İzmir'de Tarım ve Orman Bakanlığı, AFAD ve Hayvan Arama Kurtarma Derneği (HAK-TİM) iş birliğinde gerçekleştirilen Hayvan Arama Kurtarma Tatbikatı büyük ilgi gördü. Tatbikatta, iguana, kuzu, keçi, kedi, köpek ve yılan gibi pek çok hayvan temsili olarak kurtarıldı.

İş Birliğiyle Tatbikat Düzenlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı, AFAD ve HAK-TİM'in bir araya gelerek düzenlediği tatbikat, İzmir AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nde gerçekleşti. Tatbikat, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen 'Canlarımız Yanmasın Projesi' kapsamında yapıldı. 13 Sivil Toplum Kuruluşu'nun (STK) katılımıyla gerçekleşen tatbikatta, çeşitli hayvanların kurtarılması senaryosu işlendi.

Davetlilerin Katılımıyla

Tatbikata, İzmir İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Gökhan Esen, AFAD İzmir İl Müdürü Nazif Ekinci, İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

İzmir'deki dolandırıcılara 'Çekirge-2' operasyonu İzmir'deki dolandırıcılara 'Çekirge-2' operasyonu

Yetkililerden Açıklamalar

İzmir İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Gökhan Esen, projeye verdikleri destekle ilgili, "Bu projeye destek olmak bizim bir kamu görevimizdi ve bunu gerçekleştirdik. Aslında fazladan büyük bir şeyler yaptık yok. Sivil toplum tesislerimiz ne kadar çok çalışıyorsa biz de onların yanında olmaya çalışıyoruz" dedi.

AFAD İzmir İl Müdürü Nazif Ekinci ise, "6 Şubat depremlerinden sonra İçişleri Bakanlığı özellikle Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında 1000 Arama Kurtarma Personeli Yetiştirme Projesi'yle 2024 yılında var gücümüzle çalışma yapıyoruz. İzmir'de STK'ların bu işe başlaması Türkiye üzerinde gerçekleştiriliyor. 6 STK'mızın her türlü akreditasyon sürecini tamamladık. 9 STK'mızda her türlü eğitim tamamlandı. Akreditasyonu yakın zamanda gelecek. 15 STK'mız şu anda eğitimlerini aldı. 30 Ekim tarihinde meydana gelen İzmir depremi görünümüne baktığımızda hiçbir uluslararası yardım almadan kendi imkanlarımızla bu boyutta bir deprem bize geldi. 6 Şubat depremi bize gösterdi ki, çok daha büyük olaylar meydana geldiğinde daha büyük organizasyonlara ve bilinene göre var. 2024 yılında bütün çalışma saatleri ile birlikte gece gündüz demeden kendi ilimiz için konulan kotayı gerçekleştirerek, hatta mümkünse üzerine çıkma çabası gösteriyoruz. En büyük kopyalarımız STK'lar. onların yapacakları faaliyetleri, düzenleyecekleri tatbikatlar, alacakları eğitimler hepsi bizim için son derece önemli" şeklinde konuştu.

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise, "Afetler karşısında hayvanların arama kurtarma faaliyetleri adına profesyonel arama kurtarma ekiplerinin gerekli olduğunu vurguluyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı yerel Hayvan koruma görevlisi ve HAK-TİM Başkanı Sibel Altun'un büyük bir eğitim seferberliğinin başlatılmasını istediğini ifade ediyor üzerinde birlikte bakanlıklarımıza, kurumlarımıza ve merkezlerimize giderek bu önemi anlattık. Aldığımız duyarlı geri dönüşler ile ivme kazanarak devam etti ve bugün tatbikat törenleri ile birlikte ilklerden birisine hep birlikte anıyoruz. Arama ve kurtarma konusunda uzman kişilerce hayvan arama eğitiminde; daha sonra ise ilk müdahale, hayvan kurtarma sonra fiziki muayene gibi konuların işlenerek uygulanması, ayrıca yaşanabilecek muhtemel afetlerde sadece bu eğitimlerden geçmiş olan kursyerlerimiz müdahil olabilir. Kurtarılan üretimin kayıt altına alınmasını hayvan suistimali'nin de sonuna kadar geçecek. Bu eğitimleri ve tatbikatları tüm Türkiye'de uygulayabilirsek afetlerde çok daha az kayıp ve suistimal gelişmelerz" ifadelerini kullandı.

Izmirde Hayvan Arama Kurtarma Tatbikat 42660 (13)

İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu da, "Tatbikatlara önem verdiklerini dile getirerek, "Bunun da nedeni özellikle kurumlarımızın afet anından önceden tanışmaları, beraber hareket etmelerini iyileştirmeleri yönünde önem veriliyor. Alanda mümkün olduğu kadar vatandaşımızı bu konuda eğitilmemiz gerekiyor. Çünkü alan geniş olduğunda ekiplerimiz ne yazık ki tam Bu konuda sivil toplumlarımıza, derneklerimize ve kamuoyuna da açacağız. En az deprem bilgilendirmesi ve bilinçlendirme açısından bu karara da İzmir'in desteklenmesi gerekiyor. Ama olası Türkiye'nin farklı bir deprem için hazırlıklı olması gerekiyor. Belediyelere ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de seslenmek istiyorum. Ama esas önemli olan depremden mümkün olduğu kadar az hasar görülüyor. Onun için sürekli dönüşüme İzmir ve Türkiye'de ihtiyaç var. Önümüzdeki dönemlerde bu yönde de çaba harcamayı hedefliyoruz. Çünkü ne kadar duyarlı binalar yaparsak, mahallemiz, ilçemiz, şehrimiz bu konuda duyarlı olursa bize o kadar az iş düşer" şeklinde konuştu.

Editör: Nurican ALBAYRAK