Türkiye'nin son dönemdeki en büyük projelerini gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) 2013 yılı çalışmalarında belirlenen mevzuata aykırılıklar 374 sayfaya zor sığdı.
Sayıştay denetçilerinin TCDD ihaleleriyle ilgili belirlediği ve Ulaştırma Bakanlığı'ndan da gerekirse soruşturmasını istediği mevzuata aykırılıklar arasında, 'ihalesi yapılan demiryolunun köylerden, değerli tarım arazilerinden, hatta diğer demiryolu hatlarının bazı bölümlerinden geçtiğinin belirlenmesi', 'ihale bedelini belirleyen yaklaşık maliyetin piyasa araştırması yerine ihaleyi kazanan firmadan alınan fiyatla yapılması' ve 'ödeneğinin yüzde 96'sı harcanan işte sadece yüzde 13 ilerleme sağlanması' da yer alıyor.

Şirket isimleri saklandı

Sayıştay'ın raporunda dikkat çeken en önemli husus hiçbir firma ismine yer verilmemesi oldu. Sayıştay raporlarında geleneksel olarak incelemeye tabii tutulan ihalelerde işi yürüten firmaların isimleri açık bir şekilde yazılıyordu.
Örneğin yine 2013 yılı için açıklanan Devlet Hava Meydanları İşletmeleri'ne (DHMİ) ait raporda firma isimleri açık olarak yer alıyor. Ancak bu kural TCDD için hazırlanan raporda bozuldu ve firmaların isimleri gizlendi.

Bir lira, altı lira oldu!

Son haftalarda etkisini iyice artıran kış mevsimi, mutfak enflasyonunu yükseltiyor.
Soğuk ve yağışlı havadan etkilenen tarlalarda bazı mahsuller zarar gördü ve hasat düştü.
Buna rağmen tarlada fiyatlar fazla yükselmedi.
Ancak aracılar, 'soğuk havayı bahane ederek' fiyatları yukarı taşıyor.
Fiyatlardaki yükselişin aracı karlarından kaynaklandığı, tarla ile market arasındaki fiyat farkının 5-6 kata kadar yükseldiği belirlendi.
Tarlada 12 kuruş olan bir demet maydanozun fiyatı, markette 77 kuruşa yani 6.7 katına çıkıyor.
Yine bahçede kilogramı 42 kuruş olan portakal, markette 2 lira 25 kuruş oluyor.
Bu kadar fiyat farkı olur mu?
Yağmur çamur, kar kış demeden gece gündüz çalışan, üretimin her türlü eziyetini çeken çiftçimiz 1 kazanırken, aracı 3-4 kazanıyor.
Nedense buna 'dur!' diyen de çıkmıyor.

Drahmi yolu açıldı!

Avrupa Birliği (AB), Yunanistan'ın euro kullanımını bırakarak drahmiye geri dönüşünü tartışıyor.
Alman Der Spiegel dergisi, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasına yeşil ışık yakabileceğini yazdı.
Habere göre Merkel, erken genel seçime hazırlanan Yunanistan'da sandıktan ülkeyi krizden kurtarmaya yönelik tasarruf tedbirlerine karşı duran bir hükümet çıkarsa, Grexit olarak adlandırılan senaryoya kayıtsız kalacak.

