Rahmetli anneannem çok güzel bir laf edermiş çocuklar için: "Karnındayken kanını, çıkınca canını, ölünce malını yer. Ama sevgileri o kadar büyük ki bunu farketmiyorsunuz..."  Ne kadar doğru!

Daha yeni 40'ı çıktı; kuzenimin bebeği Kerem'in. Ailemize yakışıklı bir bebek geldi. 2 gün önce de çocukluk arkadaşımın kızı, Leyla bebek doğdu. Birbirinden tatlı bebeklerin arasındayım günlerdir. Yeni hayat, taze kan... Annelik duygusu çok güzel, ama tabii bir de akılda yüzlerce soru var.

"Ne kadar aralıklarla emzirmeliyim? Hıçkırırsa su ya da limon verelim mi? Göbek bağını nasıl temizleriz? İlk banyosunu ne zaman yapacak?" Ve daha nicesi... Gelin, bugün yeni annelerin kafasındaki soruları cevaplayalım, böylece streslerini azaltalım.

Anne sütü özellikle ilk 6 ay çok önemli bebeğin sağlığı için. Halk arasında ilk ağız denen kolostrum mutlaka bebeğin içmesi gereken, annenin doğumdan sonraki ilk sütüdür. Savaş sonrası zor bir zafer kazanmış generalin yorgun ama gururlu ve mutlu haline benzetirim hep, doğumdan çıkan anneyi. İster sezeryan, ister normal doğum olsun; sonuçta anne yorgun, bitkin ve duygusal olarak da afallamış durumda olur. Biraz dinlendikten sonra bebeğini emzirme işine başlayabilir. Hemşirenin ya da doktorun gösterdiği doğru pozisyonda bebek emzirilir. 10-15 dakika bir meme, sonra 10-15 dakika öbür meme. Bebek de yorgun olacağı için uyumak isteyecektir ama siz yine de bir süre memede tutun. Beşiğine mutlaka destek yastığı koyun. Bu yastıklar piyasada satılıyor ama yoksa da dert etmeyin , bebeği yan yatırın, sırtından ve göğsünden yastık desteği ile yan durmasını sağlayın. Bu pozisyonu da her seferinde değişitirin; yani sağ kolunun üstüne yattıysa 1 saat , sonraki yatışta 1 saat de sol kounun üzerine yatırın.  İlk 15 gün gazı olmaz denilse de; siz her emzirmeden sonra gazını çıkartın. İlk günler 2 saat arayla emzirmeye çalışın. Hele hele gebelik sırasında şeker hastalığı çıktıysa ya da doktorunuz bu konuda uyardıysa mutlaka uyandırın ve emzirin bebeğinizi. Çünkü bebeğin kan şekeri düşer. İkinci haftadan itibaren 3 saat arayla emzirebilirsiniz.

Emzik yani yalancı meme kimi doktorlar tarafından kabul görmese de, can simidi görevi görebilir bazı durumlarda. İlk günler tavsiye edilmez, hem bebek anne memesine alışsın hem de anneyi emsin ki süt daha çok gelsin diye. Ama hijyen koşullarına dikkat ederek temizlenen, bebeğin damak yapısına uygun yeni doğan emziklerini ilerleyen günlerde kullanmanızda sakınca yok. Aksine reflüyü önlemede işe yarar.

Hıçkırık bebeklerde çok sık görülen, çok normal bir durumdur. Hıçkıran yeni doğan bebeğe su ya da limon suyu vermeyin. 6 aydan itibaren ek gıdalara geçileceği için o zaman vermenizde sorun yok. Lakin yeni doğan bebeklerin bağırsak düzeni tam gelişmediği için anne sütü harici hiçbir yiyecek ve içecek önerilmez.

Bebeklerin işi bitmez. Devamını yarın anlatayım.

Sağlıkla kalın.