İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Kimdir? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Kimdir?

Japonya Doların Yükselişine Müdahale Etti, Yen Güçlendi!
Dün piyasalarda yaşanan ani bir yükseliş sonrası Japon yetkilileri, doların hızlı değer kazanmasını önlemek için müdahalede bulundu. Bu müdahale sonucu dolar, 160.245 yen seviyesinden 156.55 yene geriledi.
Son günlerde dolar karşısında değer kaybeden yen, dün sabah 160 seviyesinin üzerine çıkarak 32 yılın en düşük seviyesine yaklaşmıştı. Bu durum, Japonya'da piyasaların kapalı olduğu bir güne denk gelmesine rağmen yatırımcılar arasında endişe yarattı.
Yetkililer, piyasaya müdahale edip etmediği konusunda net bir açıklama yapmasa da, işlemciler bankaların dolar satarak yen aldıklarını gözlemlediklerini belirttiler.
Japon Maliye Bakanlığı yetkilisi Masato Kanda, müdahale sorusuna yorum yapmaktan kaçındı.
Uzmanlar, ABD'de faizlerin yükselmesine karşın Japonya'da sıfıra yakın seviyede kalmasının yenden çıkışa ve dolar yatırımlarına yönelmesine neden olduğunu savunuyor.
Müdahalenin Detayları Nelerdir?
Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda, geçen hafta yaptığı açıklamada, para politikasının döviz kurunu hedef almadığını ancak kurdaki dalgalanmaların ekonomiyi etkileyebileceğini belirtmişti.
Japonya, 2022 yılında da yenin 152 seviyesini aşarak 32 yılın en düşük seviyesine gerilemesi üzerine Eylül ve Ekim aylarında üç kez piyasaya müdahale ederek dolar satmıştı.
Bu müdahalenin yene ne kadarlık bir destek sağlayacağı ve piyasaları nasıl etkileyeceği ise önümüzdeki günlerde daha net ortaya çıkacak.

Editör: Sude Kula