Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedeline ilişkin, 'Burada tüketicinin aleyhine olacak bir durum yok. Kayıp kaçak da maliyetin bir unsuru' dedi.
Nurettin Canikli, elektrik faturalarında kayıp-kaçak bedeli ile ilgili sorunun ortaya çıkmasının ardından konuyla ilgili tartışmaların başladığını anımsatarak, 'Vatandaş haklı olarak diyor ki 'başkasının ödemediği elektriği ben niye ödeyeyim?' Faturada bilgi o şekilde yer aldığında insanların otomatik refleksi o şekilde ortaya çıkıyor' diye konuştu.

Vay anasını...

Faturalardaki kayıp-kaçak bedelinin başka bölgelerde kaçak olarak tüketilen, ödenmeyen elektriğin diğer bölgelere yansıtılmasından ibaret gibi gözüktüğünü ancak işin aslının böyle olmadığını anlatan Canikli, şöyle konuştu: 'Bu kararı alan ilgili bakanlığımız, elektrik faturasında maliyet unsuru olacak tüm kategorileri ayrıntılı saymış. Bunlar elektrik maliyetinin bir unsuru. Toplam üretilen elektriğin maliyeti var. Bu maliyete hatların nakli sırasında oluşan ve insanların ödemediği kayıp kaçak dahil. Üretim maliyeti var, bir de satış hasılatı var. Alacağınız var ama tahsil edemiyorsunuz. Bunu hasılata dahil etmiyorsunuz, dolayısıyla elektriğin birim satış maliyetini hesaplarken bütün bunları hesaba katıyorsunuz. Doğrudan kilovatsaatin maliyetine dahil edilmiş olsaydı böyle bir sorun çıkmazdı. O maliyetin unsudur ama şeffaflık gereği bu, ayrı kalem olarak yazıldı ve sorun olarak ortaya çıktı.'
Doğruyu kim söylüyor?
'Herkes yalan söylüyor, kendisi ise doğru... Doğu ve Güneydoğu illerinde de kaçak yok. İzmir ve Ege'de, ya da batı illerinde var.'
Herhalde biz bakan Canikli'den iyisini bilecek değiliz!

Seramiksan'dan usta işi eğitim

Seramik sektörünün yenilikçi markası Seramiksan, ustalara yönelik başlattığı eğitim serisinin ilkini vitrifiye ürün montajı konusunda, İzmir ve Manisa çevresindeki ustalara yönelik olarak gerçekleştirdi.
Seramik sektörünün öncü firmalarından Seramiksan, İzmir ve Manisa'daki bayileri aracılığıyla belirlediği ustalara 'Vitrifiye Ürünleri Montaj Eğitimi' verdi. Vitrifiye ürünleri hakkında detaylı teknik bilgilerle birlikte, ürün testleri, montaj ve paketleme konularını içeren bir günlük eğitim, Seramiksan Vitrifiye Fabrikası'da görevli teknik uzmanlar tarafından gerçekleştirildi.

Su ürünleri güldürdü

Türkiye'nin ihracatta yıldız sektörleri arasında yer alan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, Ege Bölgesi'nde ihracat artış rekoru kırdı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 2014 yılında yüzde 22'lik ihracat artış hızıyla 818 milyon 619 bin dolara ulaştı ve Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan 12 ihracatçı birliği arasında ihracatını en fazla arttıran sektör oldu. Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün ülke ihracatına yaptığı toplam katkı ise yüzde 15'lik yükselişle 2 milyar 277 milyon doları aştı. Sektör, tarihinde ilk kez 2 milyar doları geçme başarısı gösterdi.

Hedef 1 milyar dolar

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 2000 yılında sektörün Ege Bölgesi ihracat rakamının 65 milyon 931 bin dolar olduğunu, su ürünleri ve kanatlı sektörünün 2000 yılı sonrasında dünya standartlarındaki tesislerde yaptığı üretimlerle ihracata ağırlık verdiğini belirtti.
Kızıltan, sektörün her yıl ihracatını yüzde 15-20 oranında arttırarak 2014 yılı sonunda 818 milyon 619 bin dolara ulaştığını, 2015 yılı hedeflerinin ise 1 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Yıldırım'dan yeni çıkış

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, 'Havuzdan Fenerbahçe'ye 35 milyon Euro veriliyor. Asıl alması gereken para 120 milyon Euro. Aradaki fark ne olacak? Aradaki farkı Passolig mi karşılar, TFF mi karşılar bilemem. Ama Fenerbahçe bu 120 milyon Euro'yu almazsa havuz bozulur' dedi.

Beklenmedik düşüş

Türkiye İstatistik Kurum (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre sanayi üretimi Kasım ayında yüzde 0,1 gerilerken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 1,3 artış olacağı yönündeydi.

Doğum yardımı kime?


Başbakan Ahmet Davutoğlu açıkladığı yeni pakette anneler için doğum yardımının annenin hesabına yatıracağını ve her bir anneye ilk çocukta 300 TL, ikinci de 400 TL, üçüncü çocuğa ise 600 TL yardımda bulunulacağını açıkladı.

İstikbal göklerde

Türkiye genelinde havalimanı inşasına devam edileceğini belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, 'Yozgat'ta, Rize'de havalimanı yapacağız. Trakya'da da havalimanı yapacağız' dedi.
Elvan, hızlı trenin de Kapıkule'ye kadar getirileceğini söyledi.

Otomobilin önde gidenleri

ODD tarafından düzenlenen törende otomotiv dünyasının başarılı markaları ödüllendirildi. En çok satılan otomobil ve hafif ticari araç markası 'Volkswagen', en çok satılan otomobil markası ise 'Renault' oldu.
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, 2014 yılında otomobil satışları 587 bin 331 adete, hafif ticari araç satışları da yüzde 4.44 azalarak 180 bin 350 adete düştü.

Aktif Bank'ın genel müdürü

Aktif Bank, yönetim kurulunun Ahmet Galip Tözge'nin Genel Müdür olarak atanmasına karar verdiğini bildirdi.
Tözge Akbank'ın Bireysel Bankacılık'tan sorumlu Eski Genel Müdür yardımcısıydı. Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 'yeni TÜBİTAK'ın ürettiği kriptolu telefonlar için iddialı: Dünyada bilinen kripto çözme algoritmasının ulaştığı seviyenin en az üç katı kadar güvenlikli. İsterse vatandaş da alabilecek.

***

DİP NOT

Vestel'in Ildırı ormanı...


Vestel, sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde yürüttüğü faaliyetlerine 10 bin fidanlık Vestel Ormanı ile bir yenisini ekledi.
Vestel Ormanı, 'Gelecek kuşaklar orman yok demesin' sloganıyla 20 yıldır çevre ile ilgili birçok başarılı çalışmaya imza atan Ege Orman Vakfı ile birlikte Çeşme - Ildırı - Kadıovacık'ta oluşturuluyor.
Vestel, çevreye ve insana saygının simgesi olarak gördüğü bu ormana hayat vermek için müşterileriyle de işbirliği yapıyor.

Bencil davranmayalım

Daha yaşanılabilir bir çevre ve daha sağlıklı insanların, sürdürülebilirliğin temelini oluşturduğunu belirten Vestel Ticaret Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdürü Ergün Güler, 'Doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı, plansız yapılaşma ve kontrolsüz atıkların dünyamız üzerinde yarattığı olumsuz çevresel etkiler sadece bugünü değil, geleceğimizi de tehdit ediyor. Sadece anı düşünerek bencil davranmamalı, asırlardır insanlığa ev sahipliği yapan yerküremize gelecek nesilleri de düşünerek sahip çıkmalıyız' dedi.