Hükümetin son birkaç yıldır yılın ilk gününde sigara ve içki vergilerinde yaptığı artış geleneği bu yılda devam etti.
Bu çerçevede 2015 yılının ilk gününden itibaren uygulamaya sokulan sigara ve içkilerdeki vergi artışlarına ilişkin Bakanlar Kurulu'nun kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Sadece maktu vergide yapılan artış, yüzde 37 ile enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Sadece maktu verginin artışı ile hem fiyatı düşük hem de yüksek fiyattan satılan sigaraların fiyatlarını artıracak.
Orta grup sigaralarda 1 liraya yakın bir artış olması bekleniyor.
Sigara üzerinden alınan vergi nispi ve maktu olarak ikiye ayrılıyor.  Maktu vergiler de kendi arasında 'asgari maktu' ve 'maktu' olarak ikiye ayrılarak uygulanıyor.
Bu kapsamda Bakanlar Kurulu sigarada vergi artışını sadece 'maktu vergi' üzerinden yaptı.
Artış ile 0,1366 lira olan maktu vergi tutarı 0,1866 liraya yükseltildi.  Artış oranı yüzde 37 oranında olurken, sektör temsilcileri ise bu artışın beklentilerin üzerinde olduğunu belirttiler.
Bakanlar Kurulu Kararı ile asgari maktu oranı ise 0,1971 olarak aynı kaldı.
Yine nispi vergilerde de bir değişiklik yapılmadı.  Bu değişiklikle sonra 20 adetlik bir paket sigara üzerindeki en düşük vergi tutarı 4,07 liradan 4,12 liraya yükselmiş oldu.  Bakanlar Kurulu kararıyla sadece maktu verginin artırılması hem fiyatı yüksek hem de düşük fiyattan satışa sunulan sigaraların fiyatını etkileyecek.
Yapılan hesaplamaya göre, 6,3 lira altındaki sigaralarda her halükarda 4,12 lira tutarındaki yeni getirilen vergi ödenecek.
Durum böyle olunca, bu tutarın üzerindeki sigaralarda nispi vergi oranı devreye girecek.
Yüzde 65,25 oranındaki nispi vergiden sonra maktu oranlı vergi devreye girecek. Buna göre, 7 liralık bir sigarada 4,3726 olan vergi tutarı 4,4166 liraya çıkacak. Bakanlar Kurulu kararıyla alkollü ürünlerde ise yüzde 15'ler civarında artış yapıldı. Rakının litresinden alınan 93.67 liralık maktu vergi tutarı yüzde 15 artışla 107.72 liraya çıkarıldı.
Yine biradan alınan vergi 0,77 liradan yüzde 15 artışla 0,85'lere çıkarılırken, cin ve votkanın vergisi de yüzde 12 arttı.


Yüzde 4 arttı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye'nin ihracatının 2014 yılında yüzde 4 artışla 157,6 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırdığını bildirdi.
2014 yılının aralık ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 yükselişle 13 milyar 137 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.
Türkiye'nin 2014 yılının tamamındaki ihracatı yıllık bazda yüzde 4 artış kaydetti. Bu rakam Türkiye Cumhuriyeti'nin yıllık ihracatta yeni rekoru oldu.
TİM verilerine göre, otomotiv endüstrisi, 2014 yılında 22 milyar 270 milyon 672 bin dolarla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu.
Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü 18 milyar 743 milyon 705 bin dolarlık ihracat ile ikinci sırada yer alırken, bunu 17 milyar 847 milyon 131 bin dolarlık ihracatla kimyevi maddeler ve mamülleri sektörü takip etti.

Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 78,8'ini gerçekleştiren sanayi grubunda, yıllık yüzde 4,3'lük yükselişle 124 milyar 147 milyon 258 bin dolarlık ihracat yapıldı. Geçen yıl en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, Irak, İngiltere, İtalya ve Fransa oldu.
Almanya'ya ihracat yıllık bazda yüzde 11,3 artış kaydederken, İngiltere'ye yüzde 12,6, İtalya'ya yüzde 7,4 ve Fransa'ya yüzde 1,3 yükseldi. Irak'a yapılan ihracat ise yüzde 10,1 geriledi.
En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 16,3 artış ile Sakarya oldu.
Manisa'nın ihracatı yüzde 7, İstanbul'un yüzde 6,6, Denizli'nin yüzde 3,9, Ankara'nın yüzde 3,7, Gaziantep'in yüzde 2,5, İzmir'in yüzde 0,4, hatay'ın yüzde 0,2 artış gösterdi.


Dünya müteahhitlerine Türk başkan

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkan Vekili Emre Aykar, dünya inşaat sanayinin en yüksek temsil organı olan Uluslararası Müteahhitler Birlikleri Konfederasyonu (CICA) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi.

Aykar'ın başkanlığı 2 yıl sürecek.
Konfederasyon başkanının iki yılda bir farklı bir kıtadan seçildiğini belirten Aykar, 'Başkanın bu dönem Avrupa'dan olması gerekiyordu.
Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) yurtdışında yükselen kredibilitesi, dönem başkanlığını Türkiye'nin üstlenmesinde etkili oldu' dedi.
Türk müteahhitler yurtdışından 2013'te 32.5 milyar dolar, 2014'ün ilk 10 ayında ise 20 milyar dolarlık iş aldı.
TMB'nin 141 üyesinin elinde halen toplam 100 milyar dolarlık iş hacmi var.
63 ülkenin üye olduğu CICA'daki toplam iş hacmi ise 5 trilyon dolar.
CICA'da Türk müteahhitlerin sorunlarını bilen bir isim olarak hareket edebileceğini vurgulayan Aykar, şunları söyledi:
'En önemli sorun tahkim.
Tahkimler çok uzun sürüyor, çok da para kaybettiriyor.
Dünyada ihtilaf çözme kurulları var ve her geçen gün gelişiyor.
Bu Türkiye'de de yaygınlaştırılabilir.
Türk müteahhitleri Afrika'da iş yapmak istiyor.
Bir numaralı sorun ise para.
Para Afrika Kalkınma Bankası'ndan geliyor.
Banka kredi kurallarını revize etmek istiyor.
Bu konu da önümüzdeki öncelikli işlerden biri olacak.'


Anadolu Grubu imzayı attı

Anadolu Grubu, yeni yıla Migros'a ortaklık anlaşmasını tamamlayarak girdi. Migros'tan Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklama ile taraflar arasında anlaşma sağlandığı ve imzaların atıldığı belirtildi.
KAP'a yapılan açıklamada Anadolu Endüstri Holding'in 2 Ekim 2014'te Migros'un yüzde 40.25 hissesini almak üzere İngiliz BC Partners ile yaptığı ön anlaşmanın tamamladığı ifade edildi.
Hisse devri, ilgili kurumlardan alınacak izinlerin ardından gerçekleşecek.
Sözkonusu satın alma işlemlerinin tamamlanması sonrasında, belirli şartlar ve süre dahilinde, Migros'un yönetim kontrolü AEH ve BC Partners tarafından eşit olarak paylaşılacak.
Taraflar arasında imzalanan sözleşmeye göre, hisse satışı nedeniyle BC Partners'a ödenecek tutarın hesaplanmasında daha önce açıklandığı üzere bir adet Migros pay fiyatı 26 TL'ye denk gelecek şekilde hareket edilecek.
Devirleri tamamlandığında, Migros'un yüzde 50 hissesine sahip olacak olan MH Perakendecilik'in yüzde 80.5 oranındaki hissesi Anadolu Grubu tarafından, yüzde 19.5 oranındaki hissesi ise BC Partners tarafından kontrol edilen MoonlightCapital tarafından sahip olunacak.

