Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk eğitimin gelecek perspektifine dair önemli açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalar içerisinde en ehemmiyetli olanı basının da manşete taşıdığı sınıf tekrarı değişikliğidir. Sayın Bakan tarafından yapılan bu açıklamalar doğrultusunda ülkemizin eğitim geleceğine dair hep birlikte bir analiz yaparak ışık tutmaya ve öneriler sunmaya çalışalım.Sayın Ziya Selçuk göreve başladığı günlerde yapmış olduğu açıklamayla esasında geleceğe dair planlarını ve icraatlarının ipuçlarını vermişti. Dere geçerken at değiştirmeyeceği ve bir süpermen olmadığı ifadesi önemliydi. Bu ifadelerden anlamamız gereken çok sık değişiklikler yapılmayacağı, yerinde ve zamanında derin yaralara neşter atılacağıydı. Son yaptığı açıklama ile de eğitimin kanayan yaralarının ne kadar farkında olduğunu göstermiştir.

Eğitimin geçmiş dönemlerine baktığımızda eğitime bir vizyon çizmek adına yapılan ve sonrasında uygulamadan kaldırılan bazı değişikliklere değinmek istiyorum. Değişiklikler içerisinde en akılda kalanı ve bugün dahi halen ne amaçla yapıldığının anlaşılamadığını düşündüğüm " bitişik eğik yazı" uygulamasıdır. Bitişik eğik yazı uygulamasının başladığı zamanlarda söylediklerimiz kayıtlardadır. Bu uygulamanın " ben yaptım oldu" mantığı ile başlatıldığı ve zaman içerisinde eğitim adına bir gelecek ortaya koyamadığı görülmüştür. Nitekim yapılan anket çalışması sonuçları kamuoyu ile paylaşılmamıştır. O dönemde BİMER aracılığı ile istemiş olduğumuz anket sonuçlarına verilen cevabi yazı tarafımızdan basınla paylaşılmıştır. Anket uygulamasının bir yıl sonrasında ise bitişik eğik yazı uygulaması kaldırılmıştır. Eğitim sistemimize ve çocuklarımıza kazandırdıklarının takdiri elbette kamuoyunundur. Bitişik eğik yazı uygulaması örneği ile sınıf tekrarı örneği arasındaki fark çok büyüktür. Şöyle ki; bitişik eğik yazı uygulaması yukarıdan başlatılmış ve öğretmenler tarafından yapılan bir anketin bir yıl sonrasında uygulamadan kaldırılmıştır. Sınıf tekrarı uygulaması ise öğretmenlerimizin fikri alınmadan yapılabilecek bir uygulama değildir. Aradaki devasa fark öğretmene bakış açısını göstermektedir.

Sayın Ziya Selçuk tarafından sıklıkla dile getirilen eğitimin temeli öğretmen ifadesi karşılık bulmuştur. Sahadan gelen verilerle alınacak kararların yansımalarının olumlu olacağını zaman gösterecektir. Eğitimin gelmiş olduğu noktada istenilen düzeyde olmadığı konusunda genel bir kanaat vardır. Sayın bakanın bu kanaatin farkında olduğu ve geleceğe dair atılacak adımları nokta atışlar ile geleceğe yaydığı görülmektedir. Eğitimin günlük kararlarla geleceğe dair vizyon oluşturulamayacak bir iş olduğunun farkında olarak ağır, ancak emin adımlarla yol almak durumundayız. Çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Onların bu ülkenin geleceğini şekillendireceği bilinciyle hareket etmeliyiz. Bunun için de eğitimde yapacağımız icraatların bin düşünüp bir yapılan işler olması gerekmektedir. Süslü devasa cümlelerle yapılan işler değil, sahadan verilerle geleceğimizin belirleneceğini görmek gelecek adına umutlanılmasını getirecektir. Öğrencinin ilgi ve yeteneklerine göre sınav ve EBA konusunu gelecek yazımızda ele alacağız.