Bilmeyene hatırlatayım...
Aslında ben maden mühendisiyim.
Her ne kadar yurtiçi ve dışında çeşitli seyahatler yapıp, toplantılara katıldıysam da özüm çevreci ve mühendis
Aynı zamanda iş güvenliği uzmanıyım.
Yani hep insanların yararına çalışmaya çalışıyorum.
Daha doğrusu her Türk vatandaşı gibi ilgiliyim.
 
Haberler... Haberler...
 
Gazetelerde, internet sitelerinde görmüş, okumuşsunuzdur:
'Flaş karar: Ödemiş'te altın madenine valilik onayı...
Ödemiş'te altına hücum...
Bozdağ'a da altın madeni...
Altın madenine Valilik onayı...
Ödemiş'e maden sevdası...
Bozdağ'ın eteğine de altın madeni...
Ödemiş'te altın için ÇED başladı...
İzmir Valiliği Menderes Havzası'nın en önemli ilçelerinden birisi olan Ödemiş'te altın madeni kurulmasına onay verdi. Valilik, Abdullah Şentürk tarafından yapılması planlanan altın gümüş maden ocağına ÇED raporunu uygun buldu.
İzmir Valiliği Menderes Havzası'nın en önemli ilçelerinden birisi olan Ödemiş'te altın madeni kurulması için ÇED sürecini başlattı.'
Başlıklı yazıları.
 
Doğru olan!
 
Belki birçok kişi, eski yıllarda olduğu gibi 'Ne güzel!' diye geçirmiştir içinden...
Çevreye duyarlı olanlar, ya da ilgilenenler ise 'Gelecek yok ediliyor!' savından hareket ediyordur.
Yetkililer ise, 'Bir kerecikten bir şey olmaz' ya da 'Daha çok yer var!' diye buna yanıt veriyordur, Yırca'da olduğu gibi...
Bir yetkili, 'Dağ taş zeytin ağacı dolu?' diyerek maden ocağından büyük paralar kazananlara sahip çıkıyor, bakan ise 'Ne zeytinden, ne de enerjiden vaz geçemeyiz' diyerek anlaşılmaz bir laf ediyor.
 
Vali kalemi eline aldı
İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ödemiş'teki madenle ilgili konuda dün bir açıklama yaptı.
Duyarlı her Türk vatandaşını ilgilendirdiği için sizinle paylaşmak istedim.
Yorumu da kendinize göre yaparsınız.
Dikkat ettim: Valiliğin bir hafta içinde ikinci açıklaması...
Her halde, kamunun daha fazla tepkisinin çekilmemesi ya da son damlanın taşmaması için bu yolu seçti...
 
Açıklamaya dikkat!
 
Valilik, yani Mustafa Toprak yukarıda belirttiğim başlıkları saydıktan sonra aynen şöyle diyor?
'Son günlerde değişik basın- yayın araçları ile Ödemiş ilçemiz sınırlarında bulunan bazı mahallerde altın, gümüş madenleri kurulacağı ve çevrenin olumsuz etkileneceğinden detay ifadeler ile gerçeği yansıtmayan haberlere yer verdikleri, bilinçli ve ya bilinçsiz bir şekilde kamuoyunu yanlış bilgilendirdikleri görülmüştür. 
Bundan dolayı Valiliğimizce kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bir basın açıklaması yapılması gerektiği değerlendirilmiştir. 
 
Güzel görüş
 
Bilindiği üzere, ülke genelinde ve ilimiz özelinde çevre konusunda da bir farkındalık oluştuğunun müşahede edilmesi memnuniyet verici bir durumdur. Oluşan bu farkındalık ile gelecek nesillere daha temiz ve doğal bir çevre bırakılacağı da muhakkaktır.
 
Kabul edilebilir
 
8500 yıllık geçmişi,  üzerinde bulundurduğu tarihi ve doğal güzellikleri ile de ön plana çıkmış olan İlimizin sınırları içerisinde bulunan Ödemiş ve Gölcük'te kendine özgü endemik bitki türleri ve güzel manzarası ile özel bir yerdir. 
Bu güzelliklerin gelecek nesillere aktarılması için yasal mevzuatlar çerçevesinde  'sahada uzun yıllar gerçekleştirilecek bir madencilik faaliyetinin önemli ölçüde görüntü kirliliği yaratarak Bozdağ'ın görüntü bütünlüğünü bozabileceği, yörenin mevcut ve gelişime açık turizm potansiyelini sekteye uğratabileceği, bu nedenle projenin yörenin tarımsal ve turizm değerlerine olası etkilerinin daha detaylı incelenmesi, kurumsal ve sosyal bütün tarafları ve boyutlarıyla ele alınabilmesi için ÇED Raporu hazırlanması gerektiği' değerlendirilerek Valiliğimizce 16.01.2013,   22.01 2014 Tarihlerinde iki ayrı "ÇED gereklidir" kararı verilmiştir.
Ayrıca,  ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) gereklidir kararına ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle müracaatçı ilgili kişi tarafından İzmir 3. İdare Mahkemesinde dava açılmış ancak, mahkeme yürütmenin durdurulması talebini reddetmiş olup dava süreci halen devam etmektedir.
 
Vaz geçilmiyor
 
Yine müracaatçı ilgili şahıs tarafından aynı ruhsat sahasında işletilmesi planlanan altın-gümüş madeni ile ilgili olarak e-ÇED sistemi üzerinden 25.10.2014 tarihinde başvuru yapılmıştır.
Bu başvuru içinde,(16.01.2013 - 22.01.2014) tarihlerinde Valiliğimizce verilen iki ayrı (ÇED gereklidir) kararlarındaki koşullarda ve gerekçelerde önemli bir değişiklik olmadığı gerekçesiyle bir kez daha Valiliğimizce (ÇED gereklidir) kararı verilmiştir.
Müracaatçı ilgili şahsa, proje ile ilgili (ÇED) raporu hazırlayarak ilgili Bakanlığımıza başvurması gerektiği bildirilmiştir. Tüm bu süreçte Valiliğimizce altın - gümüş madeni işletmesi için iddia edildiği gibi verilen her hangi bir izin - onay kesinlikle bulunmamaktadır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.'
 
Işıltı yaramaz!
 
İzmir Valiliği işte gönüllere su serpen bu kararı açıkladı.
Ama bir de Ankara'dan gelen haberlere bakarsak, belki içimiz kararacak.
Altının o ışıltı yüzü bile bizi güldürmeyecek.
Bakanlar Kurulunun aldığı kararlar zaman zaman bili gülümsettiği gibi coşturacak.
Ya da kömür gibi içimizi karartacak.
Bunu yakında öğreniriz...
 
***
SON NOKTA
 
 
2014 tarihin en sıcak yılı olabilir
 
Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) Başkanı Michel Jarraud, kasım ve aralık aylarının ortalamalarının aynı eğilimi göstermesi halinde 2014 yılının tarihin 'en sıcak yılı' olacağını söyledi.
Jarraud, 'Bu durumun büyük ölçüde deniz yüzeyi sıcaklığının artmasından kaynaklandığına dikkati çeken Jarraud, bugüne kadar ölçülen en sıcak 15 yılın 14'ünün 21'nci yüzyılda yaşandığını söyledi.
Herhalde bizimkiler, yani hükümetimiz de sanayici ve müteşebbislerimiz de bu açıklamaya önem verir, adımlarını buna göre atarlar.