Başkan Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde Bayraklı Doğançay'da açılan Kovankayası Yaşayan Parkı'nı ziyaret etti. Bu park, doğayla iç içe olmak isteyen İzmirliler için yeni bir soluk noktası haline geldi. İzmir'e kazandırılan 7. Yaşayan Park olan Kovankayası, şehrin hızla gelişen yaşam tarzına alternatif bir yaşam alanı sunuyor.

İzmir'e Doğayla Bütünleşme Vadediyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in doğayla uyumlu yaşam alanları oluşturma hedefi doğrultusunda hayata geçirilen Kovankayası Yaşayan Parkı, kent sakinlerinin doğayla iç içe bir yaşamı deneyimlemelerini sağlıyor. Park, Yamanlar havzasında, Doğançay Mezarlığı ile Sancaklı Köyü arasında bulunan 53 bin metrekarelik bir alana yayılmış durumda.

Yaşayan Parklar: Şehir İçinde Doğal Nefes Alma Alanları

Başkan Soyer'in ifade ettiği gibi, Kovankayası gibi Yaşayan Parklar, şehrin doğal güzelliklerini koruyarak insanların doğayla iç içe vakit geçirebileceği mekanlar sunuyor. Bu parklar, minimal müdahalelerle doğal yapısını koruyor ve ziyaretçilere huzur dolu bir ortam sunuyor.

İzmir'e Doğa ve Huzur Getiriyor

İzmir'de bulunan bu altıncı Yaşayan Park, kentin hızlı yaşam temposundan uzaklaşmak isteyenler için bir kaçış noktası olma özelliği taşıyor.

Yaşayan Park nedir?

Yaşayan Parklar, İzmir çevresindeki yeşil alanların insanlarla birlikte korunmasını ve tanıtılmasını amaçlıyor. Kent ve kırı birbirine bağlayan bu alanlar bir yandan ekosistemin korunmasını sağlıyor, diğer yandan ziyaretçiler için tarımsal üretime katılma ve toplumsal etkileşim olanakları sağlıyor. İzDoğa, İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ile birlikte Yaşayan Parkların kurulması ve tanıtımı için çalışıyor.

Yaşayan Parklar üç kullanım biçimini bir araya getiriyor: Ekosistemin korunması, tarımsal üretim ve toplumsal etkileşim. Bugüne kadar Olivelo Yaşayan Parkı, Fırat Yaşayan Parkı, Güney Gediz, Orta Gediz, Mavişehir Balıkçı Barınağı, Meriç Yaşayan Parkı ve Kovankayası Yaşayan Parkı İzmirlilerin hizmetine açıldı. Milyonlarca metrekarelik bu rekreasyon alanlarıyla İzmir’de kişi başına düşen yeşil alan miktarı 16 metrekareden 25,5 metrekareye çıkarılarak toplamda yüzde 60 artırıldı.

İzmir'de Raylı Ulaşım Sistemi: Şehrin Nabzı Raylarda Atıyor İzmir'de Raylı Ulaşım Sistemi: Şehrin Nabzı Raylarda Atıyor

Kovankayası Yaşayan Parkı          

Geçimini arıcılıkla sağlayan birçok insanın bulunduğu ve arıcılık yapmaya elverişli bir alan olan Kovankayası Yaşayan Parkı’nda özellikle çocuklar ve gençler için arıcılığı tanıtacak birçok etkinlik yapılacak. Arıların bal yapmalarına uygun bitkilerin kullanıldığı Yaşayan Park’ta, ekosistem döngüsüne katkı sağlanırken, vatandaşların rekreasyon ihtiyacını karşılayacak pek çok alan tasarlandı.

Kovankayası Yaşayan Parkı’na gelen ziyaretçileri bölgedeki yaşam döngüsünün anlatıldığı bilgilendirme panoları karşılıyor. Ziyaretçiler için bir yaşayarak öğrenme alanı olan Kovankayası, katılımcıların birçok rekreatif faaliyeti bir arada gerçekleştirmesine olanak sunuyor. Kovankayası Yaşayan Parkı’nda seyir terası, kafeterya, taş amfi ve çocuklar için kum havuzu gibi her yaştan ziyaretçinin kullanımına uygun alanlar yer alıyor.

Editör: Nurican ALBAYRAK