşılık oranlarındaki artışla Merkez Bankası'nın döviz rezervlerine yaklaşık 3,2 milyar dolarlık katkı sağlanacağına işaret edilerek, 'Halihazırda yüzde 11,7 olan yabancı para ortalama zorunlu karşılık oranı yüzde 12,8 seviyesine yükselecektir' denildi.

***

DİP NOT

Hazine'nin kasasına 6,3 milyar dolar girdi


Geçen yıl özelleştirmelerden elde edilen tutar 6 milyar 325 milyon 121 bin 801 dolar olarak gerçekleşti.
Geçen yıl elde edilen 6,3 milyar dolarlık gelir, 2013 yılında elde edilen yaklaşık 12,4 milyar dolarlık gelirin neredeyse yarısına denk geliyor.
Devletin kasasına giren 6,3 milyar dolarlıklık gelirin, 5 milyar 878 milyon doları tesis ve varlık satış veya devrinden sağlandı.
Geçen yıl satış ve devir işlemi tamamlanan en yüksek özelleştirme, 2 milyar 671 milyon dolarlık bedeli ile 'Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri ile Kemerköy Liman Sahası' olmuştu.

Yatağan'da söz verildi

Bu özelleştirmeyi bedel büyüklüğünde 1 milyar 91 milyon dolar ile Yatağan Termik Santrali takip etti. Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), söz konusu santralin Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ'ye satışını onayladı.Bunu da 702 milyon dolar ile Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Salıpazarı Liman Sahası (GALATAPORT) ihalesi takip etti.


Satışlar sürecek

TEDAŞ'tan Maliye Bakanlığı'na kadar bir çok kurumun taşınmazları satıldı. Bu işlemlerden en büyüğü Maliye'ye ait İstanbul'daki 21 taşınmazın satışı oldu. Bu işlemden elde edilen gelir, 283 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Bu arada satış/devir onayı alınan ve sözleşme imza aşamasında olan 40 işlem de var. Bu işlemlerden elde edilmesi beklenen gelir ise yaklaşık 4 milyar 259 milyon dolar civarında.
Onay aşamasında olan 11 işlemden ise 633 milyon dolarlık gelir bekleniyor.