Cilt hastalıklarının en sık görüleni egzamadır. Egzamanın bir diğer adı dermatittir. Kaşıntı, kızarıklık, döküntü, kuruma ve çatlaklar pek çok cilt hastalığında görülebilir. Ayırt etmek kişi için zordur. Kaşıntının sebebi mantar mı yoksa egzama mı, yediği gıdaya bağlı allerji mi? İşte bunun cevabını bulmak doğru tedavi ile en kısa sürede iyileşmek için dermetologa gitmeniz lazım.

Çocuklarda da görülebildiği gibi erişkinlerde de egzama olur. Yani her yaşın cilt hastalığıdır. Farklı faktörler sebep olur egzamaya. Çevresel etmenler önemlidir. Kolunuza taktığınız bileklik, boynunuzdaki kolye veya kullandığınız duş jeliniz cildinizi kurutuyor, çatlatıyor, kaşıntı ve kızarıklığa neden oluyorsa bu allerji değil kontakt dermatittir. Temasa bağlı gelişen egzama türüdür. Bu maddelerin saptanması ve uzak durulması ile durum düzelir. Bir diğer çevresel etmen hava koşullarıdır. Aslında havanın soğuk ve nemsiz oluşu egzama oluşturmaz sadece tetikler. Havadaki nemin azalması ve soğuk ciltte de kuruma yapar bu yüzden kışın kişilerin şikayetleri artar.  Gıdadan ev akarlarına kadar pekçok allerjen de egzemaya neden olabilir. Atopik dermatit denen ise allerjik egzamadır.

Bazı bünyeler egzamaya yatkındır çünkü genetik olarak ailesinden almıştır. Çevresel koşullarda uygun olursa egzama baş gösterir. Bağışıklık sisteminin de etkisi çoktur egzama üzerine. Özellikle de tekrarlamasında. Stres de bağışıklık sistemini baskıladığından egzamaya neden olur. Beden strese bir yere kadar dayanır sonra bir şekilde acısını alır bedeninizden. Stres egzaması da bir nevi dertlerinizi kaşıntıya çevirir.

Bağışıklık sisteminizin güçlü olması gerekir. Egzamayı tetikleyenlerden de uzak  durmanız. Sıcak suyla yıkanmak, ciltte tahrişe neden olacak kozmetik ürünler kullanmak, cildi kurutmak (bol sabunlamak) ve sigara içmek! Etkenleri yok edin hastalık da otomatik olarak düzelir.

Stressiz yaşam pek mümkün değil. Ama unutmayın dünde yaşarsanız depresyona girersiniz. Yarını yaşarsanız kaygı düzeyiniz artar stres olursunuz. En güzeli bu anı yaşamak ve mutlu olmak. Keşke bunu yapabilsek...

Sağlıkla kalın.