Futbolda gündem değişmiyor, aynı konular sadece daha çok konuşuluyor ve daha çok haber üretiliyor. Ana gündem 2 tane:
Bu ligler ne olacak?
Hangi takım kimi transfer edecek?

Görüşler çakışıyor

Geçen haftaki yazılarımda liglerin geleceği hakkında 3 farklı fikre değinmiştim. İlki iptal seçeneği idi. Yani hiç oynanmamış kabul edilecekti. UEFA buna karşıydı. En son da İtalya'nın Lazio takımı eğer lig iptal edilirse, mahkemeye gideceğini söyledi. Şu anda ligde 2. sıradalar ve lider Juventus'un sadece 1 puan gerisindeler. Şampiyonluk için de, Şampiyonlar Ligi'ne katılmak için büyük avantaja sahipler. Düşüncelerinde haklılar. Bir formül bulunup oynatılmasını istemek hakları.
Lazio'nun bu görüşünü eleştiren kulüp de var. Kim olabilir dersiniz? Takım olarak bilemezsiniz ama başarısız bir sezon geçiren takımlardan biri olduğunu tahmin edebilirsiniz. Ligin dibine demir atmış Brescia kulübü başkanı, Lazio'yu bencillikle suçladı. 16 puanları var ve küme düşme hattının hemen üzerindeki takımla olan puan farkı 9. Kurtulma olasılığı çok çok az. Burada acaba kim bencil oluyor?
***
Ülkemizde de Brescia kulübü başkanı ile aynı görüşü paylaşan kişiler var. Ligde bu sezon hayal kırıklığı yaşayan Beşiktaş'ın İkinci Başkanı Adnan Dalgakıran, önce felaket söylentilerinden bahsetti, dünyayı bir kaç sene sarabileceğini söyledi, sonra da liglerin iptal edilmesi gerektiği fikrini paylaştı. Acaba şu anda ligde lider olsalardı, aynı şeyi söyleyebilir miydi? Gerçekten de insan sağlığını mı düşünüyor yoksa sadece takımını mı? 
Dalgakıran eğer açıklamasında liglerin bu haliyle de bitirilebileceğini söylemiş olsaydı, işte o zaman ‘gerçekten de sadece insan sağlığını önemsiyor’ derdim. Ama ne yazık ki kulübünün işine ne geliyorsa, onu savunuyor yalnızca.
***
Geçen ay liglerin iptal edilmesini isteyen kişi, ligimizde son sırada bulunan Kayserispor'un başkanı Berna Gözbaşı idi. Ama geçenlerde yaptığı açıklamasıyla fikrinin değiştiğini gördük. Kalan 8 haftada düşmekten kurtulacaklarına inanıyor. Son haftalarda iyi sonuçlar alıyorlardı. Kurtuluş hattıyla puan farkını da 3 puana düşürmüşlerdi.

Transfer söylentileri çoğaldı

Scout ekiplerinin raporları basında çıkmaya başladı. Çok ilginç bulduğum haberler bunlar. Ne demek bu scout? Türkçesi yok mu? İngilizce 'izci' anlamına geliyor diyor sözlük. 'Yetenek avcısı' olarak da kullanılabiliyormuş. Daha birçok anlamı var. 'Keşif' anlamı da bizim kullandığımız yere uygun. Ben tam olarak anlamlandıramadım. Bazen keşif yaparlar, bazen de yetenekli oyuncuları bulurlar.
Futbolcu avcıları yetenekli genç oyuncular bulmuşlar ve bunu bağlı oldukları kulüplere rapor halinde bildirmişler. Bu oyuncular transfer edilmeye çalışılacakmış. Bu tür raporlar gizli olur. Başka hiç bir kulüp bunları bilmemeli ki, rakip çıkıp da oyuncuların fiyatlarını yükseltmesin, transfere taş koymasın. Bu rapor nasıl ele geçiyor da basına yansıyor? Basına yansıyınca kulüp yetkilileri içerideki köstebeğin peşine düşmüyor mu?

***
Yetenekli oyuncuları basına sunacak kişiler, satışını yapıp, para kazanacak kişiler; bağlı olduğu kulübü ve menajeri... Alacak olanlar ise transferi tamamen gizlilik içinde yapmak için uğraşır.