Yerli robot yapıyorlar

Türkiye'de 'yerli robot' çalışmaları hızla devam ediyor.
Eskişehir'de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) öğretim üyeleri, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) kredisiyle kurdukları 'Robotes Robotik Çözümler' adlı firmada 'yerli robot' geliştiriyorlar.
ESOGÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve firma kurucu ortağı Prof. Dr. Osman Parlaktuna, Anadolu Teknoloji Araştırma (ATAP) çatısı altında, KOSGEB'in Ar-Ge desteğiyle 2012 yılında faaliyetlerine başladıklarını bildirdi.
Android mekatronik robotlar üzerine Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları yürüttüklerini anlatan Parlaktuna, açıklamasında şunları söyledi: Aldığımız 320 bin liralık kuruluş ve AR-GE kredisi desteğiyle ilk olarak '5 eksenli çapak alma' robotunu geliştirdik.
Bu robotla hedefimiz, döküm parçalarında oluşan çapakları otomatik olarak alacak bir sistem geliştirmektir.
Bu amaçla robotun tasarımı ve yazılımı firmamız, mekanik parçaların üretimi Eskişehirli firmalar tarafından yapılarak robot prototip olarak hayata geçirildi.
Çalışmalarımız hızla devam etmekte olup başarılı olduğu takdirde Türkiye'de döküm yapan firmalara parçalar üzerindeki çapakları alan bir robot imali gerçekleştirilecek.

Borsa enflasyon verileri ile yükseliyor

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, beklentilerin altında kalan 2014 enflasyonunun açıklanmasının ardından 86.000 puanı aştı.
Güne küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle yatay bir başlangıç yapan BIST 100 endeksi, açıklanan aralık ayı TÜFE'nin yüzde 0,44 düşüşe işaret etmesi ve yıllık enflasyonun yüzde 9,15'den yüzde 8,17'ye gerilemesinin desteği ile yükselişe geçti.

TÜFE 2014'te yüzde 8,17 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE), 2014 yılında yüzde 8,17, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nin (Yİ-ÜFE) ise yüzde 6,36 arttığını açıkladı.
TÜİK verilerine göre, geçen yılın aralık ayında aylık bazda TÜFE yüzde 0,44, Yİ-ÜFE yüzde 0,76 düşüş gösterdi.
Aralık ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre, tüketici fiyatları yüzde 8,85, yurt içi üretici fiyatları yüzde 10,25 arttı.
Ana harcama grupları itibarıyla aralıkta, aylık bazda en yüksek artış yüzde 0,79 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşti. Endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 0,51, konutta yüzde 0,13, sağlıkta yüzde 0,13, ev eşyasında yüzde 0,12 arttı.

Dünyanın en önemli ekonomistlerinden biri olan, ekonomik krizler konusundaki yaklaşımlarıyla dünya ekonomisine yön veren Stiglitz, Çukurova GİAD'ın organizasyonuyla Adana'ya geliyor. Stiglitz'in, global ekonomide 2015 beklentileri ve Türkiye'nin önemi konusunda önemli açıklamalar yapması bekleniyor.

Bu ayın 19'unda

Önceki zirvelerde Prof. Dr. Nouriel Roubini, Almanya eski Federal Başbakanı, Şansölye Gerhard Schröder'i, Londra'yı 8 yıl boyunca yönetmiş efsanevi Belediye Başkanı Ken Livingstone ve Toronto'yu 7 yıl yöneten vizyoner Belediye Başkanı David Miller'i ağırlayan Çukurova GİAD, 4. Çukurova Zirvesi'nde, ayın 19'unda, ekonomist ve Columbia Üniversitesi Öğretim Üyesi, Bill Clinton döneminde Beyaz Saray Ekonomi Başdanışmanı da olan Prof. Dr. Joseph E. Stiglitz'i ağırlayacak.

***

DİP NOT

Anadolu Jet'ten kampanya


'Halkın havayolu' olarak adlandırılan Anadolu Jet, yolcularına özel seyahat fırsatları sunuyor. Anadolu Jet'ten 5 - 11 Ocak 2015 tarihleri arasında bilet alan herkes, 14 Şubat - 9 Temmuz 2015 arasında yalnızca 49.99 TL'den başlayan fiyatlarla uçuyor.
Anadolu Jet'in tüm iç hat uçuşlarında geçerli olan Erken Rezervasyon Kampanyası; Kıbrıs uçuşları ile aktarmalı ve ortak uçuşları kapsamıyor. Kampanyada gün ve yolcu tipi kısıtlaması bulunmuyor. Kampanya tüm satış kanallarında geçerli.