İZair'in yeni genel müdürü

İZair'in yeni genel müdürü; havacılık sektöründe 25 yıllık deneyimiyle Türkiye, ABD ve Avrupa'da birçok üst yönetim rolü üstlenen Nasuh Çetin oldu.  2013 yılından bu yana Pegasus Hava Yolları'nda İştiraklerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışmakta olan Nasuh Çetin, yeni görevine Ocak 2015 itibariyle başlayacak. 2014 yılından beri IZair Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev alan Çetin,  9 Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu.  Lisans eğitiminin ardından Londra Polytechnic'te Bilgisayar Programcılığı üzerine eğitim gören Nasuh Çetin, havacılık alanındaki kariyerine 1990 yılında Türk Hava Yolları'nda başladı.  1992 yılında Türk Hava Yolları'nda Tarife Müdürü olarak çalışan Çetin; 2003 yılına kadar Amerika ve Kanada Satış Müdür Yardımcısı, Belçika Satış Müdürü, Kargo Başkanı, Network Planlama ve Gelir Yönetimi Başkanı gibi çeşitli üst yönetim görevlerinde bulundu.  Ardından 2004 – 2013 yılları arasında Onur Air'de Tarifeli Seferler Müdürlüğü görevini üstlendi. Nasuh Çetin yeni görevinde, ekibi ile beraber büyük bir ivme kaydeden İzair'in gelişmesi ve büyümesinden sorumlu projeleri üstlenecek.   

Dip not

ABD yolcusu genç girişimci belli oluyor

Lise ve üniversite eğitimi sırasında kendi şirketini kurmuş öğrenci girişimcilere yönelik olarak düzenlenen GSEA yarışmasının Türkiye ayağında sona gelindi. 13 Ocak'ta düzenlenecek törende, tanınmış isimlerin yer aldığı jürinin değerlendirmesinin ardından genç girişimciler ödüllerini alacaklar. Dereceye giren öğrencileri birçok fırsat ve ödül bekliyor olacak. Üniversite kategorisinde birinci gelen öğrenci ise, Nisan ayında Washington DC'de yapılacak global finallerde 150 bin dolar değerindeki ödül için yarışma hakkı kazanacak.Öğrenci girişimcilere yönelik dünyadaki en saygın ve en kapsamlı ödül kabul edilen Global Student Entrepreneur Award (GSEA)'un Türkiye ayağında geri sayım başladı. Entrepreneurs' Organization (EO) tarafından organize edilen, Vodafone, Citroën ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nin ana sponsorluğunda gerçekleştirilen yarışmaya son olarak 9 Ocak 2015 tarihinde başvuru yapılabilecek.Jürinin ön elemesinin ardından 13 Ocak'ta son değerlendirme yapılacak. Vodafone Plaza'da gerçekleştirilecek törenle, GSEA'nin Türkiye ayağını kazanan genç girişimciler ödüllerini alacaklar.
jüride kimler var?

GSEA'nın Türkiye jürisinde TEB Genel Müdürü Varol Civil, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bayraktar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, Lenovo Genel Müdürü Gülfem Çakmakçı, Big Chefs Kurucusu Gamze Cizreli ve Vodafone Türkiye Bireysel İş Birimi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk yer alacak.

Kendi işini kurmuş lise ve üniversite öğrencileri katılıyor

1998'den beri organize edilen GSEA, öğrenim süresi içinde kendi işini kurmuş öğrencilere yönelik en kapsamlı uluslararası yarışma olma özelliğini taşıyor. Yarışmaya lise, üniversite ve lisansüstü seviyesinde öğrenim gören kişiler katılabiliyor. Öğrencilik yaşamı süresince, inovatif, karlı, sosyal sorumluluk sahibi ve etik standartlara uygun şirketler kurarak onları işleten kişileri küresel anlamda görünür kılmak ve böylece daha çok öğrencinin girişimciliği bir kariyer rotası olarak benimsemesini sağlamak amacıyla düzenleniyor.