Özel Bir Gün Kutlanacak

BM Genel Kurulunda gerçekleşen oturumda, futbolun dünya barışına ve kalkınmaya olan katkıları göz önünde bulundurularak, futbola özel bir gün ayrılması gerektiği ifade edildi. Bu nedenle, diğer spor dalları gibi futbolun da ayrı bir günle kutlanması kararı alındı.

Brezilya'da sel faciası! Brezilya'da sel faciası!

25 Mayıs Seçildi

Türkiye ve Filistin gibi 160'tan fazla ülkenin sponsorluğunda sunulan karar tasarısında, 25 Mayıs'ın "Dünya Futbol Günü" olarak kutlanması önerildi ve oy birliğiyle kabul edildi. Bu tarihin seçilmesinde, 1924'te Paris'te düzenlenen ilk uluslararası futbol turnuvasının 100. yılının 25 Mayıs 2024'e denk gelmesi etkili oldu.

Futbolun Rolüne Vurgu

BM tarafından paylaşılan karar mektubunda, sporun sürdürülebilir kalkınmada önemli bir rol oynadığı ve barış, hoşgörü ve saygının teşvik edilmesine katkı sağladığı vurgulandı. Futbolun uluslararası yönetim organı FIFA'nın yanı sıra, bölgesel ve ulusal futbol federasyonlarıyla ilgili derneklerin de futbolun tanıtılmasındaki önemine dikkat çekildi.

Tüm Uluslara Kutlama Daveti

Karar mektubunda, 25 Mayıs'ın tüm uluslar, BM organları, uluslararası organizasyonlar, sivil toplum örgütleri ve özel sektör tarafından Dünya Futbol Günü'nün kutlanmasına ve futbolun faydalarının herkes için yayılmasına davet yapıldı.

Editör: Nurican ALBAYRAK